4/8/11

Πού πήγαν τα λεφτά της Proton Bank;

Ένας υπάλληλος της εταιρίας Alapis, συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, είναι σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που παραδόθηκε στον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο άνθρωπος που "σήκωσε" τα 51 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είχαν εκταμιευθεί ως δάνεια από την Proton Bank.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου δεν είναι άγνωστη στον εισαγγελέα, φέρεται να εισέπραξε (ως τελικός παραλήπτης) τα 51 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ληφθεί ως δάνεια από την τράπεζα με την ιδιότητα του υπαλλήλου της εταιρίας Αlapis. Τα χρήματα αυτά προηγουμένως διακινήθηκαν από λογαριασμό σε λογαριασμό κάνοντας μια πολυδαίδαλη διαδρομή και σύμφωνα με πηγές της Αρχής τράβηξαν την προσοχή, καθώς θεωρήθηκαν προϊόντα ύποπτων συναλλαγών μεταξύ εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες που ανήκουν στον εκ των ιδιοκτητών της τράπεζας, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Δάνεια

Το επίμαχο ποσό, που αποτελεί και το αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, φέρεται να αποτελεί μέρος υπέρογκου δανείου το οποίο δόθηκε από την τράπεζα κυρίως σε εταιρίες που έλεγχε (έμμεσα ή άμεσα) ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης. Εκτιμήσεις φέρουν αυτά τα δάνεια να εμπεριέχουν υψηλή επισφάλεια ελλείψει εγγυήσεων, ενώ το εισαγγελικό ενδιαφέρον τραβάει το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τους σκοπούς που ελήφθησαν. Η κατάληξή τους δε, ήταν σε λογαριασμούς δυο ουσιαστικά ανενεργών εταιρών του ομίλου Λαυρεντιάδη, ώσπου εμφανίστηκε ο υπάλληλος της Alapis για να τα εισπράξει.

Μάρτυρες

Ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, θα διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η έρευνα όμως θα ξεκινήσει με καταθέσεις στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας ώστε να διαπιστωθούν οι ενέργειες που έγιναν απο την πλευρά της εποπτικής αρχής. Ο κ. Δραγάτσης πάντως ήδη διερευνά εδώ και δύο μήνες σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, τη διάπραξη τυχόν φορολογικών ή χρηματιστηριακών παραβάσεων και σε άλλες εταιρίες συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου