8/8/11

Η έκθεση των σημαντικότερων κρατών στο συνολικό χρέος των χωρών P.I.I.G.S.

Η έκθεση των τραπεζικών ιδρυμάτων των σημαντικότερων κρατών ως ποσοστό του Α.Ε.Π.
στο σύνολο των χρεών (δημόσιο, ιδιωτικό και τραπεζικό) στις χώρες P.I.I.G.S. - Δεκέμβριος 2010

 
Την μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος παρουσιάζουν οι γαλλικές τράπεζες καθώς το σημαντικό χρηματοδοτικό άνοιγμα στο χρέος των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών τόσο της «Εμπορικής Τράπεζας» όσο και της «Γενικής Τράπεζας» που αποτελούν θυγατρικές τράπεζες των γαλλικών τραπεζικών ομίλων της Crédit Agricole και της Société Générale, συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωσή του σε ύψος που αντιστοιχεί στο 2,2% του γαλλικού Α.Ε.Π. Η αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία δεν έχουν σημαντική παρουσία στην ελληνική οικονομία, αντιστοιχεί μόλις στο 1% του γερμανικού Α.Ε.Π. Η συνολική χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους (δημόσιο, ιδιωτικό και τραπεζικό) από τις ευρωπαϊκές τράπεζες αντιστοιχεί μόλις στο 0,84% του συνολικού Α.Ε.Π. των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των αμερικανικών και των ιαπωνικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος κρίνεται αμελητέα για τα μεγέθη των οικονομιών τους καθώς αντιστοιχεί στο 5 και 3 τοις χιλίοις του αντίστοιχου αμερικανικού και ιαπωνικού Α.Ε.Π.

Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο σύνολο του ιρλανδικού χρέους αντιστοιχεί στο 2,33% του Α.Ε.Π. των κρατών μελών της Ευρωζώνης, με την σημαντικότερη συμμετοχή να παρουσιάζουν οι βελγικές και οι γερμανικές τράπεζες καθώς η συνολική τους έκθεση αντιστοιχεί στο 5,5% και 3,6% του αντίστοιχου βελγικού και γερμανικού Α.Ε.Π. Την σημαντικότερη έκθεση εμφανίζουν τα αγγλικά τραπεζικά ιδρύματα καθώς το χρηματοδοτικό τους άνοιγμα στο σύνολο του ιρλανδικού χρέους αντιστοιχεί στο 6% του βρετανικού Α.Ε.Π.

Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο σύνολο του πορτογαλικού χρέους αντιστοιχεί στο 1,2% του Α.Ε.Π. των κρατών μελών της Ευρωζώνης, με τις ισπανικές τράπεζες να εμφανίζουν το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό άνοιγμα, καθώς αντιστοιχεί στο 6% του ισπανικού Α.Ε.Π., όταν η αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών, των γαλλικών και των βρετανικών τραπεζών ίσα που ξεπερνά το 1% του αντίστοιχου γερμανικού, γαλλικού και βρετανικού Α.Ε.Π.

Αν στην συνολική έκθεση που παρουσιάζουν τα διεθνή τραπεζικά ιδρύματα στο συνολικό χρέος των χωρών που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνυπολογίσουμε και το χρηματοδοτικό τους άνοιγμα στο ισπανικό χρέος, το ποσό που προκύπτει αντιστοιχεί στο 8,26% του συνολικού Α.Ε.Π. των χωρών της Ευρωζώνης. Στην περίπτωση αυτή την μεγαλύτερη έκθεση εμφανίζουν οι αγγλικές τράπεζες καθώς το χρηματοδοτικό τους άνοιγμα αντιστοιχεί στο 12,5% του βρετανικού Α.Ε.Π., ενώ έπονται οι γερμανικές και οι βελγικές τράπεζες με την συνολική τους έκθεση να αντιστοιχεί στο 11,2% του αντίστοιχου γερμανικού και βελγικού Α.Ε.Π., ενώ η χρηματοδότηση των γαλλικών τραπεζικών ιδρυμάτων αντιστοιχεί στο 9,8% του γαλλικού Α.Ε.Π. Την μικρότερη έκθεση εμφανίζουν οι ιταλικές τράπεζες, καθώς η συμμετοχή τους στην χρηματοδότηση των χρεών των χωρών P.I.G.S. αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% του ιταλικού Α.Ε.Π.

Αν τώρα προσθέσουμε και το ιταλικό χρέος, η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά, καθώς πλέον το συνολικό χρέος των πέντε περιφερειακών χωρών P.I.I.G.S. αντιστοιχεί στο 13,1% του συνολικού Α.Ε.Π. των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Στην περίπτωση αυτή την μεγαλύτερη έκθεση εμφανίζουν τα γαλλικά τραπεζικά ιδρύματα καθώς το χρηματοδοτικό τους άνοιγμα αντιστοιχεί στο 25% του γαλλικού Α.Ε.Π., ενώ έπονται οι βελγικές, οι γερμανικές και οι βρετανικές τράπεζες με την συνολική τους έκθεση να αντιστοιχεί στο 16,8%, 16,1% και 15,4% του βελγικού, του γερμανικού και του βρετανικού Α.Ε.Π. αντίστοιχα. Ακόμα όμως και η έκθεση των ελβετικών τραπεζών είναι τέτοια που αντιστοιχεί στο 11,2% του ελβετικού Α.Ε.Π. Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, η έκθεση τόσο των αμερικανικών, όσο και των ιαπωνικών τραπεζών είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη, καθώς αντιστοιχεί μόλις στο 1% του αμερικανικού Α.Ε.Π. και στο 1,7% του αντίστοιχου ιαπωνικού Α.Ε.Π.


Μιχαήλ Φιλιππάκος
GSTA certified financial technical analyst

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου