8/8/11

Μίνι κραχ σήμερα στο ΧΑ

Μετά από πτώση 22,4% σε 11 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, και εν μέσω των παγκόσμιων «αναταράξεων» που προκαλεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, η τιμή του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε τη Δευτέρα σε τριψήφια επίπεδα, για πρώτη φορά από τις 7 Ιανουαρίου 1997.

Από το αρνητικό κλίμα που ήδη από χθες είχε αρχίσει να διαχέεται στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις αγορές της Μέσης Ανατολής να είναι οι πρώτες που «πλήρωσαν» το τίμημα της υποβάθμισης των ΗΠΑ, δεν κατάφερε να ξεφύγει η ελληνική αγορά, με μετοχές όπως των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να υποχρεώνονται σε αλλεπάλληλα νέα χαμηλά.

Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ως ποσοστό του ΑΕΠ επίσης συνεχίζει να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ από τις επιμέρους εισηγμένες αξίζει να αναφερθεί η υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης της Coca-cola 3E στα 5,61 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 3,88 δισ. ευρώ και των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ στα 2,94 και 2,05 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αναλυτές κάνουν λόγο για αναμενόμενες στο μεγαλύτερο μέρος τους πιέσεις. Το αρνητικό σερί του Χ.Α. ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου με επίκεντρο τον προβληματισμό για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην «ανακύκλωση» του ελληνικού χρέους και σήμερα, 11 συνεδριάσεις αργότερα, η διάχυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη είναι τέτοια που υποχρεώνει την ΕΚΤ σε άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων, ενώ δεν λείπει και η ανησυχία για την ομαλή εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για τη στήριξη της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, σε διεθνές επίπεδο, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άτυπος νομισματικός «πόλεμος», ο οποίος πέραν των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα, δημιουργεί και πολιτικές εντάσεις, με δεδομένες τις πρόσφατες δηλώσεις Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ χειρίζονται τα προβλήματα χρέους τους.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η «ορατότητα» και στο ελληνικό ταμπλό παραμένει «μηδενική», με τις απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων να συνοδεύονται από αυξημένο όγκο και τζίρο. Με δεδομένο επίσης ότι πρέπει να γίνει αναγωγή στο 1997 προκειμένου η τεχνική ανάλυση να εντοπίσει ενδεχόμενες στηρίξεις, η απόπειρα αυτή έχει μάλλον περιορισμένη πρακτική αξία. Η απώλεια των 1.000 μονάδων έχει περισσότερο ψυχολογική σημασία, ενώ η ελληνική αγορά συνεχίζει να αναζητά το «τυχαίο» σημείο από το οποίο θα καταφέρει να αντιδράσει, όταν φυσικά το επιτρέψουν και οι συνθήκες στο εξωτερικό.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 998,24 μονάδες, με πτώση 6,00%. Στη διάρκεια των δημοπρασιών βρέθηκε να υποχωρεί έως και 6,06% στις 997,62 μονάδες.

Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 40,35 εκατ. τεμαχίων, αξίας 84,66 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 22,42 εκατ. ευρώ σε συναλλαγές επί της ΕΤΕ) ενώ συνολικά 136 μετοχές έκλεισαν με πτώση, 123 διατηρήθηκαν αμετάβλητες και 21 ολοκλήρωσαν με θετικό πρόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου