8/8/11

Ένα βήμα πριν από την άβυσσο αυτή η Δευτέρα

Το βλέμμα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας είναι στραμμένο στο άνοιγμα των Χρηματιστηρίων σήμερα, Δευτέρα. Οι συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια, οι πρώτες αγορές που ανοίγουν μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, σημειώνουν σημαντική πτώση, ενώ τα αραβικά και το ισραηλινό χρηματιστήριο που ανοίγουν τις Κυριακές, είχαν χθες μεγάλες απώλειες. Λίγο πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, τα μέλη της G7, σε ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, δήλωναν τη δέσμευσή τους ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης βρίσκεται «στο κόκκινο», με τις συναλλαγές να ξεκινούν με μέτρια πτώση 0,82%, ωστόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης οι κυριότεροι δείκτες σημείωσαν κάθετη πτώση 4,78% πριν περιορίσουν τις απώλειες στο 4%, μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να αποσύρει από τις ΗΠΑ το άριστα, τη βαθμίδα «ΑΑΑ» και να τις κατατάξει στο «ΑΑ+».

Στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 4,07%. Ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε απώλειες 852,78 μονάδων και είχε διαμορφωθεί στις 20.093,36 μονάδες στις 06:10' ώρα Ελλάδος, μετά την έναρξη των συναλλαγών με πτώση 2,57%. Στο ίδιο χρηματιστήριο, ο χρυσός κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά, εξαιτίας της θέσης του ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές. «Οι άνθρωποι αποσύρουν τα χρήματά τους από τις άλλες αγορές, κυρίως του δολαρίου και του ευρώ για να τα τοποθετήσουν σε χρυσό ή στο ιαπωνικό γεν», δήλωσε αναλυτής του Dow Jones Newswires.

Με πτώση άνω του 6% συνεχίζονται οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Σεούλ. Ο δείκτης KOSPI καταγράφει απώλειες 6,3%, έπειτα από το άνοιγμα με υποχώρηση 1,4%.

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 202,32 μονάδες, σε ποσοστό 2,18%, και διαμορφώθηκε στις 9.097,56 μονάδες.

«Η ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε οικονομικός αναλυτής του Dow Jones Newswires.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος είναι το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, το οποίο έκλεισε την Κυριακή με πτώση που άγγιξε το 7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στο ισραηλινό χρηματιστήριο από τις αρχές της οικονομικής κρίσης το 2008. Όλες οι μετοχές κατέγραψαν μεγάλη πτώση και για πολλές διακόπηκε προσωρινά η διαπραγμάτευση για να περιοριστεί το εύρος των απωλειών.

«Χαστούκι» για τα Αραβικά Χρηματιστήρια
Στο Ντουμπάι το Χρηματιστήριο έκλεισε την Κυριακή με πτώση -3,69%, περιορίζοντας, πάντως τις αρχικές απώλειες, που έφτασαν και τα -4,5%. Στο γειτονικό εμιράτο του Αμπου Ντάμπι το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 2.603,22 μονάδες, με πτώση -2,53%. Το Χρηματιστήριο του Κουβέιτ έκλεισε με πτώση -1,61%, στο Κατάρ οι απώλειες έφτασαν το -2,51% και στο Ομάν το -2,08%.

Μικρότερη ήταν η υποχώρηση στο Μπαχρέιν (-0,33%) ενώ στη Σαουδική Αραβία, μετά την πτώση του Σαββάτου, ο δείκτης TASI κατάφερε να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος, με άνοδο +0,08%.

Νέες προειδοποιήσεις από τη S&P

Την ίδια ώρα, μετά την πρωτοφανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Standard and Poor’s, που έκανε τις αγορές να «χοροπηδούν», στελέχη του οίκου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, και παράλληλα σημειώνουν ότι οι προοπτικές της αξιολόγησης των ΗΠΑ παραμένουν αρνητικές.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Standard and Poor's, Τζον Τσέιμπερς, επισήμανε ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του οίκου, Ντέιβιντ Μπιρς, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις τη Δευτέρα, όταν θα έχουν ανοίξει οι αγορές.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ χαρακτήρισε την αξιολόγηση της Standard & Poor's ως «υπερβολικά άστοχη».

Κοινό ανακοινωθέν από τη G7
Λίγο πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, σήμερα Δευτέρα, τα μέλη της G7, σε ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, δηλώνουν τη δέσμευσή τους ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Όπως αναφέρει το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, μετά από τηλεφωνική τους συνδιάσκεψη εξέδωσαν ανακοίνωση όπου επισημαίνεται επίσης πως «είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, έκαναν λόγο για «ένα ασυνήθιστο μέτρο, που αποφασίστηκε εξ΄ αιτίας ιδιαίτερων και μοναδικών καταστάσεων, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου