9/8/11

Τι θα τρώμε και τι θα πίνουμε από 1η Σεπτέμβρη;

Πλειάδα προϊόντων, αν και όχι βασικής ανάγκης, αυξάνουν την τιμή τους από την πρώτη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται κυρίως για είδη που συναντάμε σε εστιατόρια και ταχυφαγεία.

Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", ακριβότερα κατά 10% θα πληρώνουμε από την πρώτη Σεπτεμβρίου σε εστιατόρια, fast food, αλλά και προϊόντα όπως μπουγάτσες, τυρόπιτες, χυμούς, καφέ, τσάι και αναψυκτικά.

Ο λόγος είναι η ισόποση αύξηση του ΦΠΑ.

Την εγκύκλιο υπογράφει ο υπογράφει ο γενικός γραμματέας Φορολογικών θεμάτων Ι. Καπελέρης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο ανατιμούνται από 1η Σεπτεμβρίου:
-Χυμοί φρούτων και λαχανικών
-Καφές, τσάι και σοκολάτα
-Τα νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα
-Όλα τα αναψυκτικά

Εκτός όμως από τα προαναφερόμενα προϊόντα, ακριβότερα θα διατίθενται ότι πωλείται στις εξής επιχειρήσεις:

-Υπηρεσίες εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων, πιτσαρίες, οβελιστήρια, ταχυφαγεία (fast food), αναψυκτήρια, σνακ – μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης για επιτόπια κατανάλωση, όπως διάθεσης λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κ.λπ..

Στον νέο συντελεστή μετατάσσονται και οι υπηρεσίες catering.
"Η μετάταξη των ανωτέρω αγαθών από το μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. στον κανονικό συντελεστή ισχύει, ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από super market, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ."
Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στα ξενοδοχεία αλλά και τα λοιπά καταλύματα.

Οι εξαιρέσεις του κανόνα
Σύμφωνα με την εγκύκλιο μοναδικές εξαιρέσεις στην αύξηση των τιμών ελέω ΦΠΑ, αποτελούν οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Επίσης, στο μειωμένο συντελεστή 13% παραμένουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα αλλά και οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επί τόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου