Τον παρουσιάζουν ως τον ισχυρότερο άντρα του οικονομικού πλανήτη. Μουστακαλής, ελαφρά γκριζαρισμένος και μανιώδης καπνιστής, ο Ντέιβιντ Μπίερς αποτελεί την εικόνα του Οίκου Standard and Poor’s προς τα έξω… Αφού «χάλασε» το περασμένο σαββατοκύριακο τη βαθμολογία των ΗΠΑ, βγήκε στον τάκο από το υποκατάστημα της Νέας Υόρκης και βάλθηκε να εξηγεί «τι και πως» σε όλα τα αγγλοσαξονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης…
«Δεν έχετε ακούσει ποτέ να μιλούν γι’ αυτόν… κι όμως πρόκειται για έναν άνθρωπο με τον οποίο, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών του κόσμου έχουν κατά καιρούς νταραβεριστεί…» σχολίασε το Ρόυτερς. Και πράγματι…
Ο Μπίερς προΐσταται μιας επιτροπής 70 αναλυτών που αποφασίζουν για τις αξιολογήσεις 126 χωρών. Το βιογραφικό του σημείωμα δεν εμπεριέχει κάτι το εξαιρετικό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για ένα βετεράνο της Wall Street στον οποίο κληροδοτήθηκαν ασύλληπτες αρμοδιότητες. Πήρε ένα μάστερ Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια κι άλλο ένα μάστερ Οικονομικών από το γκλαμουράτο Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς… Και πριν καταλάβει το φοβερό και τρομερό του θώκο στoν Οίκο του, υπήρξε ανεξάρτητος αναλυτής. Λίγο αργότερα επικεντρώθηκε και απέκτησε ειδίκευση στα «κρατικά χρέη» για λογαριασμό της Σόλομον Μπράδερς.. Αυτό είναι όλα…Χαρακτήρας άκαμπτος…
«Ο Ντέιβιντ Μπίερς είναι σίγουρα διάσημος για το μουστάκι του αλλά, πέραν αυτού, σε ό,τι αφορά τις διοικητικές του ικανότητες, είναι πασίγνωστος για τον άκαμπτο χαρακτήρα του…» αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal. Ο άνθρωπος έχει πραγματικά δικό του στίγμα. Πρέπει ωστόσο να μετριάσουμε προκαταβολικά την οποιαδήποτε σε βάρος του κρίση δεδομένου ότι δεν αποφασίζει για τίποτα μόνος του. Οι βαθμολογίες κατατίθενται συλλογικά. Μέχρι 20 ειδικοί γνωμοδοτούν σχετικώς… περί της ταυτότητας των οποίων κανείς δε λαμβάνει γνώση εγκαίρως. Οι «υψηλοί υπεύθυνοι» κρατούν μυστική τη σύνθεση των ομάδων προκειμένου να προστατέψουν τα στελέχη τους από τις πολιτικές πιέσεις. (Έτσι δηλώνουν… κι όποιος θέλει το πιστεύει). Συνήθως οι βαθμολογητές διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά από αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο. Και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προϋπηρεσία σε κάποια εμπορική ή κεντρική τράπεζα. Ελάχιστοι ωστόσο είναι αυτοί που έχουν κάνει διδακτορικό στα Οικονομικά. Το γεγονός ότι οι Οίκοι αρκούνται σε μικρότερους τίτλους δεν έχει να κάνει όμως με κάποιου είδους «κατέβασμα» του πήχη αλλά με το γεγονός ότι η Διεύθυνσή τους δεν επιθυμεί συνεργασία με ανθρώπους που έχουν φάει χρόνια στις σπουδές κι έχουν γεράσει στα βιβλία μακριά από το κουρμπέτι…
Τα τυχερά του επαγγέλματος…
Ο μισθός των αναλυτών δεν ξεπερνάει τα 105.000 ευρώ το χρόνο. Το επάγγελμα ωστόσο χαρίζει δόξα. Όπως δήλωσε στη γαλλική Figaro ένας παλιός αναλυτής που εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 2008, «…ολόκληρος ο κόσμος έχει φαντασιώσεις σε ό,τι αφορά την εξουσία των αξιολογητών επί των Οικονομιών των Κρατών…» Το βιογραφικό του γίνεται τόσο βαρύ ώστε να μπορούν στη συνέχεια (αφού περατώσουν τη σταδιοδρομία τους στους Οίκους) να «διαφθαρούν» νομίμως από ισχυρούς Ομίλους. Συνήθως καταλήγουν να αποδεχθούν τις δελεαστικές τους προτάσεις. Μετά τη Moody’s, τη Standars and Poor’s και τη Fitch έρχεται η Morgan Stanley, η Lazard και άλλοι. H εν λόγω γαλλοαμερικανική τράπεζα άλλωστε ( η Lazard) υποστηρίζει συμβουλευτικά τη χώρα μας πολλές- πολλές φορές το χρόνο…Πηγή: topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου