9/8/11

Στροφή στις μετοχές ή πλήρης αβεβαιαότητα;

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου κραχ του 2008 – 2009 οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές 'ξέμειναν' από ρευστό καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλείς τοποθετήσεις στρέφοντας τα κεφάλαια τους, μεταξύ άλλων, στα αμερικανικά ομόλογα, με την τιμή των 10ετών να απογειώνεται στα ύψη. Μέσα σε κατάσταση απόλυτου πανικού, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας και στις αρχές του 2009 τα χρηματιστήρια και η διεθνής οικονομία άρχισαν να αναρρώνουν, κάτι που αποτυπώθηκε με πτώση των ομολόγων.

Χρειάστηκε η ευρωπαϊκή κρίση και η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ προκειμένου οι επενδυτές να στραφούν εκ νέου στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων εγκαταλείποντας τις μετοχές, για να επιστρέψει η ηρεμία λίγους μήνες αργότερα και μέχρι το καλοκαίρι του 2011, το οποίο έχει ξυπνήσει μνήμες του 2008. Οι χρηματιστηριακές αγορές καταρρέουν εκ νέου και η τιμή των 10ετών αμερικανικών ομολόγων έχει ξεπεράσει το υψηλό της του 2010 και βαδίζει προς ιστορικό ρεκόρ, προσεγγίζοντας την κορυφή του 2008-2009.

Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, αυξάνεται η πιθανότητα τα αμερικανικά ομόλογα να θεωρηθούν υπερτιμημένα και οι επενδυτές να μεταφέρουν κεφάλαια από αυτά προς τις μετοχές προκαλώντας μία δυνατή ανοδική αντίδραση. Αν αυτό δε συμβεί τότε ο βαθμός του επενδυτικού πανικού θα έχει χτυπήσει νέο ρεκόρ και θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω πτώση.

Σήμερα λοιπόν στο ταμπλό του Χρηματηστηρίου θα αποτυπωθεί αν θα 'βουλιάξουμε' ή αν θα πάρει η παγκόσμια οικονομία μερικές ανάσες ακόμα.

Χθες η πτώση στον Dow Jones ήταν πάνω από 600 μονάδες με το ψυχολογικό φράγμα των 11.000 μονάδων να σπάει. Εϊναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2010 που υποχώρησε κάτω από τις 11.000 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 174,72 μονάδων (-6,90%) και έκλεισε στις 2.357,60 μονάδες, ενώ χάνει 11% από τις αρχές του έτους.


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Οι επενδυτές αρχίζουν να νιώθουν φόβο για το που θα επενδύσουν. Παντού επικρατεί ομιχλώδες τοπίο και ένας διάχυτος φόβος. Όλα είναι ρευστά και η μεταβλητότητα εξαρτάται πια ακόμα και από μια απλή δήλωση ενός πολιτικού ηγέτη ή ενός οίκου αξιολόγησης. Αν και πάλι ο χρυσός γίνει το ασφαλές καταφύγιο αυτό θα σημάνει τεράστιες απώλειες για όλα τα χρηματηστήρια με οδηγό βέβαια το χρηματηστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου