12/8/11

Ο Ρουμπινί «προφήτευσε» νομισματικό πόλεμο

«Μέχρι πέρυσι οι πολιτικοί μπορούσαν να τραβήξουν λαγό από το καπέλο τους και να προκαλέσουν οικονομική ανάκαμψη και ανακεφαλαίωση. Αλλά τώρα τους τελείωσαν τα κόλπα».

Τάδε έφη ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, σχολιάζοντας την παγκόσμια οικονομική κατάσταση κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg TV.

Ο Ρουμπινί εξηγεί πως η πολιτική της στήριξης των τραπεζών αποδείχτηκε ανεπαρκής για την επανακίνηση των οικονομιών της Δύσης, όπως αποδεικνύει και η ουσιαστική αποτυχία της ποσοτικής χαλάρωσης (QE1 και QE2) που εφάρμοσε η FED στις ΗΠΑ.

Εκτιμά πως οι ΗΠΑ αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν τα χνάρια των χωρών της Ευρωζώνης υιοθετώντας μέτρα οικονομικής λιτότητας, προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Σημειώνει, ωστόσο, πως ακόμα και αυτό το μέτρο μπορεί να μην αποδειχτεί αρκετό, αφού θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, ακυρώνοντας έτσι τον στόχο της ανάκαμψης.

Προειδοποιεί πως μέσα σε αυτό το κλίμα της οικονομικής αβεβαιότητας και παρατεταμένης κρίσης, και στην προσπάθεια των χωρών να προφυλάξουν τις εξαγωγές τους υπάρχει ορατός κίνδυνος να ξεσπάσει «νομισματικός πόλεμος».

Κατακρίνει τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για αναποτελεσματικότητα, επισημαίνοντας πως η διάσταση απόψεων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για τις μεθόδους επίλυσης της κρίσης καταδεικνύει την έλλειψη ικανότητας και αξιοπιστίας τους. «Εξαιτίας αυτής της αβελτηρίας η κρίση θα επιδεινωθεί σε ΗΠΑ και ΕΕ», υποστηρίζει.

Καταλήγοντας σκιαγραφεί μια διόλου αισιόδοξη κατάσταση για το άμεσο μέλλον, αφού προβλέπει οι ΗΠΑ, καθώς και όλες οι ανεπτυγμένες χώρς της Δύσης βρίσκονται μπροστά στο φάσμα μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης.


Πηγή: statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου