4/8/11

Έλεγχοι -εξπρές της εφορίας με 15… «καρφιά»

Σαφάρι φορο- ελέγχων με διαδικασίες εξπρές ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν… χάσει τα βιβλία τους, που «γύρισαν» την πλάτη στην περαίωση, σε όσους «ξέχασαν» να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις παλαιότερων ετών, καθώς και όπου προκύπτουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται.

Στο στόχαστρο επίσης θα βρεθούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις με αδικαιολόγητες διαφορές μεταξύ των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ, με ακαθάριστα έσοδα που δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα άλλα οικονομικά μεγέθη τους, και με χαμηλούς συντελεστές μικτού και καθαρού κέρδους.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε εγκύκλιο που απέστειλε προς τις εφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, για την επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων, που θα γίνει με 15 διαφορετικά κριτήρια, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε υπόθεσης.
Κριτήρια ελέγχου θα αποτελέσουν επίσης οι δηλώσεις μεγάλων ποσών δαπανών, τυχόν κατασχεθέντα βιβλία, η ένταξη σε αναπτυξιακούς νόμους, φορολογικές παραβάσεις, τα στοιχεία του Περιουσιολογίου του 2008, καθώς επίσης οι περιπτώσεις με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα εισοδήματα από κάθε κατηγορία. Διευκρινίζεται ότι ένα ποσοστό 10%-20% των επιλεγόμενων για έλεγχο υποθέσεων θα γίνεται από τυχαίο δείγμα επιτηδευματιών, για τους οποίους δεν συντρέχουν τα παραπάνω κριτήρια.

Τα SOS που θα εστιάσουν οι ελεγκτές

Τα σημεία SOS που θα εστιάσουν οι ελεγκτές θα αφορούν μεταξύ άλλων σε:
  • Μεγάλα ποσά επιστροφών και εκπτώσεων (π.χ. άνω των 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις με βιβλία Α’ Β κατηγορίας)
  • Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες ο υπόχρεος θα καλείται να τακτοποιήσει άμεσα
  • Πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, αλλά και σε δαπάνες μεγάλης αξίας. Ενδελεχής έλεγχος θα γίνεται σε δαπάνες άνω των 10.000 ευρώ, ειδικά αν αφορούν σε προμηθευτές με τους οποίους δεν υπάρχουν συστηματικές συναλλαγές, καθώς συχνά τέτοιες περιπτώσεις υποκρύπτουν εικονικά τιμολόγια.
  • Κάθε δαπάνη άνω των 700 ευρώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις με βιβλία Β’ κατηγορίας.
  • Κάθε δαπάνη 300 ευρώ και άνω, όταν ο ελεγχόμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας.
  • Όσο για τις επιχειρήσεις με βιβλία Γ’ κατηγορίας με τζίρο ως 1,5 εκ. ευρώ θα ελέγχονται όλες οι δαπάνες άνω των 1.000 ευρώ. Αν έχουν τζίρο 1,5-9 εκ. ευρώ θα ελέγχονται δαπάνες άνω των 2.000 ευρώ, και από 9 εκ. ευρώ τζίρο και πάνω, οι δαπάνες άνω των 5.000 ευρώ.
  • Δαπάνες για ταξίδια, κινητή – σταθερή τηλεφωνία, επιβατικά αυτοκίνητα, και έξοδα μισθοδοσίας, ανεξαρτήτως της κατηγορίας των βιβλίων της επιχείρησης (Α’, Β’ και Γ’).
  • Αρχιτέκτονες και μηχανικοί, όπου θα ερευνάται αν το καθαρό εισόδημα προσδιορίστηκε βάσει των προβλεπόμενων φορολογικών συντελεστών, και αν οι δηλούμενες δαπάνες είναι δυσανάλογες με τις τεκμαρτές
  • Επιπλέον μπορούν να διενεργούνται ελεγκτικές επαληθεύσεις ανάλογα με την επικινδυνότητα του κλάδου στην οποία ανήκει η επιχείρηση.

Επίλυση διαφορών, εξόφληση σε δόσεις

Για να οδηγηθεί κανείς σε συμβιβασμό για κάποιες από τις ελεγχόμενες χρήσεις, θα πρέπει αυτές να είναι συνεχόμενες, και με αφετηρία την παλαιότερη ανέλεγκτη. Για να προχωρήσει κάποιος σε συμβιβασμό θα πρέπει πρώτα να προκαταβάλει το 1/5 του κύριου και πρόσθετου φόρου που του αναλογεί κατά παράβαση.

Τα υπόλοιπα ποσά φόρων, βεβαιώνονται και καταβάλλονται ως εξής:
  • Σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις, αν η συνολική, βάσει του συμβιβασμού, οφειλή είναι μέχρι 25.000 ευρώ
  • Σε 18 δόσεις, για ποσά από 25.000 - 50.000 ευρώ
  • Σε 24 δόσεις, για ποσά από 50.000 -100.000 ευρώ
  • Σε 30 δόσεις, για ποσά από 100.000 -150.000 ευρώ
  • Σε 36 δόσεις, για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ, εκτός από την τελευταία.

Εξαιρούνται από τους ελέγχους

Εξαιρούνται από τους παραπάνω ελέγχους περιπτώσεις όπου προκύπτει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και ως εκ τούτους δεν μπορεί να προσδιοριστεί με τους παραπάνω «συμβατικούς» τρόπους, ανέλεγκτες χρήσεις επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ, υποθέσεις έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων, καθώς και για όσες επιβάλλεται έλεγχος των συναλλαγών τους με τρίτες επιχειρήσεις

Έρχονται ηλεκτρονικό πόθεν έσχες και περιουσιολόγιο – Επαναπροσδιορίζεται ο ΦΠΑ

Τρεις νέους άξονες εγκαινιάζει η φορολογική μεταρρύθμιση που θα εισηγηθεί το υπουργείο οικονομικών και θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο, με κύριο σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων. Παράλληλα, θα ξεκαθαριστεί ποιοι οφειλέτες του Δημοσίου κινδυνεύουν τελικά με αυτόφωρο, καθώς και η διαμόρφωση του ΦΠΑ και του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Οι αλλαγές θα επικεντρωθούν κυρίως στους εξής τομείς:
-Την αναδιοργάνωση των δομών του υπουργείου Οικονομικών
-Τον ΦΠΑ όπου η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση των συντελεστών. Ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά εναλλακτικά μέτρα αύξησης των εσόδων ώστε να μην αυξηθεί ο συντελεστής στο 23%.
-Τον κλάδο της οικοδομής με φορολογικές ελαφρύνσεις που θα στοχεύουν στην αναθέρμανση της παγωμένης αγοράς ακινήτων.

Το υπουργείο θέλει να εγκαινιάσει το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους, αλλά και έλεγχο των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό ώστε να εντοπίζεται αν οι συναλλαγέςσυμπίπτουν με τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι κινήσεις του υπουργείου αναφορικά με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές, καθώς, όπως είπε και χτες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους.

Για τη φορολογία κεφαλαίου, ο υπουργός είπε ότι έχει πολύ μικρή απόδοση και πρόσθεσε ότι «με βάση τα στοιχεία του Ε9 για το 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ, ή 170% του ΑΕΠ. Καταλαβαίνετε τί θα μπορούσε να αποδώσει μια δίκαιη φορολόγηση».

Για τη φορολογία εισοδήματος σημείωσε ότι «δεν μπορεί να μιλήσουμε για φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων χωρίς περιουσιολόγιο, χωρίς πλήρες ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές, κλίμακες και όρια, να γίνουμε πιο δίκαιοι». Παράλληλα διευκρίνισε ότι στο τραπέζι της συζήτησης είναι και η φορολογία των επιχειρήσεων.

Για τις φοροαπαλλαγές, τις κυβερνητικές προθέσεις προδιέγραψε ο υπουργός λέγοντας ότι σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα 30 δισ. ευρώ φορολογούνται (τα 70 δισ. ευρώ απαλλάσσονται) και αποδίδουν φόρους 9 δισ. ευρώ, άρα η μέση επιβάρυνση είναι 30%.

Για τις καταθέσεις εξωτερικού, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον έλεγχο των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ «με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» και τον έλεγχο των πιστωτικών καρτών που εκδίδονται από τράπεζες του εξωτερικού.

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η ενεργοποίηση του αυτόφωρου και οι ποινές φυλάκισης δεν αφορούν τους μικροοφειλέτες τους οποίους κάλεσε να μπουν τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής τους, αλλά τους μεγαλοοφειλέτες

Η κατάθεση του νομοσχέδιου με όλες τις αλλαγές θα γίνει την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου