Η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη και άλλων χωρών της ευρωζώνης. Από χθες θεωρείται πια πιθανόν ότι θα ζητήσουν εγγυήσεις τουλάχιστον άλλες τέσσερις χώρες.
Τελικά η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για την καταβολή εγγυήσεων, έτσι ώστε η Φινλανδία να επιτρέψει την εκταμίευση του μεριδίου της στο ευρωπακέτο στήριξης, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Το παράδειγμα της Φινλανδίας ακολούθησε χθες η Αυστρία και από χθες βράδυ η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.
Και οι τέσσερις αυτές χώρες κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν εγγυήσεις για την συμμετοχή τους στο 2ο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Προβάλλουν μάλιστα το επιχείρημα ότι η συμμετοχή τους σε αυτό ενδέχεται να διακυβεύσει την αξιολόγηση της φερεγγυότητάς τους. Σε περίπτωση που κάθε χώρα της ευρωζώνης ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα για να συμβάλλει στο 2ο πακέτο στήριξης τότε η χώρα μας οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει αν θα ζητήσει εγγυήσεις ή όχι. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας θα πρέπει να εξεταστεί από τα «ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα». Σύμφωνα πάντως με το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών η συμφωνία με την Ελλάδα είναι από χθες αντικείμενο διαβουλεύσεων σε επίπεδο εκπροσώπων της ευρωζώνης.
«Απόκλιση» η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας
Στο μεταξύ αντιρρήσεις για την υποχώρηση της Ελλάδας και τη συμφωνία με τη Φινλανδία προβάλει η Εσθονία, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιούργκεν Λίγκι, ο οποίος είπε χθες ότι η συμφωνία συνιστά «απόκλιση» από την πολιτική της ευρωζώνης τονίζοντας πως «οι ειδικοί όροι παραβιάζουν την κοινή πολιτική».
Ο Εσθονός πολιτικός θεωρεί επίσης απαράδεκτο ότι ενημερώνονται οι χώρες-μέλη για τόσο σημαντικά ζητήματα από τα ΜΜΕ και όχι άμεσα από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και της ευρωζώνης.
Να θυμίσουμε ότι η πρώτη χώρα που δήλωσε πως προτίθεται να μιμηθεί τη Φινλανδία ήταν η Αυστρία. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Harald Waiglein δήλωσε χθες στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat πως «το μοντέλο των εγγυήσεων θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», διευκρινίζοντας πως «αν η ευρωζώνη δώσει πράσινο φως στη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας, τότε και η Αυστρία θα ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα».
Να σημειώσουμε ότι όλα άρχισαν από την απόφαση του φινλανδικού κοινοβουλίου να μπλοκάρει την εκταμίευση του μεριδίου της Φινλανδίας για το 2ο ευρωπακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θέτοντας ως όρο την καταβολή εγγυήσεων εκ μέρους της χώρας μας.
ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΕΥΡΩ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.
ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ 0,80 ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΛΙΓΩΤΕΡΑ.ΑΝ ΔΙΑΛΥΘΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ.