3/6/11

Νεαρός αποφασίζει τα κόψουν το χέρι του για να αποκτήσει ένα Βιονικό (video)

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ένας ασθενής αποφασίζει να κόψουν το χέρι του για να τοποθετήσουν ένα βιονικό.

Στα τέλη της περασμένη χρονιάς ένας 24 χρονος Αυστριακός ονόματι Patrick έγινε ένας από τους πρώτους ασθενείς που επέλεξε να αποχωρηστεί το βιολογικό του χέρι και να τοποθετήσει ένα ηλεκτροδοτούμενο άκρο. Βέβαια δεν έβαλε να του κόψουν ένα υγιές μέλος απλά και μόνο για να αποκ΄τησει ένα βιονικό. Σε ένα ατύχημα στον χώρο εργασίας του έχασε τα δάχτυλα του αριστερού του χεριού. Για 3 χρόνια δεν μπορούσε να κάνει χρήση του χεριού του μέχρι που ο Dr. Aszmann του έδωσε αυτή την ενδιαφέρουσα λύση.

Τώρα ο Patrick μπορεί να ξαναδέσει τα κορδόνια στα παπούτσια του, και μπορεί να γεμίσει ένα ποτήρι νερό χωρίς να του πέσει ή να το σπάσει. Παρακολουθήστε το video παρακάτω για να δείτε πως ο Patrick κάνει επίδειξη της εκπληκτικής λειτουργικότητας του νέου του χεριού.

Όπως θα παρατηρήσετε και από το video το βιονικό χέρι είναι πολύ ευέλικτο. όπως περιγράφει και ο μηχανικός Andrei Ninu, έχει 3 άξονες ελευθερίας: περιστροφή καρπού, ευκαμψία καρπού, επέκταση καρπού και κινήσεις δαχτύλων. Μπορεί η κίνηση να μην είναι και τόσο φυσική και άμεση αλλά ας υπολογίσουμε πως οι εντολές για να κινηθεί το χέρι δύνονται αποκλειστικά από τον εγκέφαλο του Patrick.

O Patrick πάντως απολαμβάνει την ελευθερία που του έχει δωθεί με τη εφαρμογή αυτής της νέας τεχνολογίας που συνδιάζει τη ρομποτική, τους αυτοματισμούς και τη βιοτεχνολογία.



Πηγή: Singularity Hub
Εικόνα: BBC
Μετάφραση άρθρου: NoozBox

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου