24/6/11

Der Spiegel: Εάν καταρρεύσει το ευρώ θα ευθύνεται η Γερμανία

Ευθύνες στη Γερμανία για μια πιθανή κατάρρευση του ευρώ αποδίδει πρόσφατο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Der Spiegel, σε μία γραμμή τελείως διαφορετική απ' ό, τι μέχρι σήμερα. Κατά τον αρθρογράφο Henrik Muller, η πιθανότητα τα ελληνικά προβλήματα και η ευρωπαϊκή ασυνεννοησία να οδηγήσουν σε διάλυση του κοινου ευρωπαϊκού οράματος είναι τώρα υπαρκτή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, υπεύθυνη, τονίζει, θα είναι η Γερμανία, η οποία το 2009 και το 2010 είδε τον εαυτό της να ανέρχεται στην ηγετική θέση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τότε, το Βερολίνο ήταν το μόνο μεγάλο κράτος της Ευρωζώνης με υγιή οικονομία, λιγότερο χρέος από άλλα και περισσότερο ανταγωνιστικές οικονομικές δομές.

Η Γερμανία θα μπορούσε να δράσει ως «καλοκάγαθος ηγεμόνας»- και θα έπρεπε να το κάνει, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Der Spiegel. Όπως οι ΗΠΑ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία θα έπρεπε να ήταν έτοιμη να παράσχει σημαντικά ποσά χρημάτων πολύ νωρίς δεσμευμένα στη δημιουργία νέων πιο ισχυρών ιδρυμάτων και μιας νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης. «Η Μέρκελ θα έπρεπε να οδηγήσει την Ευρώπη προς ένα κοινό μέλλον», αναφέρεται ακόμη.

Ενώ λοιπόν ο αρθρογράφος απονέμει ευθύνες για ένα πιθανό ναυάγιο της Ευρωζώνης, περιγράφει εν παρόδω την κατάσταση στην Ελλάδα ως κοινωνικά στενάχωρη, ενώ αναφέρεται και σε μερίδα του ελληνικού τύπου που χαρακτηρίζει τους Γερμανούς «ευρώ Ναζί».

Αντί να δείχνουν αλληλεγγύη, οι αγορές "τεστάρουν" την πιθανή κατάρρευση του ευρώ- και αυτό το σενάριο φαίνεται όλο και πιθανότερο, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς είναι πολλές πλευρές που πρέπει να συνεννοηθούν για να υπάρξει διάσωση και κάτι τέτοιο είναι πιθανό να μην επιτευχθεί.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε click σε κάποιο διαφημιστικό banner. Σε εσάς δεν κοστίζει, σε εμάς δίνει δύναμη για τη συνέχεια... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου