8/6/11

Χρηματιστήριο Αθηνών. Έτοιμο για κατάρρευση


Πέραν των πολιτικών εξελίξεων που σαφέστατα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της αγοράς, πληροφορίες που έρχονται από το Λονδίνο αναφέρουν πως αιφνιδιαστικά δύο (από τις πάνω από δέκα που συναλλάσσονται για λογαριασμό ελληνικών χαρτοφυλακίων στο Χ.Α.) μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού μηδένισαν την παροχή margin σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα στους πελάτες τους. Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα όσοι δεν διέθεταν την απαραίτητη ρευστότητα, να αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν μέρος της θέσης που είχαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο, πιέζοντας τις τιμές συγκεκριμένων μετοχών.

Έτσι, μέρος των απωλειών που

  κατέγραψε το ΧΑ τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις αποδίδεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, και σε αυτήν την εξέλιξη. Πηγές με τις οποίες ήρθε σε επαφή το Capital.gr ανέφεραν πως οι δύο αυτές τράπεζες με έδρα την Ελβετία προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, χωρίς να έχουν όμως ακολουθήσει οι υπόλοιπες που προσφέρουν τη δυνατότητα αγοροπωλησιών σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα στους πελάτες τους.

Πριν από λίγο καιρό, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού παρείχαν μόχλευση για ελληνικές μετοχές και ομόλογα 1,5 φορές στους πελάτες τους. Σταδιακά και λόγω των υποβαθμίσεων από τους ξένους οίκους αξιολόγησης η μόχλευση αυτή περιορίστηκε.

Αναλυτικά, οι πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν πως την προηγούμενη βδομάδα μεγάλοι επενδυτές ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να μειώσουν τη μόχλευσή τους στη μισή φορά. Με άλλα λόγια αν κάποιος επενδυτής είχε ρευστότητα 20 εκατ. ευρώ για παράδειγμα, μπορούσε να αγοράσει μετοχές συνολικής αξίας έως 50 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη όμως βδομάδα έπρεπε να μειώσει τη θέση του ώστε η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου να ξεπερνά την πληρωμένη θέση πάνω από 50%. Αν η αξία των πληρωμένων θέσεων για παράδειγμα ήταν 20 εκατ. ευρώ δεν θα μπορούσε η μόχλευση μεγαλύτερη των 10 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη Δευτέρα όμως ενημερώθηκαν ξανά οι ίδιοι επενδυτές πως δεν μπορούν να έχουν πλέον μόχλευση σε ελληνικές μετοχές. Άρα τα 10 εκατ. ευρώ είτε θα έπρεπε να καλυφθούν με μετρητά, είτε να ρευστοποιηθούν και μάλιστα άμεσα. Αυτό λένε οι ίδιες πηγές πως έφερε πίεση στις τιμές των μετοχών, αλλά και πίεση στα ελληνικά ομόλογα.

Η δικαιολογία που δόθηκε στους πελάτες είχε να κάνει με την αξιολόγηση της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο οίκος Moody’s μας υποβάθμισε σε Caa1 και λίγες μέρες νωρίτερα την Ελλάδα είχε υποβαθμίσει και ο οίκος Fitch κατά τρεις βαθμίδες. Όμως brokers τονίζουν πως η Ελλάδα και το προηγούμενο διάστημα και τώρα ανήκει στην κατηγορία των “σκουπιδιών” και επομένως η μείωση της μόχλευσης ή δεν θα έπρεπε να ήταν τόσο μεγάλη και σε τόσο περιορισμένο χρόνο ή θα έπρεπε να είχε μηδενιστεί εδώ και αρκετό καιρό.



Του Γιώργου Κατικά 

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου