1/6/11

ΣΟΚ - Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει τη συμμετοχή του για την 5η δόση

Φαίνεται βέβαιο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα πληρώσει το μερίδιο του από την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα στα τέλη του Ιουνίου, αν και το Ταμείο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα, αναφέρει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung όπως μεταδίδει το Reuters.
 
"Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δεν θα καταβάλει το μερίδιο του στην επόμενη δόση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στα τέλη του Ιουνίου", αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung χωρίς να επικαλείται πηγές.

Το ΔΝΤ επιτρέπεται να καταβάλει τη δόση "αν η χρηματοδότηση του υφιστάμενου προγράμματος είναι διασφαλισμένη για 12 μήνες. Η τρόικα προφανώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν συμβαίνει", προσθέτει η FAZ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει ωστόσο στο νέο πακέτο βοήθειας των 60 δισ. με 70 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το ευρωπαϊκό μερίδιο στο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSF).

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι συζητούνται τρεις επιλογές, μία εκ των οποίων, η χρεοκοπία της Ελλάδας, δεν είναι επιθυμητή από κανέναν.

Η δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί το EFSM της Κομισιόν για να αναλάβει τη χορήγηση των δισ. ευρώ που θα είχε καταβάλλει το ΔΝΤ σε διαφορετική περίπτωση. Το πλεονέκτημα θα ήταν, από την οπτική της Angela Merkel, ότι δεν απαιτεί την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.

Μια τρίτη επιλογή θα ήταν ένα άλλο πρόγραμμα προσαρμογής. Το άρθρο επισημαίνει ότι το τελευταίο είναι μια επιλογή που θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες σήμερα, αλλά δεν αναμένεται κάποια άμεση απόφαση.

Μάλιστα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Merkel θα λάβει την πλειοψηφία από την Bundestag για ένα τέτοιο πακέτο. Και παραμένει και η διαφωνία για το εάν θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Γερμανία: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πακέτο για την Ελλάδα

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να συνεχίσει να συμμετέχει στην καταβολή των δόσεων του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Martin Kotthaus, εκπρόσωπος του υπουργείου, ανέφερε ότι αναμένει την έκθεση της Τρόικας για την πρόοδο του προγράμματος της Ελλάδας το συντομότερο την Παρασκευή το βράδυ ή το Σάββατο.

Η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι «ένα κοινό πρόγραμμα των χωρών-μελών, του ΔΝΤ και της Κομισιόν», τόνισε ο Kotthaus. «Θεωρών ότι μπορεί να συνεχιστεί μόνο από κοινού, όσον αφορά ακόμη και τις μελλοντικές καταβολές των δόσεων».

Ο Kotthaus δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα που έκανε λόγο για νέο πακέτο 60-70 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι τα όποια επιπλέον μέτρα μπορούν να συζητηθούν μόνο μετά το πόρισμα της Τρόικας.

Επανέλαβε δε, ότι ένας όρος για την έγκριση νέων μέτρων από τη Γερμανία θα είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Επίσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναφέρει πρώτα τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που μπορεί να λάβει και να κάνει πιο διαφανή και συγκεκριμένα τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων.

Γερμανία: Απαιτούμενη η καταβολή του μεριδίου του ΔΝΤ

Η Γερμανία δεν μπορεί να καταβάλει το μερίδιό της στην επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας αν δεν πράξει το ίδιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανέφερε σύμβουλος της Γερμανίδας Καγκελάριου Angela Merkel.

«Η συνεισφορά του ΔΝΤ είναι και παραμένει πραγματική και νομική προϋπόθεση για να πληρώσει η Γερμανία το μέρος που της αντιστοιχεί», δήλωσε στο Reuters ο Otto Fricke, σύμβουλος σε θέματα προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως η συνεισφορά της Γερμανίας στο ελληνικό «πακέτο» διάσωσης φτάνει τα 22,4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 110 δισ. ευρώ.

Γερμανία: Αντίθετη στη νομοθεσία νέα βοήθεια για Ελλάδα σύμφωνα με βουλευτή

Η δημιουργία ενός νέου προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη γερμανική νομοθεσία για τον προϋπολογισμό, δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού Klaus-Peter Willsch.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο βουλευτής τόνισε πως η Γερμανία μπορεί να ενισχύσει την Ελλάδα μόνο εάν η πιθανότητα μη χρεοκοπίας του δανειζόμενου είναι πολύ υψηλή. “Είναι φανερό πως η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτή την περίπτωση,” σημείωσε ο βουλευτής.
 
Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου