2/6/11

Μέτρα εξόντωσης. Φόβοι για απρόβλεπτες συμπεριφορές

«Ο κόσμος είναι στους δρόμους κι ακόμη δεν ξέρει τα μέτρα. Τι θα γίνει όταν τα ανακοινώσουμε;». Η ερώτηση προβάλλεται με τρόμο από υπουργούς και βουλευτές και, προς το παρόν, παραμένει αναπάντητη. Ο προχθεσινός αποκλεισμός των βουλευτών από τμήμα των διαδηλωτών επαλήθευσε τους φόβους έμπειρων παραγόντων ότι οι ειρηνικές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα πολύ σύντομα θα έπαιρναν άλλη τροπή, καθώς λίγο-πολύ έχει γίνει ξεκάθαρο στους πολίτες ότι τα νέα μέτρα «θα έκαναν όσα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα να μοιάζουν με παιδικό παραμύθι» –κατά την έκφραση κοινοβουλευτικού παράγοντα  του ΠΑΣΟΚ.

Φόβος για το απρόβλεπτο

Αυτό που φοβούνται όλοι είναι «το τυχαίο γεγονός» που θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα ανεξέλεγκτων καταστάσεων –είτε πρόκειται για «προβοκάτσια», είτε για δυναμική κλιμάκωση στο άκουσμα των τελικών κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν μπλοκάρει σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα, καθώς αναζητείται επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης. Με τους κυβερνητικούς βουλευτές να βρίσκονται στη χειρότερη θέση καθώς, πελαγωμένοι, από τη μια διαμηνύουν ότι «αδυνατούν να ψηφίσουν το σύνολο των μέτρων» και από την άλλη ομολογούν πως «δεν μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση» και να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου σ΄αυτή την «παράξενη» χρονική στιγμή.

Ολοι ζητούν από τον πρωθυπουργό «να κάνει κάτι», να αναλάβει μία πρωτοβουλία εκτόνωσης για να αποφευχθούν τα χειρότερα –πριν φτάσει το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή προς ψήφιση.

Σκέφτονται και παραιτήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συλλογής υπογραφών από κυβερνητικούς βουλευτές σε κείμενο που θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων ζητούν να μην προχωρήσει στα φορολογικά και εργασιακά μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν συναρτούν την ψήφο τους στο Μεσοπρόθεσμο από την οριστικοποίηση αυτών των μέτρων. Τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι πιέσεις τους;

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση σε συλλογικό επίπεδο. Να περιμένετε όμως ατομικές αντιδράσεις», έλεγε αργά τη νύχτα προβεβλημένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας ότι ένας (μικρός) αριθμός συναδέλφων του αναζητεί διέξοδο στην παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα –«για να μπορούμε να ξαναβγούμε στους δρόμους χωρίς την κατηγορία ότι ρίξαμε την κυβέρνηση».

Εκλογές λόγω ΛΑΟΣ;

Απαντες, και όχι μόνο στο κυβερνών κόμμα, περιμένουν να αποσαφηνίσει ο Γ. Καρατζαφέρης τις προθέσεις του –εάν, δηλαδή, οδηγήσει σε παραίτηση τους βουλευτές του ΛΑΟΣ και τους επιλαχόντες ώστε να προκηρυχθούν, αναγκαστικά, εκλογές –εθνικές αφού ο ΛΑΟΣ διαθέτει βουλευτή Επικρατείας. Μέχρι χθες το βράδυ ο κ. Καρατζαφέρης δεν ξεκαθάρισε τι έχει στο μυαλό του, καλυπτόμενος πίσω από την απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Γερμανία.

Παπανδρέου: Τα προβλήματα δεν έχουν σύνορα

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίσθηκε αμήχανος απέναντι στη δυναμική που προσλαμβάνει το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδας, προσπάθησε να απευθυνθεί στη νεολαία και να την πείσει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν οφείλονται στην δική του πολιτική ή στην τρόικα αλλά ότι είναι αποτέλεσμα διεθνών συνθηκών: «Για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα τα προβλήματα της νέας γενιάς δεν έχουν σύνορα. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι οι νέοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης –του Facebook, του Twitter κ.λπ.– την κοινή τους μοίρα, τις κοινές τους ευαισθησίες», είπε. Για να προσθέσει ότι «όσοι διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήματα Δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι πολύ πιο αδύναμα από ό,τι παλιά».

Υπό το άγχος μιας πρωτοβουλίας ή ενός διλήμματος που θα διευκολύνει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δε, θα συναντηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο με τον Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ενόψει της συνόδου του Eurogroup την Κυριακή.

Σαμαράς: Όταν λέω όχι, εννοώ όχι

Στον αντίποδα, ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε χθες, από την Κρήτη, ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και ότι δεν θα συναινέσει στο «πέρασμα» του μεσοπρόθεσμου εάν δεν υπάρξουν αλλαγές «προς τα κάτω» στο φορολογικό.  «Λέω όχι, και εννοώ, όχι. Εχω λόγο και τον τιμώ. Κάποτε αρνήθηκα να υποχωρήσω και έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου. Δεν γύρισα για να υποχωρήσω. Γύρισα για να παλέψω. Και το λάθος δεν το συνυπογράφω», είπε σε έντονο ύφος.

Χωρίς να τους κατονομάσει επιτέθηκε στον Γ. Καρατζαφέρη και στην Ντ. Μπακογιάννη («δεν είναι μόνοι τους στην κυβέρνηση, έχουν και τους ‘λαγούς’ τους σε άλλα κόμματα και κομματίδια»).

Για να απαξιώσει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ σχολίασε ότι δρα όπως δρα για να συγκυβερνήσει («επιτέλους κύριε Παπανδρέου, δώστε του ένα υπουργείο να ησυχάσουμε) και επανέλαβε ότι δεν φοβάται έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Σήμερα μάλιστα δημοσιοποιείται η δεύτερη, σε λίγες ημέρες, δημοσκόπηση που εμφανίζει πρώτη τη ΝΔ με 31% έναντι 30,5% του ΠΑΣΟΚ.

«Γαλάζια» διαπραγμάτευση

Από την Τρίτη ο κ. Σαμαράς ξεκινά σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να τους πείσει ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται στην αλλαγή όρων του ανεπιτυχούς και αναποτελεσματικού Μνημονίου. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει η ΝΔ) Βίλφρεντ Μαρτένς, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Σε όλους θα εξηγήσει τη δική του οικονομική πρόταση και θα επικαλεσθεί τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες διαπραγματεύθηκαν επιτυχώς με την τρόικα και πέτυχαν σημαντικούς όρους στα δικά τους Μνημόνια -όπως χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές (12,5% αντί 18%) και διατήρηση των κατώτατων μισθών (στα 1.500 ευρώ), αντίστοιχα.

Της Μαρίνας Μάνη

Πηγή: capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Σας παρακαλούμε έχουμε παρατηρήσει οτι αναδημοσιεύεται άρθρα απο το site μας! Πρίν το κάνετε θα έπρεπε να είχατε επικοινωνήσει μαζί μας για τις σχετικές άδειες! Παρακαλούμε να ακουλουθήσετε τη νόμιμη οδό αν θέλετε να διατηρηθεί το blog σας.

    Με εκτίμηση,

    H συντακτική ομάδα του capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή