1/6/11

Επτά "ερωταπαντήσεις" για το θρίλερ του ελληνικού χρέους


Υπό τη σκιά των μαζικών καθημερινών κινητοποιήσεων στο Σύνταγμα αλλά και τις ανεξέλεγκτες συνέπειες που δρομολογούσε στο τραπεζικό σύστημα με τις αντιδράσεις των αποταμιευτών η κορύφωση των πιέσεων προς την Αθήνα,  οι ιθύνοντες σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι αρχίζουν να αναδιπλώνονται προβάλλοντας τη δυνατότητα «λύσεων».  Σήμερα στη Βιέννη συναντάται η αρμόδια Επιτροπή του Eurogroup, η EWG για να εξετάσει εναλλακτικές προτάσεις για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα και κυρίως το πώς θα δημιουργήσει μια πυροσβεστική ζώνη ασφάλειας γύρω της.

Τα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί για το πώς και πότε... πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Οι απαντήσεις  που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συζητούνται ή απορρίπτονται... για να ανασυρθούν και πάλι την επόμενη ημέρα, ακόμα δεν υπάρχουν. Αλλά η αναζήτησή τους κινείται πλέον σε ορισμένες κατευθύνσεις:

* Τι έχει αλλάξει από την Κυριακή και γιατί;

Οι δραματικές πιέσεις και απειλές που ασκήθηκαν σε συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο δεκαήμερο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ άρχισαν να χαλαρώνουν σε επίπεδο επικοινωνιακό από την Κυριακή όταν διαπιστώθηκε ότι οι μικρο-αποταμιευτές είχαν αρχίσει να αντιδρούν επικίνδυνα με απόσυρση καταθέσεων, ενώ παράλληλα τα κινήματα των  «Αγανακτισμένων» γέμιζαν τις πλατείες με αυξανόμενους ρυθμούς. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες παραδέχθηκαν ότι το σχέδιο ήταν να αυξηθούν επικοινωνιακά οι πιέσεις για το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης για να επιτευχθεί στο εσωτερικό η επιδιωκόμενη συναίνεση και στις αγορές να ενισχυθεί η τάση αποδοχής μιας λύσης τύπου πρωτοβουλίας της Βιέννης. Το δεύτερο σκέλος φαίνεται να είχε σχετική επιτυχία αλλά το πρώτο σε πρώτη φάση δεν πέτυχε, προκαλώντας παράλληλα κοινωνική αναταραχή και ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα. Για το λόγο αυτό ο Επίτροπος Όλι Ρεν βγήκε με δηλώσεις του να επιβεβαιώσει την αναζήτηση λύσεων για την συνέχιση της δανειοδότησης.

* Πού σκοντάφτει η αναζήτηση «λύσης»;

Σε όλα τα σχήματα που εξετάζονται «λείπει» ο εγγυητής που θα διασφαλίσει είτε την διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες είτε το νέο δάνειο (περί τα 30 – 35 δισ. ευρώ για το 2012). Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αρχίζει να πείθει τη Γερμανία στο να αναλάβει το ρόλο αυτό το προσωρινό Ταμείο διάσωσης το EFSF. Ακόμα όμως όλα είναι στον αέρα.

* Γιατί η ΕΚΤ απορρίπτει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

Η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει εξ αρχής απορρίψει την οποιουδήποτε είδους “αναδιάρθρωση” του ελληνικού χρέους. Στα σενάρια που έχει κάνει το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης σε οποιαδήποτε εκδοχή της (ήπια αναδιάρθρωση με επιμήκυνση χρέους ή με haircut της ονομαστικής αξίας των ομολόγων) οδηγεί σε φαινόμενα ντόμινο στην Ευρωζώνη με κίνδυνο να συμπαρασυρθεί η Ισπανία, το Βέλγιο ή ακόμα και η Ιταλία, πέραν των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Παράλληλα όμως η ΕΚΤ απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό γιατί διατηρεί και επεκτείνει τη σημερινή κατάσταση στην οποία η ίδια έχει εγκλωβισθεί σε ρόλο εγγυητή του χρέους των προβληματικών οικονομιών με εξαιρετικά άσχημες συνέπειες στον ισολογισμό της που μπορεί να την υποχρεώσουν σε αύξηση των κεφαλαίων της αν τα πράγματα ακολουθήσουν το άσχημο σενάριο στην κρίση του χρέους.

* Τι προτείνει η ΕΚΤ;

Η διοίκηση της ΕΚΤ επιμένει στην εφαρμογή του μνημονίου και την επέκταση των μέτρων που προβλέπει όταν καταγράφονται –όπως τώρα– αποκλίσεις με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Eurogroup) και τη συμπλήρωση του δανείου των 110 δισ. ευρώ με επιπλέον ποσό (αναφέρεται ποσό της τάξης των 50 δισ. ευρώ) για να καλυφθεί η αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων το 2012 και το 2013 μέχρι την ενεργοποίηση του μόνιμου Ταμείου σταθεροποίησης, του ESM. Παράλληλα ζητά –με μεγάλη ένταση– την ανάληψη των αγορών κρατικών ομολόγων των προβληματικών χωρών στο μεσοδιάστημα από το προσωρινό Ταμείο το EFSF, έτσι ώστε να απαλλαγεί αυτή από την άτυπη (και αντικαταστατική) ευθύνη του εγγυητή του χρέους τους.

*  Τι επιπτώσεις έχει στην υπόθεση της Ελλάδας η “σύλληψη” του Στρος Καν ;  

Η “απόσυρση” του Στρος Καν από το πολιτικό προσκήνιο έχει σημαντικές επιπτώσεις οι οποίες θα είχαν φανεί ήδη αν δεν είχε μεσολαβήσει “η υπόθεση του Sofitel”. Την ημέρα της σύλληψής του επρόκειτο να βρεθεί με την κα Μέρκελ για να καταλήξουν  σε μία πολιτική και οικονομική “φόρμουλα” την οποία ο ίδιος θα αναλάμβανε να... πουλήσει ως επικεφαλής του ΔΝΤ στους ευρω-εταίρους για να  παρακαμφθούν τα εμπόδια που αυτή την στιγμή λόγω της εσωτερικής πολιτικής κρίσης σε Γερμανία – Γαλλία έχουν μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις ενόψει της Συνόδου του Ιουνίου. Το νήμα της διαδικασίας αυτής επιχειρούν τώρα να ξαναπιάσουν με την άρον – άρον τοποθέτηση της κας Λαγκάρντ αλλά είναι αμφίβολο αν μπορεί πλέον να αντιμετωπισθεί  έγκαιρα ενόψει της Συνόδου του Ιουνίου, ο γόρδιος δεσμός της κρίσης του χρέους που μόνο μία πλευρά του είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ο αντικαταστάτης του Σ.Κ. ο κ. Λίπσκι επιμένει ακόμα και με σημερινά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο ότι αν η Ε.Ε. δεν εγγυηθεί για ένα τουλάχιστον έτος την φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους θα διακόψει την εκταμίευση των δόσεων. Στην περίπτωση αυτή η μοναδική διέξοδος θα ήταν να αναλάβει το EFSF τον ρόλο του εγγυητή ή να αντικαταστήσει το EFSF το ΔΝΤ στο δάνειο. Κάτι τέτοιο βέβαια ανατρέπει σχεδόν εκ βάθρων την συμφωνία που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο για την διάσωση της Ελλάδας.

* Γιατί η γερμανική Κυβέρνηση, κόντρα στην ΕΚΤ,  προωθούσε την “αναδιάρθρωση” και τώρα αναδιπλώνεται ; 

Η πολιτική κρίση στην Γερμανία έχει στριμώξει την κυβέρνηση της κας Μέρκελ, η οποία “χάνει” στις τοπικές εκλογές τις περιφερειακές κυβερνήσεις των κρατιδίων την μία μετά την άλλη. Παράλληλα το δεύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού οι φιλελεύθεροι καταρρέουν όπου γίνονται τοπικές εκλογές. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι υπό την παρούσα σύνθεση της Βουλής οι κυβερνητικοί βουλευτές αρνούνται να ψηφίσουν εκταμίευση νέου δανείου προς την Ελλάδα, όπως και την ενίσχυση με επιπλέον κεφάλαια του EFSF για να αναλάβει αυτό την δανειοδότηση μέχρι το 2013. Αρνούνται επίσης να αναλάβει το Ταμείο τον ρόλο μεσεγγυητή για την αναχρηματοδότηση μέσω των αγορών της Ελλάδας. Έτσι αναζητήθηκε  μια ενδιάμεση λύση, αυτή της “ήπιας αναδιάρθρωσης”, με οικειοθελή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν το 2012 – 2013 (που συμπεριλαμβάνει την ανάληψη από τους ομολογιούχους του κόστους επιμήκυνσης) και εγγυήσεις μέσω αποκρατικοποιήσεων από την Ελλάδα για ένα συμπληρωματικό δάνειο. Η ακραία εκδοχή αυτού του σεναρίου περιλαμβάνει και ένα haircut ενός μέρους της ονομαστικής αξίας αυτών των ομολόγων. Ο απόλυτος τρόπος που η ΕΚΤ απορρίπτει την “λύση” αυτή οδηγεί προς το παρόν σε μια παραλλαγή της “συμφωνίας της Βιέννης” με οικειοθελή συμμετοχή των τραπεζών σε πρόγραμμα διακράτησης των ελληνικών ομολόγων με ανανέωσή τους (μέρους όσων λήγουν το 2012 – 2013),  συμπληρωματικό δάνειο και εγγυήσεις από την Ελλάδα μέσω του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Γ. Παπανδρέου.

* Πόσο πιθανό είναι να μη δοθεί η 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα;

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι “πολιτικό θέμα” λένε από την Κομισιόν. Εμείς θα δώσουμε τα απολογιστικά στοιχεία και το Eurogroup θα αποφασίσει με ποιους όρους θα την δώσει... Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η δόση θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιούλιο. Η πιθανότητα να μην εκταμιευθεί η 5η δόση του δανείου είναι περίπου... μηδενική, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε στάση πληρωμών τόκων και χρεολυσίων εξωτερικού δανεισμού, ενεργοποιώντας ντόμινο εξελίξεων σ΄ ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Αυτό όμως είναι ακριβώς εκείνο που αποκλείει ως ενδεχόμενο η ΕΚΤ μέχρι τα μέσα του 2013, δηλαδή μέχρι να ενεργοποιηθεί ο μόνιμος Μηχανισμός σταθεροποίησης που ενσωματώνει διαδικασίες “ελεγχόμενης πτώχευσης”... Η εκταμίευση της δόσης εν όλω ή εν μέρει δεν θα είναι όμως αυτόματη. Θα συνοδεύεται από την έμπρακτη προώθηση μέσα στον Ιούνιο των αποκρατικοποιήσεων και των πρόσθετων μέτρων περικοπής δαπανών.

Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου