5/9/11

Ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο φέρνει αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή που το φυσικό αέριο –όπως δείχνει και η πορεία της ΕΠΑ Αττικής– εμφανίζει αυξημένη διείσδυση στα νοικοκυριά και όχι μόνο, νέους πονοκεφάλους προκαλεί στην αγορά η εφαρμογή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου. Το πρόβλημα βεβαίως εκτείνεται σε όλους τους χρήστες του καυσίμου, αλλά και στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς –παρότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν το επιτρέπει– επιβλήθηκε ΕΦΚ και στη χρήση του αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μια μακριά λίστα συνδέσμων, επιχειρήσεων και φορέων (περιλαμβανομένης και της ΔΕΠΑ, που είναι μέτοχος 51% στην ΕΠΑ Αττικής) που έχουν αντιταχθεί στην επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο. Η επιβολή του ΕΦΚ που ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να μειώσει την απόσταση που χωρίζει στην τελική τιμή καταναλωτή το φυσικό αέριο με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Εκτός όμως από τους χρήστες του φυσικού αερίου, η επιβολή του ΕΦΚ στο αέριο, επηρεάζει και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη στη χονδρεμπορική αγορά όπως επισημάνθηκε στην επιστολή που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα οι ηλεκτροπαραγωγοί (ΕΣΑΗ) παρατηρείται αύξηση της οριακής τιμής του ρεύματος έως και 31%, επιπλέον κόστος που πιθανότατα θα μετακυλιστεί στην κατανάλωση οδηγώντας τους καταναλωτές να πληρώνουν εις διπλούν ΕΦΚ για την ηλεκτρική ενέργεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου