13/9/11

Στο 98% η πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας, σύμφωνα με το Bloomberg

Τη χρεοκοπία της Ελλάδας προαναγγέλλουν σύμφωνα με αναλυτές τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ενδεχόμενης πτώχευσης (credit default swaps).

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, τα 5ετή ασφάλιστρα κίνδυνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν στις 7.318 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 5.200 μονάδων μέσα σε μία ημέρα.

Αυτό το επίπεδο υποδηλώνει 98% πιθανότητες χρεοκοπίας μέσα στην επόμενη πενταετία. Σημειώνεται ότι όταν αναφερόμαστε στην αγορά πιστωτικών παραγώγων επί κρατικού χρέους συνήθως προτιμούμε ως CDS «αναφοράς» το πενταετές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα.

Τα διετή ελληνικά ομόλογα έκλεισαν με επιτόκιο στο 69,55%, τα δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο 24%, ενώ τα ομόλογα 12μηνης διάρκειας έκλεισαν με επιτόκιο στο 117%.

Η «έκρηξη» των credit default swap αποδίδεται στις δηλώσεις ότι μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον ταμπού, αλλά και στο ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου «απέτυχε» να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει. Αναλυτής που επικαλείται το Bloomberg δήλωσε «ότι είναι προφανές ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργεί» και προσέθεσε πως όλοι ποντάρουν στην χρεοκοπία.

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δύο μήνες μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Μάλιστα, επισημαίνεται πως η δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε τον Ιούλιο έχει σοβαρά ελαττώματα και χαρακτηριστικά αναφέρει πως από τα 109 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μόνο τα 34 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη αγορών ομολόγων και διάφορων περίπλοκων οικονομικών πράξεων.


Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου