25/7/11

Θρίλερ με το χρέος των ΗΠΑ - Δύο διαφορετικά σχέδια για το χρέος

Αδυνατούν να καταλήξουν σε διακομματική συμφωνία για το σχέδιο αύξησης του ορίου χρέους οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα δύο κόμματα να ετοιμάζουν δύο διαφορετικά προγράμματα, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που έχουν στη διάθεσή τους. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 2 Αυγούστου, διαφορετικά, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε στάση πληρωμών.

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, John Boehner δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προωθήσει ένα σχέδιο αύξησης του ορίου χρέους σε δύο βήματα. Το σχέδιο δίνει αύξηση του ορίου κατά 1 τρισ. δολάρια (από τα 14,3 τρισ. δολάρια που είναι σήμερα), η οποία όμως είναι πιο βραχυπρόθεσμη από ό,τι έχει ζητήσει ο πρόεδρος Obama. Η κυβέρνηση απειλεί με βέτο, καθώς θεωρεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του σχεδίου είναι καταστροφικές.

Ο Δημοκρατικός Harry Reid προετοιμάζει τη δική του πρόταση, με την οποία δίνεται η αύξηση του ορίου χρέους κατά 2,4 τρισ. δολάρια (όπως έχει ζητήσει ο Obama). Με το νέο όριο χρέους, η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει να δανείζεται απρόσκοπτα τουλάχιστον έως τις επόμενες εκλογές, του 2012, περνώντας ως αντάλλαγμα ένα πακέτο περικοπών δαπανών ύψους 2,7 τρισ. δολαρίων, το οποίο ωστόσο δεν θα επηρεάσει τα προγράμματα υγείας Medicare και Medicaid.

Οι αγορές δεν ικανοποιούνται με το σχέδιο των δύο βημάτων των Ρεπουμπλικάνων, ενώ οι ανησυχίες εντείνονται έπειτα από την προειδοποίηση του Mohamed El-Erian, διαχειριστή της PIMCO και του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να χάσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ ακόμα και εάν οι νομοθέτες καταλήξουν σε σχέδιο που θα αποτρέπει το default.

«Κατά πάσα πιθανότητα, ένας πολιτικός συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής θα αποτρέψει το default αλλά θα αφήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ εξαιρετικά ευάλωτη», έγραψε ο El-Erian.

Ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αύξηση του ορίου χρέους. «Ο μόνος τρόποςνα περιορίσουμε τη ζημιά στον αμερικανικό λαό που θα προκαλούσε τυχόν αποτυχία του Κογκρέσου να δράσει είναι το Κογκρέσο να δράσει για την αύξηση του ορίου χρέους. Το Κογκρέσο θα περάσει την αύξηση του ορίου χρέους. Αυτό πρόκειται να κάνει», είπε μιλώντας στο ABC.

Όμως, το χρονικό περιθώριο στενεύει, καθώς υπολογίζεται ότι μία συμφωνία θα πρέπει να κλείσει έως τις 27 Ιουλίου, προκειμένου να προλάβει να περάσει από τη Βουλή, από τη Γερουσία και να πάρει την υπογραφή του Obama έως την προθεσμία της 2ας Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου