20/7/11

Μετρητά τέλος – Πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους

Τη θέσπιση νέων αντικειμενικών κριτηρίων για 800.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες, την καθιέρωση ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» για τις καταθέσεις και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων -πλην των κατοικιών, που έχουν εξαιρεθεί μέχρι το 2013-, καθώς και τη σταδιακή κατάργηση των συναλλαγών με μετρητά περιλαμβάνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιβολή νέων μέτρων από το 2012.

Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές φθινόπωρο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φορολογικών μέτρων από τον Σεπτέμβριο σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη ριζική αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας και τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, επισημαίνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το φθινόπωρο για να εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά.

Υποστήριξε, δε, ότι οι ρυθμίσεις που θα προβλέπει το νομοσχέδιο θα αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης.

«Πόθεν έσχες» - Μετρητά τέλος

Σύμφωνα με πληροφορίες μια από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» από όλους τους φορολογουμένους και την κατάργηση των πληρωμών σε μετρητά.

Κάθε φυσικό πρόσωπο, μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα υποβάλλει ηλεκτρονικά και μία δήλωση «πόθεν έσχες», στην οποία θα περιγράφει αναλυτικά όλη την κινητή και την ακίνητη περιουσία του και θα δηλώνει ακόμη και τα ποσά των καταθέσεων που έχει στις τράπεζες.
Ειδικότερα:

1. Καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρίες οποιασδήποτε νομικής μορφής, οικόπεδα, αγροτεμάχια, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και έξοδα διαβίωσης θα πρέπει να δηλώνονται αναλυτικά από κάθε φορολογούμενο, στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή σε ξεχωριστό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες», που θα συνυποβάλλει με τη δήλωση εισοδήματος, κάθε χρόνο.

Στόχος είναι η διενέργεια αυτόματου ελέγχου στους φορολογουμένους προκειμένου να διαπιστώνεται εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων τους είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις τους, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους.

2. Σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι από το επάγγελμα και τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, ακόμη και επί σειρά πολλών ετών, καθώς επίσης και από τα πάσης φύσεως έκτακτα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα ποσά των αποταμιεύσεων, η αξία και τα έξοδα συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, καθώς και οι λοιπές δαπάνες διαβίωσής του, θα διενεργείται εξονυχιστικός έλεγχος από την εφορία.

Οι φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν μεγάλες αναντιστοιχίες στις φορολογικές δηλώσεις τους θα καλούνται, δηλαδή, για διευκρινίσεις σχετικά με την προέλευση των χρημάτων που διέθεσαν για:
  • Καταθέσεις σε τράπεζες.
  • Τοποθετήσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων).
  • Συμμετοχές σε εταιρίες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).
  • Απόκτηση ακινήτων, πλην αγοράς ή ανέγερσης κατοικιών για τις οποίες ισχύει εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» μέχρι το τέλος του 2013.
  • Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων και σκαφών αναψυχής και δεξαμενών κολύμβησης.
  • Αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.
  • Αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.
  • Δωρεές-γονικές παροχές χρηματικών ποσών.
  • Ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής.
  • Λοιπές δαπάνες διαβίωσης.
Οπως γίνεται αντιληπτό, θα ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της εφορίας, όπως είναι οι μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι συμμετοχές σε εταιρίες!

Συναλλαγές μόνο με κάρτες και επιταγές

Στα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές φθινόπωρο, θα προβλέπεται και η κατάργηση σταδιακά των συναλλαγών με μετρητά, μέσω της καθιέρωσης της υποχρεωτικής χρήσης του ηλεκτρονικού χρήματος και των δίγραμμων επιταγών!

Στόχος του μέτρου αυτού είναι, ουσιαστικά, η «ονομαστικοποίηση» του χρήματος! Με τη μη διενέργεια των συναλλαγών σε μετρητά, το χρήμα θα πάψει να κυκλοφορεί σε υλική μορφή και δεν θα είναι πλέον «ανώνυμο», οπότε δεν θα είναι δυνατή η διενέργεια συναλλαγών με «μαύρο» χρήμα, που δεν καταγράφονται.

Με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού χρήματος ή των δίγραμμων επιταγών, όλες οι συναλλαγές θα έχουν πλέον ονοματεπώνυμο, δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία των αποδεκτών των χρηματικών ποσών θα καταγράφονται ηλεκτρονικά μέσω του τραπεζικού συστήματος. Συνεπώς, κάθε είσπραξη ποσού θα πρέπει να έχει πλέον και κάποια νόμιμη αιτιολόγηση, αφού θα πρόκειται πλέον για συναλλαγή με άυλο ονομαστικό χρήμα που θα έχει καταγραφεί.

Επαναφέρουν τα επαγγελματικά τεκμήρια

Πέραν της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» από όλους, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σχεδιάζει την εφαρμογή «επαγγελματικών τεκμηρίων» για 800.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Ουσιαστικά θα θεσπιστούν «αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού ελαχίστων ορίων φορολογητέου εισοδήματος» για όλες τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέτοια κριτήρια θα είναι, για παράδειγμα, το πραγματικά καταβαλλόμενο ή το τεκμαρτό ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης ή η λεγόμενη μισθωτική αξία της επαγγελματικής εγκατάστασης, τα ελάχιστα όρια αμοιβών των μισθωτών απασχολούμενων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ., δηλαδή ποσά που θα προσδιορίζουν, για κάθε επιτηδευματία και ελεύθερο επαγγελματία, ένα μίνιμουμ εισόδημα, βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος.

Επιπλέον, το ύψος του ελαχίστου ορίου εισοδήματος θα προσαυξάνεται περαιτέρω με κριτήρια την εμπορικότητα της περιοχής στην οποία ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και με βάση τα έτη άσκησης και το είδος της δραστηριότητας.

Εφόσον το δηλούμενο εισόδημα του επιτηδευματία είναι μικρότερο από το ελάχιστο όριο εισοδήματος που θα προσδιορίζουν τα «επαγγελματικά τεκμήρια», αυτός θα φορολογείται με βάση το προσδιοριζόμενο από τα «επαγγελματικά τεκμήρια» εισόδημα.

Το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «επαγγελματικά τεκμήρια» θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα όσο και με το εισόδημα που θα προσδιορίζεται από τις νέες αυξημένες «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» (για κατοικίες, Ι.Χ. σκάφη κ.λπ.) και τις «δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» (έξοδα απόκτησης αυτοκινήτων κ.λπ.) του επιτηδευματία.

Όποιο από τα τρία ποσά εισοδήματος είναι το μεγαλύτερο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών θα είναι να πάψει να καταγράφεται το φαινόμενο η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων να δηλώνει στην εφορία ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ.

Πηγή: exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου