12/7/11

Ομπάμα: "Έχουμε δέκα μέρες για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία"

Περικοπές προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Νέο "ναυάγιο" συνεννόησης μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε πως δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία που θα ανεβάζει το όριο χρέους για λιγότερες από... 180 μέρες, επιμένοντας πως επιθυμεί μέχρι τις 22 Ιουλίου να επιτευχθεί μία μεγαλύτερη συμφωνία που θα βάλει την οικονομία της χώρας σε γερά θεμέλια.
 

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται εκτός από την αύξηση του ορίου δανεισμού (σήμερα είναι 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) η μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος που έχει φτάσει τα 1,3 τρισ. δολάρια, εν μέρει λόγων δαπανηρών προγραμμάτων διάσωσης της οικονομίας που εφαρμόστηκαν από το 2008.
 

Στόχος να επέλθει ένας συμβιβασμός που θα ενισχύσει το όριο χρέους για τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ παράλληλα θα περιορίσει το εκτιμώμενο έλλειμμα κατά πολλά τρισ. Δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.
 

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πως θα ήταν ανεύθυνη η αναβολή του θέματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012, καθώς το να υπάρξει συμφωνία μέσα στο επόμενο έτος εκτιμά πως θα είναι ανέφικτο.«Τώρα είναι η ώρα για τη συμφωνία. Αν όχι τώρα, πότε;» είναι το μήνυμα του προέδρου και στις δύο παρατάξεις που υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.
 

Βασικό σημείο της διαφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων, η οποία εμποδίζει την έγκριση της αύξησης του ορίου χρέους των 14,3 τρισ. δολ., αποτελεί η φορολογία.Η κυβέρνηση έχει προτείνει δεκαετές πρόγραμμα τεσσάρων τρισ. δολαρίων για την μείωση του ελλείμματος μέσα από σταδιακές αυξήσεις φόρων (σε κάθε περίπτωση ένα κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικάνους) και μεταρρυθμίσεις σε πρόγραμμα υγείας και πρόνοιας.
 

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι, που πλειοψηφούν στη Βουλή αλλά όχι και στη Γερουσία, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στο μεγάλο πακέτο των τεσσάρων τρισ., αν και θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα μικρότερο των δύο τρισ.
 

Ο Obama σημείωσε πως δεν είναι υπέρμαχος των αυξήσεων των φόρων ωστόσο επιθυμεί την κατάργηση φοροαπαλλαγών για τις εταιρείες ενέργειας και των εύπορων κοινωνικών στρωμάτων προσθέτοντας πως είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα με την προϋπόθεση να γίνει προοδευτικότερος.
 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα έως τις 2 Αυγούστου η χώρα θα είναι υποχρεωμένη να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου