25/7/11

Συγχωνεύσεις προσεχώς στις μικρομεσαίες τράπεζες

 Οι ζυμώσεις στον χώρο των μικρών τραπεζών είναι συνεχείς. Φαίνεται ότι ο κύκλος των deals συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει πλέον ανοίξει με τις ευλογίες της ΤτΕ, η οποία θέλει ισχυρότερα σχήματα στον χώρο των μικρομεσαίων τραπεζών. Κάτι στο οποίο συναινεί και η κυβέρνηση.

Από τις 5 μικρομεσαίες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, πλην της Geniki Bank που ελέγχεται από την Societe Generale, οι τρεις διερευνούν συγχωνεύσεις και πάσης φύσεως στρατηγικές συμμαχίες.

- Η Attica Bank διερευνά, όπως είχε πρόσφατα σημειώσει η «Ι», τη δυνατότητα συγχώνευσης με την Proton Bank και οι φιλοδοξίες της να ισχυροποιηθεί στον κλάδο βρίσκονται σε προτεραιότητα. Η Attica Bank διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα και αποτελεί σταθερή αξία στον κλάδο. Μελετά προς τούτο την αποδέσμευσή της από το Τ.Τ. το οποίο πουλάει το 22,5% των μετοχών που κατέχει στην Attica Bank. Χρειάζεται επίσης και μια άλλη τράπεζα η οποία θα της προσδώσει προστιθέμενη αξία.

- Η Proton Bank όντως βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικής συμμαχίας αφού και η συγχώνευσή της με κάποιον άλλο όμιλο θα του προσέφερε μεγαλύτερο εύρος και ευελιξία. Ίσως στον τομέα αυτό, σημειωθούν ραγδαίες εξελίξεις, με πολλές προεκτάσεις. Ακόμη και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

- Η Millennium Bank διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και θεωρείται η μεγαλύτερη μικρομεσαία τράπεζα. Με βάση έγκυρες πληροφορίες, οι Πορτογάλοι αναζητούν όχι λύση αποδέσμευσης, αλλά στρατηγική συμμαχία κατά τα πρότυπα π.χ. της Polbank στην Πολωνία, μεταξύ Eurobank και Raiffeisen. Ο ισολογισμός της Millennium Bank διαθέτει καλά στοιχεία. Έγιναν κρούσεις, που εντούτοις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Άρα δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα τι είδους στρατηγικό deal θα ταίριαζε στην Millennium Bank. Προφανώς οι εξελίξεις συνδέονται με το πακέτο λύσεων της Ευρώπης για την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

- Η FBBank βρίσκεται επίσης σε διαδικασία πώλησης. Η ΑΤΕ πουλάει το ποσοστό της στην FBBank, 39,6%. Ανεπίσημα έχει κάνει επαφές γι’ αυτό. Όμως κατά πληροφορίες και η οικογένεια Ρέστη, που είναι ο βασικός μέτοχος, δεν θα απέκλειε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατέχει, 57,42%. Και σ’ αυτήν την περίπτωση ίσως δρομολογηθούν εξελίξεις προσεχώς.

- Η Probank, τέλος, πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου 80 εκατ. Είναι πολύ πιθανό να εξετάσει deal υπό όρους. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες σε κάθε περίπτωση. Φαίνεται ότι «ο καιρός γαρ εγγύς».


Του Πέτρου Λεωτσάκου

Πηγή: isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου