31/7/11

The Big Bang Theory

Τι υπήρχε πριν από την κοσμική έκρηξη (Big Bang); Από πού προήλθαν οι θεμελιώδεις νόμοι της Φυσικής; Υπάρχει η σοφία του Θεού μέσα στη Φύση; Πώς στοχάζεται ένας επιστήμονας για το θάνατο;

Σε τούτο το μικρό απόσπασμα από την εκπομπή «Στα άκρα» (ΝΕΤ, 3-6-2011), αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία τοποθετείται ο καλεσμένος ακαδημαϊκός, καθηγητής Ατομικής και Μοριακής Φυσικής και Φυσικής Ακτινοβολιών, κ. Λουκάς Χριστοφόρου.

29/7/11

Μια απελπισμένη γυναίκα γράφει...

Μια απελπισμένη γυναίκα γράφει σε περιοδικό υπολογιστών για το πρόβλημά της.

Πέρσι, έκανα αναβάθμιση από το Αρραβωνιαστικός 5.0 στο Σύζυγος 1.0 και παρατήρησα πως. το καινούριο πρόγραμμα άρχισε να κάνει αναπάντεχες αλλαγές στα λογιστικά φύλλα, περιορισμένη πρόσβαση στις εφαρμογές λουλουδιών και χρυσαφικών που παλιότερα, στην έκδοση Αρραβωνιαστικός 5.0, δούλευαν απρόσκοπτα.

Επίσης, το Σύζυγος 1.0 απεγκατέστησε πολλά άλλα πολύτιμα προγράμματα όπως το Ρομαντικός Περίπατος 9.9 και εγκατέστησε ανεπιθύμητα Popups, όπως τα Champions League 5.0 και Κυριακή στα Γήπεδα 8.0.

 
Το Διάλογος 1.3 δεν τρέχει πια ενώ το Καθαριότητα 2.6 προκαλεί κολλήματα και κατάρρευση του συστήματος.

Προσπάθησα να τρέξω το Μουρμούρα 5.3 GOLD edition. αλλά εις μάτην.

Μια απελπισμένη γυναίκα
 
Και η απάντηση από το περιοδικό.

Απάντηση :
Αγαπητή 'Απελπισμένη γυναίκα:


Έχε υπ' όψιν πως το Αρραβωνιαστικός 5.0 είναι ψυχαγωγικό πακέτο ενώ το
Σύζυγος 1.0 είναι λειτουργικό σύστημα, με απαιτήσεις από τον χρήστη.

Προσπάθησε να δώσεις την εντολή C:\Nomiza_pws_me_agapouses.exe και εγκατέστησε το Δάκρυα 6.2 σε original έκδοση.

Λογικά, το Σύζυγος 1.Ο θα εκκινήσει αυτόματα τις εφαρμογές Ενοχή 3.0 και Λουλούδια 7.0 σε random λειτουργία.

ΠΡΟΣΟΧΗ
* Υπερβολική χρήση του παραπάνω προγράμματος μπορεί να προκαλέσει την κλήση των screen saver Κατσούφικη Μουγκαμάρα 2.5 και Μπύρα 6.1 (Το Μπύρα 6.1 ίσως προκαλέσει την αναπαραγωγή WAV αρχείων τύπου 'Δυνατό ροχαλητό', που καταργούνται μόνο με επανεκκίνηση).

* Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει εγκατάσταση του Πεθερά 1.0 και μην σκεφτείτε καν να τρέξετε τα βοηθητικά αρχεία Εραστής 2005 BETA και Γκόμενος 3.8 unregisterd (δεν είναι συμβατά με το Σύζυγος 1.0 και μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση του συστήματος και πλήρης καταστροφή του λειτουργικού).

Συνοψίζοντας, το Σύζυγος 1.0 είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, αν και με περιορισμένη μνήμη , που χρειάζεται κάποιο διάστημα για να εμπεδώσει μερικές καινούριες εφαρμογές.

Σκεφτείτε σοβαρά την απόκτηση συνοδευτικών προγραμμάτων που θα βελτιώσουν την απόδοση του σημαντικά. Συστήνουμε το Ζεστό Φαΐ 3.0 με autoupdate, Καυτά Εσώρουχα 5.3 και το Δημιουργικά Τρομερής Κορμάρας 10.1 με την επιλογή 'εκτέλεση κατά την εκκίνηση'.

Και οι εξωγήινοι φέρνουν τα λεφτά τους σε ελληνικές τράπεζες

Μόλις έγινε ευρέως γνωστή η δήλωση, της οποίας η πατρότητα αποδίδεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Ε. Βενιζέλο, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι ασφαλέστερες του κόσμου, υπήρξαν άμεσες, πολλές και ποικίλες παρενέργειες στην οικονομία του πλανήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από απολύτως αναξιόπιστες πηγές, τις οποίες όπως είναι ευνόητο αναπαράγει και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, η οποία κυκλοφορεί με τον παραπειστικό τίτλο ΤΑ ΝΕΑ, εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαταθέτες άρχισαν να συρρέουν στις ελληνικές τράπεζες, και να συνωθούνται στα ταμεία προκειμένου να τους εμπιστευθούν το κομπόδεμά τους. Σεντούκια άνοιξαν, κήποι σκάφτηκαν, κουμπαράδες άνοιξαν, στρώματα σκίστηκαν, για να ανασυρθούν τα χρήματα που είχαν κρύψει επιμελώς οι έλληνες πολίτες, φοβούμενοι τυχόν χρεωκοπία της χώρας. Τώρα, τα χρήματα επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο : στις ελληνικές τράπεζες.

Μεταξύ των διεθνών τραπεζικών κύκλων κυκλοφορεί μετ΄ επιτάσεως η φήμη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι περισσότερο ασφαλείς και ισχυρές από το FORT KNOX. Χαρακτηριστικό είναι και το σχετικό ανέκδοτο που λέγεται μεταξύ τραπεζικών υπαλλήλων, ότι σε ενδεχόμενο πυρηνικού ολοκαυτώματος θα επιζήσουν μόνον οι ελληνικές τράπεζες και οι κατσαρίδες !!

Με το σκεπτικό αυτό, εκατομμύρια καταθέτες από όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου, αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ξένες τράπεζες και σπεύδουν να ανοίξουν λογαριασμούς στην Ελλάδα. Υπήρξαν μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις και καταγγελίες για την δράση αετονύχηδων, που αναλαμβάνουν την μεταφορά αυθημερόν, μεγάλων χρηματικών ποσών από τράπεζες της Ελβετίας, του Μονακό, του Λιχτενστάϊν, του Λουξεμβούργου κλπ, έναντι υψηλής προμηθείας. Ο πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών, εξέδωσε προφορική ανακοίνωση και απειλεί με αυστηρούς φορολογικούς ελέγχους, όσους αετονύχηδες δεν δηλώσουν τα κέρδη τους. Οι έλληνες τραπεζίτες για να αντιμετωπίσουν την αθρόα προσφορά χρήματος και επειδή οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές δεν επαρκούν, απεφάσισαν σε έκτακτη γενική συνέλευση, να ανοίξουν υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών σε όλα τα κράτη του κόσμου. Το νέο σλόγκαν είναι «κάθε πόλη και τράπεζα, κάθε χωριό και υποκατάστημα».

Από το Roswell των ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι υπάρχουν συνεχείς θεάσεις UFO, προερχομένων κυρίως από τον Α Κενταύρου, κυκλοφορούν δε μετ΄ επιτάσεως φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η CIA, η NSA και το FBI βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους εξωγήινους για να καθορίσουν τις πρακτικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για το άνοιγμα διαγαλαξιακών τραπεζικών λογαριασμών, σε ελληνικές τράπεζες.

Τέλος μνημονεύω και μια θλιβερή διάσταση του φαινομένου «ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες». Πρόκειται για μια επιδημία αυτοκτονιών ξένων τραπεζιτών, οι οποίοι βλέποντας τις τράπεζές τους να αδειάζουν από μετρητά, βάζουν τέλος στην ζωή τους. Μέχρις στιγμής έχουν αναφερθεί 14 αυτοκτονίες γνωστών τραπεζιτών από το Λουξεμβούργο, την Αμερική, την Ρωσία, την Τανζανία και την Ελβετία.


ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
Πληροφορούμαι, από αναξιόπιστη όπως πάντα πηγή, ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, για να φέρει στην Ελλάδα τα ελάχιστα χρήματα που έχει σε καταθέσεις στο εξωτερικό, με τον όρο να του δοθεί προνομιακό επιτόκιο, έναντι εκείνου που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στους λοιπούς καταθέτες.


Πηγή: http://filotimia.blogspot.com

Ένα μικρό ελληνικό χωριό αντιστέκεται στην κρίση. Ποιό είναι?


Και όμως παρά την κρίση ένα μικρό χωριό συνεχίζει να αντιστέκεται...


Πώς επηρεάζουν την επιθετικότητα τα βίαια βιντεοπαιχνίδια

Πόσο διαρκεί η επιθετική διάθεση όταν κάποιος παίζει βίαια βιντεοπαιχνίδια?

Κάποιοι ερευνητές ζήτησαν από τυχαία επιλεγμένους φοιτητές και φοιτήτριες να παίξουν είτε βίαια είτε μη βίαια βιντεοπαιχνίδια για 20 λεπτά. Έπειτα ζήτησαν από τα μισά άτομα κάθε όμάδας να συνεχίσουν να σκέφτονται το παιχνίδι τους.

Η σχετική έκθεση αναφέρει: " Την επόμενη ημέρα οι συμμετέχοντες αντιμετώπισαν έναν υποθετικό αντίπαλο σε μια ανταγωνιστική δραστηριότητα στην οποία ο νικητής δικαιούνταν να τιμωρήσει τον ηττημένο με εκκωφαντικούς θορύβους που θα έφταναν σε εκείνον μέσω ακουστικών". Οι άντρες στους οποίους είχε ειπωθεί να σκέφτονται το βίαιο παιχνίδι παρουσίασαν αυξημένη επιθετικότητα.

"Όσοι παίζουν βίαια παιχνίδια έχουν γενικά τη συνήθεια να ασχολούνται με αυτά πάνω από 20 λεπτά κάθε φορά και στη συνέχεια να σκέφτονται το παιχνίδι που έπαιξαν", λένε οι συντάκτες της έρευνας σύμφωνα με το περιοδικό Social Psychological and Personality Science. Οι γυναίκες, οι οποίες κατά κανόνα δεν συμπαθούν  τα βίαια βιντεοπαιχνίδια, δεν επηρεαστηκαν ιδιαίτερα.

28/7/11

Οι επιπτώσεις του κουρέματος για τις Ελληνικές τράπεζες

Τις πιθανολογούμενες επιπτώσεις από το PSI στις ελληνικές τράπεζες εξετάζει η Deutsche Bank σε έκθεση της.

Η τράπεζα παρουσιάζει ένα εναλλακτικό σενάριο για τον αντίκτυπο από μείωση 21% της  παρούσας καθαρής αξίας (NPV) στα ποσοστά βασικών ιδίων κεφαλαίων (core capital ratios) των τραπεζών.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης της η Deutsche Bank καταλήγει ότι οι περισσότερες τράπεζες πληρούν τον ελάχιστο δείκτη Core Tier 1 του 7% της Βασιλείας ΙΙΙ, ωστόσο καμία δεν φτάνει το ελάχιστο επίπεδο του 10% στον δείκτη Core Tier 1 όπως έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2012.

Η επακόλουθη έλλειψη διαμορφώνεται στα 4,0 δισ. ευρώ, αναφέρει η DB, ενώ προσθέτει ότι στο μεγαλύτερο μέρος της μπορεί να καλυφθεί από τις σχεδιαζόμενες δράσεις 3,5 δισ. ευρώ που περιγράφονται στα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν την Εθνική Τράπεζα).

Το υπόλοιπο θα πρέπει να καλυφθεί μέσω ενός συνδυασμού έκδοσης μετοχών, μείωσης των risk-weighted assets (RWA) και/ή περαιτέρω υποστήριξης από το κράτος, αναφέρει η DB.

Τέλος, η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι ακριβείς κεφαλαιακές απαιτήσεις έναντι του δείκτη στο 10% αναμένεται να καταστούν σαφέστερες μετά τη γνωστοποίηση περαιτέρω πληροφοριών για το PSI, τα διαγωνιστικά τεστ για τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και τις κινήσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank, μετά από haircut 21% η υστέρηση κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών έναντι του στόχου του 10% για το δείκτη Core Tier 1 έχει ως εξής:
Alpha: -220 εκατ.
EFG: -508 εκατ.
Τρ. Πειραιώς: -1,078 δισ.
ΑΤΕ: -918 εκατ.
Τρ. Κύπρου: -575 εκατ.
Marfin: -727 εκατ.
Σύνολο: -4,025 δισ.

Σημειώνεται ότι η έκθεση αυτή εκδόθηκε διορθωτικά προηγούμενης έκθεσης της DB στην οποία εσφαλμένα είχαν συμπεριληφθεί τα στοιχεία του συνόλου των χαρτοφυλακίων, περιλαμβανομένων και εκείνων που δεν υπάγονται στο PSI (όπως π.χ. τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου).

Στην έκθεση εξαιρείται η Εθνική Τράπεζα, για την οποία η Deutsche Bank δεν συντάσσει εκθέσεις λόγω ασυμβιβάστου.



Πηγή:www.capital.gr

Το τοπ 10 των άσχημων του ποδοσφαίρου!

Δείτε τους ποδοσφαιριστές, που «κέρδισαν» άξια μια θέση στους 10 πιο άσχημους παίκτες του κόσμου! Σίγουρα δεν έχουν όλοι τη κλασική «ασχημόφατσα», αλλά μερικοί, με τις εκφράσεις που πολλές φορές παίρνουν, δεν θα μπορούσαν να μην βρίσκονται εδώ!

10) Γιώργος Καραγκούνης

9) Giancarlo Antognoni

8) Dirt Kuyt

7) Wayne Mark Rooney

6) Ali Sulley Muntari

5) Rodrigo Taddei

4) Τάκης Γκώνιας

3) Ronaldinho

2) Franck Ribery

1) Carlos Alberto Tevez

 Πηγή: sportygossip.com

27/7/11

Δεν υπάρχει ασφάλεια στις επενδύσεις

Οτιδήποτε παρουσιάζεται ως «ασφαλές» στον κόσμο των επενδύσεων μου δημιουργεί μια αίσθηση ανασφάλειας. Κάποτε μας έλεγαν ότι το πιο «ασφαλές καταφύγιο» ήταν τα κρατικά ομόλογα. Μετά την κρίση χρέους ως «ασφαλές λιμάνι» εμφανίζουν πλέον τον χρυσό και το ελβετικό φράγκο. Ίσως και να έχουν δίκιο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα ναύλα για το ταξίδι είναι πλέον ακριβά...

Το κάθε πράγμα έχει την αξία του. Σήμερα ο χρυσός θεωρείται ένα «ασφαλές επενδυτικό λιμάνι», αλλά πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένα «άχρηστο» μέταλλο. Όπως και το ελβετικό φράγκο ήταν μέχρι πρόσφατα η «σίγουρη» επιλογή για να πετύχει κανείς ένα καλύτερο επιτόκιο από το ευρώ, δίχως ταυτόχρονα να ρισκάρει από την ισοτιμία. Όλες αυτές οι απόψεις, λοιπόν, γκρεμίστηκαν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η ανατροπή αυτή έφερε και ζημίες για όσους ήσαν τότε απόλυτοι στις επιλογές τους και στις απόψεις τους. Μήπως κάτι ανάλογο επιφυλάσσουν οι αγορές σε όσους είναι σήμερα το ίδιο σίγουροι για την ασφάλεια που προσφέρει ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο;

Στις αγορές, πάντως, δεν κερδίζει αυτός που αγοράζει «σιγουριά», αλλά εκείνος που αγοράζει «φθηνά». Κι αυτό διότι η σιγουριά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Είναι μία εφεύρεση των χρηματομεσιτών, προκειμένου να ωθήσουν την εκλεκτή τους πελατεία σε συχνές αγοραπωλησίες. Εκείνο που υπάρχει είναι οι ευκαιρίες. Κι αυτές μπορεί να τις αναζητήσει κανείς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το «φθηνό» είναι φθηνό επειδή δεν το ζητάει ο κόσμος, επειδή οι περισσότεροι είναι συνηθισμένοι να αγοράζουν ασφάλεια και όχι αξίες. Να παρασύρονται, δηλαδή, από το παιγνίδι δημοσίων σχέσεων των χρηματομεσιτών...

Κι αυτή την περίοδο υπάρχουν ευκαιρίες. Ευκαιρίες που μπορεί κανείς να τις αναζητήσει στο ημίφως του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αλίμονο! Αν τα φώτα της δημοσιότητας πέσουν και πάλι στις μετοχές, τότε το «παιγνίδι» θα έχει τελειώσει και μόνο από τύχη θα μπορέσει κάποιος να βγει κερδισμένος...

Θανάσης Μαυρίδης


Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Τι θα πουλήσει η κυβέρνηση για 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011

Χθες δημοσιοποιήθηκε η μετάφραση του Αγγλικού Μνημονίου, που είχε δημοσιοποιηθεί από την Κομισιόν, μετά την έγκρισή του από το Eurogroup.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει ως στόχο να συλλέξει συνολικά 5 δις. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2011. Από αυτά τα 1,7 δισ. θα έχουν εισπραχθεί έως το Σεπτέμβριο και άλλα 3,3 δισ. στο δ’ τρίμηνο. Συνολικά όπως αναφέρει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση ψάχνει 15 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 και συνολικά 50 δις. ευρώ μέχρι και το 2015, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλους χρέους.

Σύμφωνα με την λίστα που είχε διαρρεύσει από το πρακτορείο Reuters τον Ιούνιο μέχρι και το 2012 η κυβέρνηση προχωράει στην πώληση των :
 
Β'3ΜΗΝΟ 2011
Στόχος εσόδων: 400 εκατ. ευρώ
Πώληση: OTE, πώληση ποσοστού 10% (έχει δρομολογηθεί)
 
Γ' 3ΜΗΝΟ 2011
Στόχος εσόδων: 1,3 δισ. ευρώ
Προς πώληση: EYAΘ , πώληση τουλάχιστον 40%, μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) , Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ , επέκταση σύμβασης
ΟΛΘ , πώληση 23,3% μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV)
Κρατικά λαχεία, μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού
 
Δ' 3ΜΗΝΟ 2011
Στόχος εσόδων: 3,3 δισ. ευρώ
Προς πώληση:
- Eλληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), πώληση ποσοστού 99,8% ή/και περιουσιακών στοιχείων
- Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πώληση ποσοστού 34%
- ΔΕΠΑ, πώληση ποσοστού 55%
- ΔΕΣΦΑ, πώληση ποσοστού 31%
- ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πώληση ποσοστού 100%
- ΛΑΡΚΟ, πώληση ποσοστού 55,2%
- Αlpha Bank , πώληση ποσοστού 0,6%
- Εθνική Τράπεζα , πώληση ποσοστού 1,2%
- ΟΔΙΕ, πώληση ποσοστού 100%
- Άδειες κινητής τηλεφωνίας
- Καζίνο Πάρνηθας, πώληση ποσοστού 49%
- ΕΛΒΟ, πώληση ποσοστού 72,6%
- ΟΠΑΠ , πώληση ποσοστού 34%
- Ελληνικό 1, πώληση μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού
- 4 Airbus της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας
- Κρατική ακίνητη περιουσία 1, μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού
 
Δείτε τον πίνακα των εσόδων από το Μνημόνιο και όλο το μνημόνιο σε pdf

Το Google Earth «έπιασε» UFO


Ένας χρήστης του Google Earth ανακάλυψε την εμφάνιση ενός UFO στον ουρανό πάνω από το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής. 

Αμέσως πήρε την κάμερά του και επανέλαβε όλη τη διαδικασία, βιντεοσκοπώντας την αυτή τη φορά. Και πάλι, ένα περίεργο αντικείμενο με σχήμα ιπτάμενου δίσκου αιωρούνταν πάνω από ένα λόφο. Η εμφάνιση έγινε στις 15 Ιουλίου.

Παρόλο που δεν υπάρχει εγγύηση για την αυθεντικότητα του βίντεο, μια προσεκτικότερη ματιά θα αποκαλύψει την παρουσία ενός δεύτερου περίεργου ιπτάμενου αντικειμένου.

26/7/11

Άρχισε η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες

Σημαντικές εισροές καταθέσεων από θυρίδες και σεντούκια έχουν αρχίσει να βλέπουν οι τράπεζες ήδη από την επομένη της Συνόδου Κορυφής, γεγονός που άρχισε να εκτονώνει τις πιέσεις και στα επιτόκια καταθέσεων.
Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο Capital.gr, τα θετικά μηνύματα στο μέτωπο της καταθετικής ρευστότητας των τραπεζών άρχισαν να φαίνονται από την περασμένη Παρασκευή, καθώς με τη συνολική λύση που δόθηκε από την ευρωζώνη στο πρόβλημα του χρέους κατέρρευσαν όλα τα σενάρια περί πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Έτσι, εκεί που άλλοτε τη συμπεριφορά των καταθετών χαρακτήριζε η ανασφάλεια και ο πανικός που οδηγούσε σε εκροές καταθέσεων, σήμερα επικρατεί «ψυχολογική ανακούφιση» που δημιουργεί κλίμα επιστροφής όσων καταθέσεων είχαν βρει καταφύγιο σε θυρίδες ή κάτω από το στρώμα.
Στο πλαίσιο αυτό, το 30% όσων απευθύνονται πλέον στις τράπεζες για να ρωτήσουν /διαπραγματευτούν για τις καταθέσεις τους, φέρνουν τα χρήματά τους στην τράπεζα. Ως αποτέλεσμα της επιστροφής αυτής, τα υψηλά επιτόκια που έδιναν οι τράπεζες μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα (σημειώνεται ότι για μεγάλα ποσά έφτασε να δοθεί και επιτόκιο 7,40%) έχουν αρχίσει να υποχωρούν σε επίπεδα κάτω του 6%.
Όπως υπολογίζουν τραπεζίτες, οι καταθέσεις που είχαν αποσυρθεί με κατεύθυνση θυρίδες και σεντούκια - ειδικά από το Μάιο και μετά, όσο κορυφωνόταν το θρίλερ και η καταστροφολογία για τη χώρα -ανέρχονταν σε περίπου 4 -5 δισ. ευρώ, έναντι συνολικής εκροής καταθέσεων της τάξεως των 18 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Από το ποσό των συνολικών εκροών, εκτιμούν ότι γύρω στα 10 δισ. ευρώ μπορούν να επιστρέψουν στις τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Τόσο τα ποσά των επιστροφών, όσο και η ταχύτητα επανόδου τους στις τράπεζες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα ήταν μεγαλύτερα εφόσον δεν διατρέχαμε την καλοκαιρινή περίοδο και βεβαίως η δυνατότητα αποταμίευσης δεν «καιγόταν» από την ανάγκη κάλυψης τρεχουσών αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σημειώνεται από την έναρξη της κρίσης το 2009, οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες κινούνται στα 48 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι δεν θα είναι απότομος, και τουλάχιστον όχι προτού περάσει τουλάχιστον ένας μήνας και υπάρξει πλήρης εικόνα για τις λεπτομέρειες του σχεδίου της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας.
 
Πηγή: capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Τέλη κυκλοφορίας και πράσινα άλογα

Η εικόνα των τελών κυκλοφορίας τα τελευταία 5 χρόνια δείχνουν το κατά πόσο σοβαρές είναι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Οι αυξήσεις των τελών ειδικά στα οχήματα υψηλού κυβισμού και δη αυτά των 2000 κυβικών εκατοστών σχεδόν έχουν διπλασιαστεί. Ενδεικτικά σας παραθέτω τα τέλη κυκλοφορία του 2006:

51 –300 κ.εκ.: 15 ευρώ
301 –785 κ.εκ.: 38 ευρώ
786 –1.357 κ.εκ.: 93 ευρώ
1.358 –1.928 κ.εκ.: 168 ευρώ
1.929 –2.357 κ.εκ.: 372 ευρώ
2.358 κ.εκ. και άνω: 483 ευρώ

Δείτε και τον πίνακα των τελών του 2012 με το μεσοπρόθεσμο για τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31 Οκτωβρίου 2010 και τις μοτοσικλέτες, ανεξαρτήτως ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησης, ισχύουν με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα:

Κατηγορία Α έως 300κ.εκ από 20 ευρώ στα 22 ευρώ
Κατηγορία Β 301-785κ.εκ από 50 ευρώ στα 55 ευρώ
Κατηγορία Γ 786-1071κ.εκ από 110 ευρώ στα 120 ευρώ
Κατηγορία Δ 1072-1357κ.εκ από 120 ευρώ στα 135 ευρώ
Κατηγορία Ε 1358-1548κ.εκ από 220 ευρώ στα 240 ευρώ
Κατηγορία ΣΤ 1549-1738κ.εκ από 240 ευρώ στα 265 ευρώ
Κατηγορία Ζ 1739-1928κ.εκ από 270 ευρώ στα 300 ευρώ
Κατηγορία Η 1929-2357κ.εκ από 600 ευρώ στα 660 ευρώ
Κατηγορία Θ 2358-3000κ.εκ από 800 ευρώ στα 880 ευρώ
Κατηγορία Ι 3001-4000κ.εκ από 1000 ευρώ στα 1100 ευρώ
Κατηγορία Κ 4001κ.εκ και άνω από 1200 ευρώ στα 1320 ευρώ

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στα επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή τους.

Η έκτακτη εισφορά ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).

Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Άρα με την έκτακτη εισφορά τα τέλη κυκλοφορίας για ένα όχημα 2000 κυβικών είναι τριπλάσιο!!!
Αν τώρα το δει κάποιος αναλογικά ένα όχημα 1928 κυβικών θα πληρώσει τέλη 300 ευρώ και ένα 1929 κυβικών θα πληρώσει 930 ευρώ!!!

Και ρωτάω εγώ τώρα... Έχει καμιά σχέση αυτή η εισπρακτική πολιτική με "πράσινες" (οικολογικές) αντιλήψεις και κουραφέξαλα? 

Κυκλοφορούν αυτοκίνητα ακόμα και 1300 κυβικών με τεράστιες εκπομπές CO2 αλλά τα τέλη τους θα είναι 135 ευρώ (βλέπε Mazda RX8) !!!

Επιπλέον πόσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά εκπομπών CO2 ενός 1928 κυβικών αυτοκινήτου από ενός 1929 κυβικών ώστε ο δεύτερος να πληρώσει 630 ευρώ περισσότερα?

Πως μπορεί να κρίνει κάποιος ότι ένα αυτοκίνητο 2000 κυβικών (5 ετίας) είναι είδος πολυτελείας αν δεν το ελέγξει μέσω αντικειμένικής αξίας του αυτοκινήτου? Τι θέλω να πω... Υπάρχουν αυτοκίνητα 2000 κυβικών πενταετίας αξίας 5.000€ και ίδιων κυβικών πενταετίας αξίας 30.000€... Γιατί πρέπει να πληρώσουν δηλαδή τα ίδια τέλη?

Τελικά τι περιμένει να αποκομίσει η κυβέρνηση από αυτή την τακτική? Κάποιος με ένα όχημα 2000 κυβικών που έχει και ένα δεύτερο μικρό θα καταθέσει τις πινακίδες (και αυτό είναι σίγουρο) και θα κινείται με το μικρό. Δεν θα πληρώσει 1000 και 2000 ευρώ για ένα φόρο που δεν του παρέχει τίποτα (ούτε καν ελεύθερη διέλευση στους δρόμους της χώρας), ενώ με τα ίδια χρήματα μπορεί να αγοράσει ένα μικρό μεταχειρισμένο όχημα ή μηχανή.
Επιπλέον, αν το δει κανείς και από την "πράσινη" πλευρά του κάποιος με ένα όχημα 2000 κυβικών λόγω της τεράστιας αύξησης της τιμής της βενζίνης και να θέλει δύσκολα θα κινεί το όχημα ρυπαίνοντας το περιβάλλον.

ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΟΦΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

25/7/11

Είναι τελικά η Ελλάδα θύμα "τοκογλύφων";

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία περί «τοκογλύφων» (ανάμεσα στους οποίους ό έγκυρος αναλυτής κ. Τράγκας, η εφημερίδα ‘Ελευθεροτυπία’ και όλα τα αριστερά κόμματα και φόρουμ) καλό θα ήταν να το σχολιάσουμε. Τι είναι λοιπόν ο τοκογλύφος;

Όταν κάποιος είναι αφερέγγυος και δεν μπορεί να δανειστεί από την τραπεζική αγορά (το σύνηθες τραπεζικό σύστημα εξ ορισμού δεν ανήκει στην τοκογλυφία) δανείζεται από τοκογλύφο. Ο τοκογλύφος συνήθως δανείζει με πολύ υψηλά επιτόκια . Συνήθως ο τοκογλύφος κρατάει στα χέρια του κάποιες εμπράγματες εγγυήσεις οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα να βγάλει σε πλειστηριασμό την ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη.

Η Ελλάδα ως μέλος της ζώνης του Ευρώ, τις καλές εποχές δανειζόταν με επιτόκια της τάξης του 3, 5% σε αντίθεση με τη Γερμανία δανειζόταν με 3% δηλαδή η διαφορά ήταν περίπου 0, 5% ή 50 μονάδες βάσης όπως λένε οι χρηματιστές ομολόγων. Τα ομόλογα αυτά θεωρούταν μια συντηρητική επένδυση με λίγο μεγαλύτερο επιτόκιο.

Τα ομόλογα αγόραζαν θεσμικοί επενδυτές όπως τράπεζες ( η Εθνική, η Αγροτική αλλά και η Deutshe Bank), ασφαλιστικά ταμεία (το ΙΚΑ αλλά και το ταμείο των Ολλανδών δασκάλων), και ασφαλιστικές εταιρείες (η Εθνική Ασφ. , αλλά και η Allianz) {τα ονόματα είναι ασφαλώς ενδεικτικά, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι ποσό ομολόγων έχουν οι παραπάνω σήμερα} Συνήθως οι παραπάνω, δεν εμπορεύονταν αυτά τα ομόλογα αλλά τα κρατούσαν στο πάγιο ενεργητικό προκειμένου να επενδύσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους καταθέτες ή τους ασφαλισμένους τους. Προφανώς οι παραπάνω με την τακτική τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τοκογλύφοι.

Επίσης, επειδή πολλοί πελάτες τραπεζών, ζητούσαν μια ασφαλή επένδυση πέρα από την κατάθεση, πολλές εταιρείες επενδύσεων και τράπεζες δημιούργησαν αμοιβαία ομολογιακά κεφάλαια, όπου μπορούσε να συμμετέχει ο κάθε ιδιώτης, ή οι ιδιώτες που είχαν κωδικό χρηματιστηρίου μπορούσαν να συμμετέχουν στην αγορά ομολόγων με τους ίδιους περίπου όρους, δηλαδή με ένα επιτόκιο της τάξης του 3, 50%. Τέλος, και μερικά κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds – αντιστάθμισης κινδύνου κατ΄ ευφημισμό) αγόρασαν και αυτά επενδύοντας στο Ελληνικό δημόσιο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε το τοκογλυφικό, είναι το ίδιο με κάποιο ιδιώτη που δανείζεται μέσω του νόμιμου τραπεζικού τομέα.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ομολόγων, αποτελούσε πάγιο ενεργητικό, ένα μικρό μέρος όμως κυκλοφορούσε στην (δευτερογενή αγορά) και αποτελούσε αντικείμενο αγοραπωλησιών. Εξ’ άλλου αυτό το πλεονέκτημα έχει ο δανεισμός μέσω ομολόγων, τα ομόλογα είναι εμπορεύσιμα και ο δανειστής αν θέλει μπορεί να ρευστοποιήσει το χρεόγραφο. Προ κρίσης οι τιμές των ομολόγων έμεναν σταθερές και μαζί τους το επιτόκιο.

Με το που αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμμα της Ελλάδος ξεπερνούσε το 13% του ΑΕΠ και «κάθισε» στο 15% του ΑΕΠ ( το πιο συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν της τάξης του 60% επί των εσόδων του δημοσίου!), η δευτερογενής αγορά έκλεισε. Κανείς δεν αγόραζε. Ελάχιστες αγοραπωλησίες γίνονταν και «ανέβηκαν τα σπρεντ»

Τι είχε γίνει. Ένα ομόλογο που λήγει σε 1 χρόνο με ονομαστικό κεφάλαιο 100 και επιτόκιο 3, 5, βγαίνει προς πώληση. Δεν υπάρχουν αγοραστές και τελικά βρίσκει αγοραστή στην τιμή 87. Αυτό σημαίνει ότι ο προηγούμενος κάτοχος τους έχει ήδη χάσει 13% στο ονομαστικό κεφάλαιο. Ο νέος κάτοχος όμως ελπίζει σε κέρδη 13 (από το κεφάλαιο) + 3, 5 ήτοι 16, 5. Αυτή είναι η νέα απόδοση του ομολόγου, και αν το γερμανικό έχει ακόμη επιτόκιο 3, η διαφορά είναι πλέον 13, 5% ή σπρεντ 1350 μονάδων βάσης!

Ποιος είναι λοιπόν ο τοκογλύφος; Προφανώς όχι ο παλαιότερος κάτοχος. Οι παλαιότεροι κάτοχοι ζημιώνονται όλοι καθώς υποβιβάζεται η αξία της περιουσίας τους. Μήπως ο νέος κάτοχος; Με κριτήριο το επιτόκιο θα μπορούσε , ναι, να χαρακτηριστεί τοκογλύφος, θα μπορούσε όμως να πεί κανείς ότι είναι απλώς ένας «ρισκαδόρος» επενδυτής, που συνεχίζει να εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία εντός του Ευρώ, χωρίς εγγύηση. Πάντως επειδή η σημαντική πλειοψηφία των ομολόγων παραμένει στα πάγια των θεσμικών, δεν έχει περάσει σε τοκογλύφους. Από την ‘άλλη μεριά και η ΕΚΤ, για λόγους στήριξης έχει αγοράσει ομόλογα από θεσμικούς, και δεν νομίζω να είναι τοκογλύφος ο εκδότης του Ευρώ.

Το πρόβλημα είναι, ότι όταν η δευτερογενής αγορά ανεβάζει τις αποδόσεις στο 16%, η ελληνική κυβέρνηση αν ήθελε να δανειστεί ξανά, θα έπρεπε να εκδώσει νέα ομόλογα, πουλώντας τα στην πρωτογενή αγορά, ενσωματώνοντας επιτόκια του μεγέθους αυτού (16%). Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κυβέρνηση κατέφυγε σε τοκογλύφους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Η κυβέρνηση κατέφυγε σε νέο δάνειο όχι μέσω ομολόγου αλλά με διμερή συμφωνία. Από το ΔΝΤ δανείστηκε με 3, 5% περίπου και από την ΕΕ με 5, 5% περίπου. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το δάνειο της ΕΕ είναι τοκογλυφικό γιατί ενσωματώνει 2% περιθωρίου κέρδους για την Γερμανία. Πράγμα που είναι λάθος για 2 λόγους: 1/δεν δανείζονται όλα τα ευρωπαϊκά κράτη με 3% όπως η Γερμανία 2/ ενσωματώνει ένα μεγάλο ρίσκο αθέτησης και είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα έδινε η αγορά. Είναι το ανάλογο, σαν να πάει κάποιος που έχει 10. 000 ευρώ, να δανείσει έναν γείτονα του με γνωστά οικονομικά προβλήματα με επιτόκιο 2% μεγαλύτερο από της τράπεζας {δεν αναφέρω εδώ καν το γεγονός ότι το δάνειο μεγαλώνει με τη νέα συμφωνία.

Συνεπώς, με εξαίρεση το μικρό ποσοστό ομολόγων που αγοράστηκε από τη δευτερογενή αγορά σε εξευτελιστικές τιμές, η συντριπτική πλειοψηφία των χρεογράφων του ελληνικού χρέους δεν έχει αγοραστεί με τοκογλυφικές αποδόσεις. Αντίθετα, σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας, τα CDS του ελληνικού χρέους με σημερινή αξία 5, 8 δις θα πλήρωναν 30-35δις {Ημερησία on line 23/7/11}. Αυτή δεν είναι η μέγιστη τοκογλυφία; Με κανένα τρόπο και ανάλυση δεν προκύπτει ότι οι λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα συνιστούν τοκογλυφία. Είναι προφανές ότι οι χρήστες του όρου απευθύνονται όχι στη λογική, αλλά είτε στην άγνοια, είτε στο συναίσθημα του αναγνώστη-ακροατή. Αυτό με μια λέξη χαρακτηρίζεται: προπαγάνδα.



by xkotro


Πηγή:www.capital.gr

Μελετάται φόρος έως και 15% στα κεφάλαια που βγήκαν κρυφά στο εξωτερικό μετά το 2009

Φόρο από 10% έως 15% σε όσους έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό μελετά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο άρχισε ήδη μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου να συγκεντρώνει τις σχετικές λίστες από τις τράπεζες. «Ζητάμε στοιχεία από το πιστωτικό σύστημα για όσους έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού τις καταθέσεις τους από το 2009 και μετά», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που αποκαλύπτει πως στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου έως και 15% επί των κεφαλαίων που αποσύρθηκαν.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, ο φόρος θα επιβληθεί σε μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν στο εξωτερικό κεφάλαια πάνω από 150.000 ευρώ και οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν τους τόκους που εισέπραξαν είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους. Αν η πρόταση υλοποιηθεί τελικά, θα σημάνει ότι κάποιος που έβγαλε στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο έως και 45.000! Εναλλακτικά, θα ελεγχθεί εξονυχιστικά και θα πληρώσει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις αγνώστου ύψους αν αποδειχθεί ότι είτε οι λογαριασμοί του δεν δικαιολογούνται είτε δεν έχει καταβάλει φόρους για τους τόκους που έχει εισπράξει.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν φύγει στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 οι εκροές καταθέσεων φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ετσι, η δεξαμενή των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες που έφτανε τα 237,341 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος περιορίστηκε στα 191,814 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου, οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. 
Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, σημειώθηκαν και νέα κρούσματα απόσυρσης καταθέσεων, ευτυχώς χωρίς να κυριαρχήσουν στοιχεία πανικού.

Φέρτε πίσω τα λεφτά . «Να έρθουν εδώ τα χρήματα, είναι μια ευκαιρία τώρα», προέτρεψε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πλέον είναι από τις ασφαλέστερες της Ευρώπης. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου είπε ότι το μη δηλωθέν εισόδημα από τόκους μπορεί να υποβληθεί σε συμπληρωματική δήλωση, χωρίς να υπάρχει ο φόβος της επιβολής προστίμου.

Εν τω μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη εντοπίσει 72.000 καταθέτες σε 42 χώρες του εξωτερικού.

Θρίλερ με το χρέος των ΗΠΑ - Δύο διαφορετικά σχέδια για το χρέος

Αδυνατούν να καταλήξουν σε διακομματική συμφωνία για το σχέδιο αύξησης του ορίου χρέους οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα δύο κόμματα να ετοιμάζουν δύο διαφορετικά προγράμματα, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που έχουν στη διάθεσή τους. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 2 Αυγούστου, διαφορετικά, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε στάση πληρωμών.

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, John Boehner δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προωθήσει ένα σχέδιο αύξησης του ορίου χρέους σε δύο βήματα. Το σχέδιο δίνει αύξηση του ορίου κατά 1 τρισ. δολάρια (από τα 14,3 τρισ. δολάρια που είναι σήμερα), η οποία όμως είναι πιο βραχυπρόθεσμη από ό,τι έχει ζητήσει ο πρόεδρος Obama. Η κυβέρνηση απειλεί με βέτο, καθώς θεωρεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του σχεδίου είναι καταστροφικές.

Ο Δημοκρατικός Harry Reid προετοιμάζει τη δική του πρόταση, με την οποία δίνεται η αύξηση του ορίου χρέους κατά 2,4 τρισ. δολάρια (όπως έχει ζητήσει ο Obama). Με το νέο όριο χρέους, η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει να δανείζεται απρόσκοπτα τουλάχιστον έως τις επόμενες εκλογές, του 2012, περνώντας ως αντάλλαγμα ένα πακέτο περικοπών δαπανών ύψους 2,7 τρισ. δολαρίων, το οποίο ωστόσο δεν θα επηρεάσει τα προγράμματα υγείας Medicare και Medicaid.

Οι αγορές δεν ικανοποιούνται με το σχέδιο των δύο βημάτων των Ρεπουμπλικάνων, ενώ οι ανησυχίες εντείνονται έπειτα από την προειδοποίηση του Mohamed El-Erian, διαχειριστή της PIMCO και του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να χάσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ ακόμα και εάν οι νομοθέτες καταλήξουν σε σχέδιο που θα αποτρέπει το default.

«Κατά πάσα πιθανότητα, ένας πολιτικός συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής θα αποτρέψει το default αλλά θα αφήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ εξαιρετικά ευάλωτη», έγραψε ο El-Erian.

Ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αύξηση του ορίου χρέους. «Ο μόνος τρόποςνα περιορίσουμε τη ζημιά στον αμερικανικό λαό που θα προκαλούσε τυχόν αποτυχία του Κογκρέσου να δράσει είναι το Κογκρέσο να δράσει για την αύξηση του ορίου χρέους. Το Κογκρέσο θα περάσει την αύξηση του ορίου χρέους. Αυτό πρόκειται να κάνει», είπε μιλώντας στο ABC.

Όμως, το χρονικό περιθώριο στενεύει, καθώς υπολογίζεται ότι μία συμφωνία θα πρέπει να κλείσει έως τις 27 Ιουλίου, προκειμένου να προλάβει να περάσει από τη Βουλή, από τη Γερουσία και να πάρει την υπογραφή του Obama έως την προθεσμία της 2ας Αυγούστου.

Συγχωνεύσεις προσεχώς στις μικρομεσαίες τράπεζες

 Οι ζυμώσεις στον χώρο των μικρών τραπεζών είναι συνεχείς. Φαίνεται ότι ο κύκλος των deals συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει πλέον ανοίξει με τις ευλογίες της ΤτΕ, η οποία θέλει ισχυρότερα σχήματα στον χώρο των μικρομεσαίων τραπεζών. Κάτι στο οποίο συναινεί και η κυβέρνηση.

Από τις 5 μικρομεσαίες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, πλην της Geniki Bank που ελέγχεται από την Societe Generale, οι τρεις διερευνούν συγχωνεύσεις και πάσης φύσεως στρατηγικές συμμαχίες.

- Η Attica Bank διερευνά, όπως είχε πρόσφατα σημειώσει η «Ι», τη δυνατότητα συγχώνευσης με την Proton Bank και οι φιλοδοξίες της να ισχυροποιηθεί στον κλάδο βρίσκονται σε προτεραιότητα. Η Attica Bank διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα και αποτελεί σταθερή αξία στον κλάδο. Μελετά προς τούτο την αποδέσμευσή της από το Τ.Τ. το οποίο πουλάει το 22,5% των μετοχών που κατέχει στην Attica Bank. Χρειάζεται επίσης και μια άλλη τράπεζα η οποία θα της προσδώσει προστιθέμενη αξία.

- Η Proton Bank όντως βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικής συμμαχίας αφού και η συγχώνευσή της με κάποιον άλλο όμιλο θα του προσέφερε μεγαλύτερο εύρος και ευελιξία. Ίσως στον τομέα αυτό, σημειωθούν ραγδαίες εξελίξεις, με πολλές προεκτάσεις. Ακόμη και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

- Η Millennium Bank διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και θεωρείται η μεγαλύτερη μικρομεσαία τράπεζα. Με βάση έγκυρες πληροφορίες, οι Πορτογάλοι αναζητούν όχι λύση αποδέσμευσης, αλλά στρατηγική συμμαχία κατά τα πρότυπα π.χ. της Polbank στην Πολωνία, μεταξύ Eurobank και Raiffeisen. Ο ισολογισμός της Millennium Bank διαθέτει καλά στοιχεία. Έγιναν κρούσεις, που εντούτοις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Άρα δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα τι είδους στρατηγικό deal θα ταίριαζε στην Millennium Bank. Προφανώς οι εξελίξεις συνδέονται με το πακέτο λύσεων της Ευρώπης για την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

- Η FBBank βρίσκεται επίσης σε διαδικασία πώλησης. Η ΑΤΕ πουλάει το ποσοστό της στην FBBank, 39,6%. Ανεπίσημα έχει κάνει επαφές γι’ αυτό. Όμως κατά πληροφορίες και η οικογένεια Ρέστη, που είναι ο βασικός μέτοχος, δεν θα απέκλειε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατέχει, 57,42%. Και σ’ αυτήν την περίπτωση ίσως δρομολογηθούν εξελίξεις προσεχώς.

- Η Probank, τέλος, πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου 80 εκατ. Είναι πολύ πιθανό να εξετάσει deal υπό όρους. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες σε κάθε περίπτωση. Φαίνεται ότι «ο καιρός γαρ εγγύς».


Του Πέτρου Λεωτσάκου

Πηγή: isotimia.gr

Επιστρέφουν οι Beavis και Butt-head

Τι κι αν πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια από τότε που οι Beavis και Butt-head αποχαιρέτισαν το τηλεοπτικό κοινό; Το MTV αποφάσισε να... «ζωντανέψει» ξανά το δημοφιλές καρτούν, από την επόμενη κιόλας σεζόν!

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ «Comic - Con», ανακοινώθηκε το comeback του καρτούν του Mike Judge (σχετικές φήμες υπήρχαν από την αρχή περίπου της χρονιάς) και προβλήθηκε απόσπασμα από τα νέα επεισόδια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Beavis και Butt-head θα είναι ξανά κοντά μας τον Οκτώβριοκαι για 30 επεισόδια, ενώ δεν θα αλλάξουν σε τίποτα από όλα όσα έχουμε αγαπήσει: θα είναι καθισμένοι στον (ίδιο) καναπέ, έτοιμοι με σχολιάσουν καυστικά τους πάντες και τα πάντα! Σημειώνουμε πως το καρτούν, με πρωταγωνιστές δύο εκκεντρικούς νέους που έχουν με ψύχωση μεταξύ άλλων με την μέταλ μουσική και την φωτιά, προβλήθηκε από το μουσικό κανάλι από το 1993 μέχρι το 1997 και έγινε συνώνυμο της ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του ‘90.

23/7/11

Ο αντίκτυπος της Συνόδου Κορυφής στην τσέπη μας

Μείωση του δημοσίου χρέους κατά 55 δισ. ευρώ. Μαξιλάρι ρευστότητας 35 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και ανάσα 145 δισ. ευρώ στα χρεολύσια που θα πρέπει να καλύψει το δημόσιο έως το 2020. Συμπίεση του μέσου κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους κάτω από 5% για τα επόμενα 40 χρόνια. Απελευθέρωση κονδυλίων προς όφελος της ανάπτυξης με υποβοήθηση από την ευρωπαϊκή Task Force που συγκροτείται για αυτό το λόγο, φέρνουν οι αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του IIF για εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Τα αποτελέσματα κωδικοποιούνται ως εξής:
  • 145 δισ ευρώ λιγότερα χρεολύσια έως το 2020. Οι συνολικές λήξεις ομολόγων έως το 2020 φτάνουν τα 205 δισ ευρώ. Από αυτά όμως οι ιδιώτες θα ανταλλάξουν εθελοντικά ομόλογα συνολικής αξίας 135 δισ ευρώ με άλλα ομόλογα διάρκειας έως και 30 ετών. Σε συνδυασμό με τις επαναγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά που θα πραγματοποιήσει ο EFSF, όπως υπολογίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο έως το 2020 θα κληθεί να καλύψει λήξεις μόλις 60 δισ ευρώ, ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό δημόσιο παίρνει μια ανάσα 145 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων μπορεί να κατευθύνει για την τόνωση της ανάπτυξης.
  • 10 χρόνια χωρίς δόσεις. Περαιτέρω ελάφρυνση προκύπτει καθώς το νέο πακέτο βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα θα έχει δεκαετή περίοδο χάριτος (η Ελλάδα θα αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2021 και μετά). Περίοδος χάριτος θα υπάρξει και για το αρχικό πακέτο των 110 δις ευρώ(οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες).
  • Λιγότεροι τόκοι. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό , τα 109 δισ. ευρώ του νέου πακέτου βοήθειας, δεδομένου ότι δίνονται με επιτόκιο κατά δύο μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με το πρώτο πακέτο των 110 δισ. ευρώ, οδηγούν σε 3 δισ. ευρώ λιγότερων τόκων το χρόνο , για τα επόμενα τρία χρόνια. Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους είναι κάτω από 5% για τα επόμενα 40 χρόνια.
  • Μείωση του δημοσίου χρέους. Το δημόσιο χρέος μειώνεται κατά ποσοστό 12% του ΑΕΠ εξαιτίας της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών και κατά επιπλέον 12% εξαιτίας των χαμηλότερων επιτοκίων και της χρονικής επιμήκυνσης . Το 24% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε ποσό 55 δισ. ευρώ και έτσι το δημόσιο χρέος από τα 354 δις ευρώ χαμηλώνει στα 300 δισ. ευρώ.

22/7/11

Ποιες τράπεζες συμμετέχουν στη συμφωνία για την Ελλάδα

Τις τράπεζες που συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, στο σχέδιο για τη στήριξη της Ελλάδας, μέσω της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής.

Από την Ελλάδα, οι τράπεζες αυτές είναι οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνική Τράπεζα καθώς και η Τράπεζα Κύπρου.

Στη συμφωνία επίσης λαμβάνουν μέρος τράπεζες και ασφαλιστικές από ολόκληρο τον κόσμο όπως οι γερμανικές Allianz, Munich Re, Deutsche Bank, Commerzbank, Bayern LB, και οι γαλλικές AXA, BNP Paribas, Societe Generale.

Επίσης θα συμμετάσχουν οι ελβετικές Credit Suisse, Swiss Re, Zurich Financial, η ισπανική BBVA, η τουρκική AK Bank, οι βρετανικές HSBC, Standard Chartered, οι ιταλικές Generali και Intesa Sanpaolo, η ολλανδική ING, η σουηδική SEB, η βελγική Dexia, η καναδική Scotiabank, η κορεατική KB Financial Group, η Banco de Credito de Peru του Περού και η National Bank of Kuwait του Κουβέιτ.


Πηγή:www.capital.gr

Είστε έτοιμοι για την εκδίκηση των οίκων αξιολόγησης?

Η Ελλάδα αναμένεται να τεθεί σε «καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας» σύντομα και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης.

«Αυτή είναι η εκτίμηση όλων των ηγετών της Ευρωζώνης. Αποφάσισαν να αποδεχτούν το ρίσκο μετά τις διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα παρά το καθεστώς χρεοκοπίας», ανέφερε ο αξιωματούχος που έλαβε μέρος στις συνομιλίες.

«Οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα δεχτούν πλήγμα από ζημιές άσχετα με τη λύση που θα επιλέξουν και αυτό είναι χρεοκοπία. Η εκτίμηση
  είναι ότι οι επιδράσεις διάχυσης θα είναι περιορισμένες καθώς η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να παρακάμψει τους κανόνες της για την Ελλάδα. Όμως κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πως θα αντιδράσει η αγορά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ανέφεραν σε ανακοίνωση ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι έλαβαν ένα «μενού επιλογών» για να συμμετάσχουν εθελοντικά στη διάσωση της Ελλάδας. Η συνεισφορά τους θα διαμορφωθεί στα 37 δισ. ευρώ και θα προέλθει από την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Επιπλέον 12,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την επαναγορά ομολόγων.

«Δεν ήταν τίποτα στην ουσία εθελοντικό σε αυτό το σχέδιο», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της EKT δήλωσε ότι το πλάνο διάσωσης της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα.

Τόνισε δε, ότι αν η Ελλάδα τεθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα, οι ηγέτες αποφάσισαν να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» 35 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ενέχυρα. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΤΚ θα συνεχίσει να δέχεται τα ομόλογα της χώρας για τις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το Dow Jones, οι οίκοι αξιολόγησης θέτουν σε καθεστώς «selective default» μία χώρα όταν δεν καταβάλει μία πληρωμή σε συγκεκριμένο ομόλογο ή δάνειο, αλλά συνεχίσει να εξυπηρετεί άλλα χρέη, ή στην περίπτωση που ένας δανειστής παρατείνει τις πληρωμές, ή ένας δανειστής προσφέρει ανταλλαγή ομολόγων με νέα σε τέτοια βάση που ο οίκος θεωρήσει ότι οι πιστωτές χάνουν.

Τι έγινε χθες με λίγα και απλά λόγια

Με μια πρώτη ματιά τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου είναι τα εξής:

1) Το EFSF, θα δανείζει την Ελλάδα με 3,5% και το ελληνικό χρέος θα επιμηκυνθεί στα 15 χρόνια. Καλοδεχούμενο μεν, αλλά δεν φτάνει. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν όλο το ελληνικό χρέος θα ανταλλαγεί με αυτό το επιτόκιο ή μόνο τα ομόλογα που λήγουν έως το 2020. Αν όλο το ελληνικό χρέος ανταλλαγεί με αυτό το επιτόκιο, τότε η κατάσταση μετατρέπεται σε μια διατηρήσιμη κατάσταση, αλλά με λίγες πιθανότητες να δούμε πραγματική μείωση του χρέους, εκτός αν δούμε πολύ μεγάλη ανάπτυξη.

2) Τα δεκαπενταετή ομόλογα της Γαλλίας έχουν απόδοση 3,8%. Άρα η Ελλάδα θα δανείζεται φτηνότερα και από τη Γαλλία. Άρα οι ευρωπαϊκές χώρες θα επιδοτούν το κόστος επιτοκίου της Ελλάδας. Που επίσης σημαίνει θα είναι ένας μικρός φόρος στους φορολογούμενους αυτών των χωρών. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις του ταμείου στην αγορά, το πως δηλαδή το EFSF “θα διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα εφαρμογής του προγράμματος” είναι πέραν εμού.

3) Η αναφορά σε ένα ”Σχέδιο Μάρσαλ” είναι νομίζω το δυνατότερο σημείο του σχεδίου. Αν και λεπτομέρειες δεν θα υπάρξουν για πολύ καιρό ακόμα, επί της ουσίας το σχέδιο μάλλον θα δώσει έμφαση σε υποδομές και δημόσιες επενδύσεις. Υποθέτω και πάλι μεταφορά πόρων χωρίς εθνική συμμετοχή. Νομίζω ότι ικανοποιεί (εκ πρώτης όψεως και επιφανειακά) αυτό που λέγαμε προχτές, για ανακύκλωση πλεονασμάτων. Υπόψη όμως, θα πρέπει τα ποσά αυτά να είναι ιδιαίτερα μεγάλα για πολλά χρόνια για να μπορούν να μας βοηθήσουν. Αν οι της Ευρώπης έχουν σκοπό να μας χρηματοδοτούν τουλάχιστον 20 δισ. το χρόνο για πάρα πολλά χρόνια καλώς, αν όχι, τότε δεν ξέρω αν μπορεί το σχέδιο αυτό να κάνει τη διαφορά.

(Σχέδιο Μάρσαλ για ένα καινούργιο σύνταγμα και για αλλαγές στο πολιτικό οργανόγραμμα της Ελλάδος είναι κάτι που χρειαζόμαστε όμως ακόμα περισσότερο).

4) Σύμφωνα με τους ξένους οίκους, υπολογίζεται ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προσαρμογή της Ελλάδος, θα έχει σαν αποτελέσματα να δούμε μια διαγραφή (κούρεμα) της τάξεως του 20% στα ομόλογα που κατέχουν. Προσωπικά δεν κατάλαβα πως βγαίνει αυτό από αυτά που διαβάσαμε, αλλά ίσως να εννοούν συγκριτικά με το επιτόκιο και την επιμήκυνση που θα πρέπει να δεχτούν.

5) Ο χρηματο-οικονομικός τομέας έχει εκδηλώσει τη θέλησή του να υποστηρίξει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση μέσω ενός καταλόγου επιλογών (ανταλλαγής ομολόγων, επιμήκυνσης και επαναγοράς) με όρους δανεισμού συγκρίσιμους με δημόσια στήριξη και επιπλέον πιστοληπτική βελτίωση.

Όπως και να έχει, αμφιβάλω αν θα σωθεί η παρτίδα με ένα 20% κούρεμα μακροπρόθεσμα (in real terms και όχι nominal), αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα. Τώρα σε τι ποσοστό επί του συνόλου του ελληνικού χρέους θα γίνει αυτό, δεν ξέρω. Όσο το μεγαλύτερο όμως τόσο το καλύτερο. Στο σύνολο με βρίσκει θετικό, αν και θα ήθελα περισσότερο, αλλά είναι περισσότερο από ό,τι περίμενα. Σε κάθε περίπτωση δεν μας σώζει.

Αν και έγινε αναφορά ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα χρειάζεται 25 δισ. σε κεφάλαια (καμία έκπληξη εδώ), δεν έχει γίνει καμία αναφορά στο τι θα γίνει με τα λεφτά που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Το άλλο που δεν κατάλαβα είναι, για ποιο λόγο το EFSF θα πρέπει να δανείσει αυτά λεφτά στην Ελλάδα και η Ελλάδα να τα βάλει (με ποιο τρόπο;;) στις τράπεζες και δεν μπορεί το EFSF να τα βάλει απευθείας με μια αύξηση κεφαλαίου.

Η εμμονή των Ευρωπαίων να σώσουν τους μετόχους των τραπεζών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ειλικρινά σας λέω, τα έχουν δώσει όλα για όλα στον κλάδο και αυτό μελλοντικά ίσως να είναι η ταφόπετρα της Ευρώπης.

Το ερώτημα είναι, μας λύνει τα προβλήματα αυτό το σχέδιο; Η απάντηση είναι όχι. Αυτό το σχέδιο στην καλύτερη περίπτωση μας δίνει πίστωση χρόνου και μας κρατά ζωντανούς (την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα) για μερικά χρόνια. Πόσα χρόνια; Δεν ξέρω. Αυτό όμως που ξέρω, είναι ότι τις αγορές δεν θα τις ξαναδούμε για πολλά χρόνια ακόμα -πολύ περισσότερα από ό,τι αν είχαμε κάνει ένα κούρεμα.

Ο ελληνικός λαός δεν θα πάρει ανάσα. Όποιος περιμένει αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, είναι το λιγότερο γελασμένος.

Θα καταστεί άραγε βιώσιμο το χρέος μας; Η απάντηση είναι ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ όχι. Βιώσιμοι θα είμαστε αν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές, αν το συνολικό μας χρέος ήταν αρκετά χαμηλό, ώστε να μας δάνειζε η αγορά. Δεν ξέρω τι προβλέπει το σχέδιο αυτό για το χρέος μας, αλλά δεν είδα καμία αναφορά στο πως και πότε θα μειωθεί το συνολικό μας χρέος.

Χρηματιστηριακά μιλώντας, το όλο σχέδιο λογικά θα πρέπει να είναι θετικό για την αγορά, αφού πλέον δεν θα γίνει άμεσα ένα κούρεμα. Ελπίζω αυτό το σχέδιο να έχει κάποια πρόβλεψη για τις οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, διότι αυτό πράγματι θα ήταν πολύ θετικό για την αγορά.

Οι τράπεζες λογικά θα ανέβουν, αφού η παράμετρος κούρεμα έχει πλέον βγει από την εξίσωση. Δεν ξέρω όμως πως λογαριάζει η αγορά τις ανταλλαγές ομολόγων και τα προβληματικά δάνεια. Ελπίζω (στο όνομα να δούμε ένα δυνατό ράλι) η αγορά να είναι πιο επιεικής από έμενα και να εκτιμά ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι νομίζω.

Δεν αποκλείεται να δούμε και διπλασιασμό (ίσως και παραπάνω) του ΓΔ το επόμενο διάστημα, αν και θα κρατούσα μικρο καλάθι. Η πτώση των αξιών είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς του πόσα χρόνια πίσω έχουμε πάει ότι ότι τώρα και αρκετά χρόνια, οι αποτιμήσεις των περισσοτέρων μετοχών είναι σε επίπεδο scrap.

Αλλά να μην έχετε αυταπάτες ότι τελείωσαν τα προβλήματα μας. Αυτό το σχέδιο δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα. Θα πρέπει να εμπεδωθεί αυτό. Ελπίζω τα πράγματα να εξελιχτούν βραχυπρόθεσμα καλύτερα από ό,τι νομίζω, αλλά μακροπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει τίποτα στο σκεπτικό μου.

Στο σύνολο, το σχέδιο αυτό είναι καλό για την αγορά, αλλά μακροπρόθεσμα δεν λύνει κανένα πρόβλημα για την Ελλάδα. Είναι όμως ένα σχέδιο, καλύτερα από το τίποτα.


Του Γιώργου Καισάριου


Πηγή:www.capital.gr

Ιστορική συμφωνία για Ελλάδα - 30 χρόνια στο νάρθηκα


Μια ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα ήταν το αποτέλεσμα της πολύωρης συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία κατέληξε σε ένα ευρωπαϊκό "σχέδιο Μάρσαλ", όπως χαρακτηρίστηκε.

Η χώρα μας θα λάβει ένα νέο πακέτο στήριξης, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 109 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου θα ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 37 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί στο νέο πακέτο στήριξης, ενώ ποσό 12,6 δισ. ευρώ αφορά την επαναγορά χρέους. Η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι εθελοντική.

Τα νέα δάνεια που θα παρασχεθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχουν διάρκεια 15 ετών έως και 30 ετών, με περίοδο χάριτος δέκα ετών, ενώ το επιτόκιο θα διαμορφωθεί περίπου στο 3,5%.

"Αποφασίσαμε να επιμηκύνουμε την προθεσμία λήξεως των μελλοντικών δανείων του EFSF προς την Ελλάδα κατά το μέγιστο δυνατό διάστημα από τα ισχύοντα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη και σε 30 έτη κατ’ ανώτατο όριο με περίοδο χάριτος 10 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξασφαλίσουμε την κατάλληλη παρακολούθηση του προγράμματος. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού ισοδύναμα με τα επιτόκια του Μηχανισμού για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών (επί του παρόντος περ. 3,5%), ώστε να πλησιάσουμε το κόστος χρηματοδότησης του EFSF, χωρίς να κατέλθουμε κάτω από αυτό. Αποφασίσαμε επίσης να παρατείνουμε σημαντικά τις προθεσμίες λήξεως του υπάρχοντος ελληνικού μηχανισμού. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδεύεται από μηχανισμό που διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα για την εκτέλεση του προγράμματος", αναφέρει το κείμενο της Συνόδου.

Nicolas Sarkozy

Ο ιδιωτικός κλάδος  θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης ομολόγων συνολικής αξίας 135 δισ. ευρώ για 30 έτη, σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, Nicolas Sarkozy.

"Λαμβάνουμε ισχυρά μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος", δήλωσε ο Sarkozy. Και πρόσθεσε: "Το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου του δανείου της Ελλάδας θα είναι 30 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας".

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου, ο Sarkozy διευκρίνισε πως τα μέτρα αυτά λαμβάνονται μόνο για την Ελλάδα και όχι για άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου.

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων. Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, το EFSF θα βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η ελληνική κρίση αποτελεί σημείο καμπής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Srakozy. Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποβάλουν από κοινού πρόταση για την οικονομική διακυβέρνηση πριν τα τέλη καλοκαιριού.

Ο Sarkozy αρνείται να χρησιμοποιήσει τη λέξη "χρεοκοπία" και δηλώνει πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της. Επίσης, γνωστοποίησε πως δεν έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του συμβουλίου Eurogroup αυτή την εβδομάδα.

Herman Van Rompuy

"Βελτιώσαμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy και πρόσθεσε πως συμφωνήθηκαν και μέτρα για το περιορισμό της κρίσης, ώστε να μην εξαπλωθεί σε άλλα κράτη.

Και αυτός με τη σειρά του διευκρίνισε πως το μέτρο της συνεισφοράς του ιδιωτικού κλάδου στη στήριξη της Ελλάδας, αφορά μόνο την Ελλάδα και όχι άλλη χώρα.

Εξάλλου, ο Rompuy τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Jose-Manuel Barroso

Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου στο νέο πακέτο στήριξης ήταν η μοναδική λύση για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso. "Εχουμε στα χέρια μας ένα πολύ αξιόπιστο πακέτο".

Το πρόγραμμα απαιτεί την πιστή εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, ενώ "καμία λύση δεν είναι εφικτή χωρίς της στήριξη της ΕΚΤ, την οποία σήμερα έχουμε", είπε ο Barroso.

Jean Claude Trichet

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο για τη χώρα μας θα είναι εθελοντική, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση. «Η Ελλάδα αποτελεί μια μοναδική και ιδιαίτερη περίπτωση και για αυτό το λόγο χρειάζεται εξαιρετικές και μοναδικές λύσεις».

Σημείωσε επίσης πως δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόγραμμα θα οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης στο να χαρακτηρίσουν το νέο πρόγραμμα ως «επιλεκτική χρεοκοπία».

«Δεν θα προδικάσω τι θα συμβεί» δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Σημείωσε παράλληλα πως το πρόγραμμα στήριξης της χώρας που συμφωνήθηκε είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας.

Angela Merkel

Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε η Angela Merkel, λέγοντας πως η συμφωνία προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά στη Γερμανία. Με τη σειρά της επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ "συστρατεύεται" στην προσπάθεια. Αναφερόμενη στη μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF, είπε πως θα ανοίξει το δρόμο για καλύτερες πολιτικές αντίδρασης.

Christine Lagarde

Τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. καλωσόρισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδας.

Η Lagarde τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της ευελιξίας του EFSF και χαρακτήρισε καταλυτική την απόφαση της Ευρωζώνης να στηρίξει τις χώρες που εντάσσονται στα προγράμματα ενίσχυσης, έως ότου καταφέρουν να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Η ίδια διευκρίνισε πως τα δάνεια που δίνονται από το ΔΝΤ δεν επηρεάζονται από τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF.

Πηγή άρθρου: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

21/7/11

Τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων για την Ελλάδα της κρίσης


Αρχικά θα πουλήσουμε όλοι τα μεγάλου κυβισμού αυτοοκίνητά μας για να αγοράσουμε Smart

Πολύ σύντομα όλοι μας θα προχωρήσουμε στη παρακάτω κίνηση λόγω κρίσης και ακρίβειας.



Αλλά μη στεναχωριέστε.... Κοιτάξτε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Οι εταιρίες που κατασκευάζουν πολυτελή super cars θα αναγκαστούν και αυτές με τη σειρά τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Δείτε μερικά παραδείγματα που έχουν ήδη οι μεγάλες εταιρίες στα σκαριά

Η Smorvette!



 
Το Smaudi A3 AWD!



 
Η Smamborghini!



 
Η Smorsche!



 
Η Smerrari!



 
και τελευταίο και καλύτερο....

Το
Smustang

 


Πρωτοφανής επίθεση εξ Ιρλανδίας στο Βατικανό για «κουκούλωμα» της παιδεραστίας

H οργή των Ιρλαδνών για την κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία στρέφεται πια κατά του Βατικανού και όχι μόνο των Ιρλανδών ιερέων.

Δουβλίνο
Με ασυνήθιστα σκληρά λόγια στράφηκε εναντίον της Αγίας Έδρας το ιρλανδικό Κοινοβούλιο για την υπόθεση παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, επιρρίπτοντας στο Βατικανό «υπονόμευση των θεσμών προστασίας της παιδικής ηλικίας» και κάνοντας λόγο για  «ελιτισμό και ναρκισισμό» στις ηγετικές του τάξεις.

Το αυστηρό κείμενο του Κοινοβουλίου της Ιρλανδίας, μίας χώρας στην οποία ο καθολικισμός κατέχει κεντρική θέση, αντικατοπτρίζει τη στροφή της ιρλανδικής οργής από τους εγχώριους ιερείς στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του σκανδάλου.

Το κείμενο, που ψηφίστηκε την Τετάρτη από τους Ιρλανδούς βουλευτές, κατηγορεί την Αγία Έδρα ότι υποβάθμισε τις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς για να προστατεύσει την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας.

Τις τελευταίες ημέρες πολιτικοί από όλο το κομματικό φάσμα έχουν επικρίνει σε δηλώσεις τους την στάση του Βατικανού -ενώ η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της διπλωματικής του αντιπροσωπείας στο Δουβλίνο.

Η μεταστροφή της οργής από τους εγχώριους ιερείς ανοικτά στην Αγία Έδρα οφείλεται εν μέρει και σε έγγραφο του Βατικανού προς την Εκκλησία της Ιρλανδίας του 1997, που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια έρευνας για την υπόθεση που έγινε με εντολή της κυβέρνησης: Στο έγγραφο, το πλαίσιο που καθορίζει τις διαδικασίες παραπομπής υποθέσεων κακοποίησης θεωρήθηκε ότι υποβαθμιζόταν καθώς αναφερόταν απλώς ως «κατευθυντήριες γραμμές».

Κατά την έρευνα φάνηκε επίσης ότι πρώην επίσκοπος είχε αναφέρει ψευδώς στις ιρλανδικές Αρχές πως παρέπεμπε όλες τις κατηγορίες για κακοποίηση στην αστυνομία. Η ίδια η Αγία Έδρα καταδίκασε τις εγκληματικές συμπεριφορές που περιγράφονται στο πόρισμα της έρευνας που έφτασε στην ιρλανδική Βουλή, αρνήθηκε όμως πως ενθάρρυνε τους ιερείς να αγνοήσουν το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για την προστασία των παιδιών.

«Δεν υπάρχει τίποτε στην επίμαχη επιστολή [του 1997] που να αποτελεί παρότρυνση για να παραβλέψει κανείς τους νόμους της Ιρλανδίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Βατικανού.
Πηγή: ΔΟΛ 

20/7/11

Μετρητά τέλος – Πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους

Τη θέσπιση νέων αντικειμενικών κριτηρίων για 800.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες, την καθιέρωση ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» για τις καταθέσεις και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων -πλην των κατοικιών, που έχουν εξαιρεθεί μέχρι το 2013-, καθώς και τη σταδιακή κατάργηση των συναλλαγών με μετρητά περιλαμβάνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιβολή νέων μέτρων από το 2012.

Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές φθινόπωρο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φορολογικών μέτρων από τον Σεπτέμβριο σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Τι σημαίνουν τα άσπρα σημάδια στα νύχια;

Έχετε παρατηρήσει λευκά σημαδάκια στα νύχια του παιδιού σας και ανησυχείτε ότι έχει έλλειψη ασβεστίου; Η αλήθεια είναι ότι επί σειρά ετών επικρατούσε αυτή η εσφαλμένη αντίληψη, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Ωστοσο, τώρα οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα λευκά σημάδια στα νυχια μας μπορεί τελικά να μην είναι και τίποτε άλλο από φυσαλίδες αέρα που δεν έχουν καμία επίπτωση στην υγεία μας!

Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι η έλλειψη ψευδαργύρου προκαλεί τέτοια σημάδια, όπως και η έλλειψη πρωτεϊνών από τη διατροφή μας. Να σημειωθεί ότι ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή των πρωτεϊνών.

Τα λευκά στίγματα, λοιπόν, δηλώνουν αλλοίωση στη δομή της πρωτεΐνης του νυχιού (κερατίνη). Γι' αυτό τον λόγο, ικανοποιητική πρόσληψη ψευδαργύρου και πρωτεΐνης έχει βρεθεί ότι μειώνει την εμφάνισή τους.


Πηγή: mother.gr

ΣΟΚ: Εν ψυχρώ δολοφονία πολίτη από αστυνομικούς στο San Francisco

Απίστευτη αστυνομική βία από αστυνομικούς στο San Francisco προς πολίτη ο οποίος δεν  πλήρωσε το εισητήριο για το λεοφωρείο... Η αξία της ανθρώπινης ζωής στις μέρες μας είναι μηδαμινή. Προσοχή το video σοκάρει...


Έχω μερικά χρήματα στην άκρη. Τι κάνω υπό αυτές τις συνθήκες?


Μέσα σε αυτό το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας και τρομοκρατίας που βιώνουμε και κατόπιν μελέτης μπορεί κάποιος να καταλήξει στα εξής συμπεράσματα.

Ζούμε σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας ουσιαστικά για να μπορούν να περάσουν ταχύτατα νόμοι και αποκρατικοποιήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει πως είμαι και σύμφωνος με την φιλελεύθερη πρακτική του άκρατου καπιταλισμού γιατι είδαμε τα αποτελέσματα του και στις οικονομίες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών (Βλέπε ΗΠΑ).

Συνεπώς κάθε φορά που ετοιμάζονται να περάσουν επώδυνα μέτρα θα υπάρχει και αντίστοιχα κλίμα τρομοκρατίας προς τους πολίτες με την απειλή χρεοκοπίας. Βέβαια παρατηρώντας τα γεγονότα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει πως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η συννενόηση μεταξύ των χωρών βρίσκεται τραγικό επίπεδο. Οι απόψεις δεν πρόκειται να συγκλίνουν αν δεν υπάρξει μια κεντρική πολιτική ηγεσία στην καρδιά της Ευρώπης η οποία να μπορεί να αποφασίζει άμεσα και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Συνεπώς τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης για να νιώσει έστω μια μορφή ασφάλειας στη δική του πραγματικότητα?

- Αρχικά σε περίπτωση που κάποιος έχει ένα ποσό αποταμιευτικό (ιδιαίτερα από 20.000 € - 100.000 €) θα μπορούσε στην παρούσα φάση να προβεί σε κλείσιμο των χρημάτων του με μια προθεσμιακή κατάθεση (1 μήνα εως 6 μήνες). Οι αποδόσεις κατά μέσο όρο βρίσκονται γύρω από το 4% με 5%. Αυτό σημαίνει μια σεβαστή μηνιαία απόδοση η οποία στην ουσία δεν είναι και επίφοβη από τη στιγμή που ο νόμος Ν. 3714/2008 προστατεύει τις καταθέσεις μέχρι 100.000 € μέχρι τις 31/12/2011.

Όμως σύμφωνα με απόφαση (23384/27.5/2011) του υπουργείου Οικονομικών, η ισχύς του νόμου για την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων, η οποία έληγε στα τέλη του έτους, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Η εγγύηση δίνεται μέσω του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και αφορά το ποσό των 100.000 ευρώ για τις καταθέσεις του ίδιου καταθέτη σε κάθε τράπεζα.
Αυτό παρέχει μια ασπίδα προστασίας σε κάποιον που θα ήθελε να επωφεληθεί των υψηλών επιτοκίων που παρέχουν οι τράπεζες και να αποκομίσει ένα σχετικά σεβαστό ποσό σε ετήσια βάση (π.χ. για ποσό κατάθεσης 20.000€ η ετήσια απόδοση μπορεί να φτάσει τα 1.200€, ενώ αντίστοιχα για ποσό 100.000€ μπορεί να αγγίξει και τις 5.000€ σε ετήσια βάση).

- Υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα πρόταση μετατροπής των ευρώ σε δολάρια. Η ισοτιμία είναι αρκετά καλή (πριν λίγους μήνες ήταν και καλύτερη). Η τακτική αυτή έγκειται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαχειρίζονται κρίσεις σε πολιτικό επίπεδο (δεν έχουν την αστάθεια της Ευρώπης), ενώ μέχρι σήμερα το νόμισμά τους είναι το κυρίαρχο αποταμιευτικό νόμισμα της υφηλίου, γεγονός που το κάνει σχεδόν αλώβητο από κινδύνους. Με λίγα λόγια αν καταρρεύσει το δολάριο θα καταρρεύσουν τα πάντα. Επιπλέον στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το ευρώ θα πέφτει συνεχώς έναντι του δολαρίου ίσως είναι και η κατάλληλη στιγμή για την αλλαγή.

- Η αγορά μετοχών σε αυτό το κλίμα θεωρείτε μια πολύ υψηλού ρίσκου επένδυση που αν είναι να αποδώσει μπορεί να πάρει περισσότερο και από μια 5 ετία, με τον κίνδυνο πάντα να οδηγήσει και σε απόλυτη καταστροφή.

- Η αγορά ακινήτου στη παρούσα φάση μόνο επένδυση δεν μπορεί να θεωρηθεί τη στιγμή που ένα ακίνητο έχει έξοδα συντήρησης, φορολογείτε κάθε μέρα και περισσότερο και τα ενοίκια παίρνουν την κατιούσα με ταχύτατους ρυθμούς.

- Υπάρχει βέβαια και η λύση της ανάληψης όλων των χρημάτων και την αποταμίευση σε σεντούκια και στρώματα. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει επένδυση ενώ οι κίνδυνοι κλοπής και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες από ληστές θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλοί.

- Τέλος υπάρχει και η πολύ δημοφιλής τακτική της εξαγωγής των τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού. Αυτή η τακτική έχει πολύ μικρές αποδόσεις σε επιτόκια ενώ στις χώρες που έχει ανταγωνιστικά επιτόκια σε σχέση με την Ελλάδα (Βλέπε Βουλγαρία, Σκόπια) ουσιαστικά οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι γιατί τα κυρίαρχα τραπεζικά συστήματα στις χώρες αυτές είναι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών. Από την άλλη δεν αξίζει κάποιος μικροκαταθέτης να εξάγει ποσά κάτω των 100.000€ σε άλλες χώρες με τον κίνδυνο αργότερα να φορολογηθεί βάναυσα από το κράτος. Ουσιαστικά αυτή η τακτική εξυπηρετεί μεγαλοκαταθέτες (1.000.000 € και άνω) που δεν μπορούν να προστατευτούν από το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας στην παρούσα φάση.

Η μόνη λύση λοιπόν στην όλη διαμορφωμένη κατάσταση μέχρι στιγμής είναι κάποιος να έχει διάσπαρτους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες, κάποιο ποσό σε μετρητά ώστε να καλυφτεί σε μια περίπτωση έκτακτης οικονομικής κατάστασης (βλέπε στάση πληρωμών), αλλά και καλό θα ήταν να εξασφαλίσει και μια ποσότητα σε τροφή μακράς διαρκείας αλλά και καύσιμου για την λιγότερο πιθανή περίπτωση μιας πραγματικής χρεοκοπίας.

Δυστυχώς το κλίμα είναι αβέβαιο και αυτά που φαντάζουν δεδομένα σήμερα μπορεί να αλλάξουν αύριο.

Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές που αναφέρονται στο noozbox δεν αποτελλούν προτροπή ή πανάκεια απλά προκύπτουν ύστερα από ανάλυση των δεδομένων της κατάστασης που ζούμε.