9/8/11

Κατάσταση πανικού στις αγορές της Ευρώπης

Οι ευρωπαϊκές αγορές "βυθίζονται" στην κρίση εμπιστοσύνης και "καταρρέουν" χωρίς αντιστάσεις στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς η παγκόσμια οικονομία "παραπαίει". Πτώση άνω του 6% για το γερμανικό DAX, απώλειες άνω του 5% στο Λονδίνο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια… παραπατούν μετά από ανοδικό ξεκίνημα και παραδίνονται «αμαχητί» στο ντόμινο των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και την κρίση εμπιστοσύνης.

Ο άτυπος πόλεμος των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου με τους οίκους αξιολόγησης καλά κρατεί καθώς μετά τις ΗΠΑ υπάρχει έντονη φημολογία για ενδεχόμενη υποβάθμιση και της Μ. Βρετανίας, ενώ τα βλέμματα όλων  στρέφονται στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Trader της γερμανικής αγοράς τονίζει στο Dow Jones Newswires ότι το short covering συνέβαλε στη θετική εκκίνηση των γερμανικών μετοχών, όμως εξασθένησε μετά από μισή ώρα. «Κάθε άνοδος τιμής θεωρείται ευκαιρία πώλησης», τονίζει. Ο τζίρος είναι σε υψηλά επίπεδα και οι επενδυτές με θέσεις long ίσως πουλάνε τώρα καθώς το selloff της περασμένης εβδομάδας οφείλεται κυρίως στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές που εγκατέλειψαν την αγορά, προσθέτει ο ίδιος.

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P το περασμένο Σαββατοκύριακο αποτελεί ένδειξη για τους κινδύνους της παγκόσμιας ανάπτυξης, σχολιάζει η RBC Capital. Προσθέτει ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνεχίζει να πλανάται πάνω από την γηραιά ήπειρο, ενώ ο σκεπτικισμός αναφορικά με τις κινήσεις της Fed στη σημερινή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής συντηρεί το «βαρύ» κλίμα.

«Ο μεγάλος τζίρος των τελευταίων ημερών δείχνει τις σοβαρές ρευστοποιήσεις τοποθετήσεων καθώς… εξαφανίζεται η εμπιστοσύνη στους traders. Οι αγορές δείχνουν να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελεί αγοραστική ευκαιρία, οι traders θεωρούν την όποια μικρή υποχώρηση ως ευκαιρία να ρευστοποιήσουν περαιτέρω τα χαρτοφυλάκιά τους», σημειώνει ο Jonathan Sudaria της Capital Spreads.

Στο ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 καταγράφει απώλειες 5,20%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 4,43%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 6,30%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο -4,62%.

Απώλειες 3,47% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 3,04% υποχωρεί ο ιταλικός MIB, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει πτώση 4,72%. Ο ελβετικός SMI υποχωρεί 4,71%.

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -5,50% και τον Micex στο -4,52%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE υποχωρεί σε ποσοστό 4,72%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου