14/9/11

Επέκταση της εργασιακής εφεδρείας

Σε συρρίκνωση του στενού δημόσιου τομέα κατά 30% και επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στους απασχολούμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στο στενό πυρήνα του Δημοσίου αλλά και τους ΟΤΑ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις για την εργασιακή εφεδρεία, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης ανέφερε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, για κάθε εργαζόμενο που μπαίνει σε εφεδρεία - και θα αμείβεται με το 60% του μισθού του - θα εξοικονομούνται 1.000 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.

Στους υπολογισμούς αυτούς καταλήγει η κυβέρνηση ξεκινώντας από την παραδοχή ότι ο μέσος μισθός στους φορείς που υπάγονται στην εφεδρεία είναι 2.500 ευρώ.

Η αρχή στους δήμους θα γίνει από την Αττική και με προτεραιότητα σε όσους έχουν πλεονάζον προσωπικό και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι η εφεδρεία θα επεκταθεί σε ευρύτερο αριθμό φορέων που απασχολούν συνολικά 200.000 εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ προτείνουν την άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι 151 ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου θα πρέπει να στείλουν τις λίστες με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία εντός δύο εβδομάδων.

Προτεραιότητα στην επιλογή θα έχουν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όσοι έχουν φθάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα.

Θα ακολουθήσουν το πλεονάζον προσωπικό γενικών διοικητικών καθηκόντων, καθώς και υπάλληλοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας και γραμματειακής υποστήριξης.

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών ζητά να συμπεριληφθεί τουλάχιστον το 10% του συνόλου των εργαζομένων του κάθε φορέα.


Πηγή: www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου