Λονδίνο
Ερευνητές στη Μ. Βρετανία υποστηρίζουν ότι πολύ σύντομα θα έχουν στην διάθεση τους ένα νέο εργαλείο, ένα καινούργιο αντιντόπινγκ τεστ, που θα εντοπίζει όσους αθλητές «αποθηκεύουν» το αίμα τους και το μεταγγίζουν ξανά στον οργανισμό τους λίγο πριν λάβουν μέρος σε αγώνες.Η μέθοδος αυτή αυξάνει σημαντικά τις επιδόσεις, ειδικά στα αγωνίσματα αντοχής, και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τρόπος εντοπισμού της με αποτέλεσμα να έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Το τεστ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου.
«Μετάγγιση» οξυγόνου
Ερευνητές του King's College London βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης ενός τεστ που θα μπορεί να εντοπίζει τα ίχνη της λεγόμενης αυτόλογης μετάγγισης αίματος. Οι αθλητές που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο αποθηκεύουν ποσότητες του αίματός τους και πριν πάρουν μέρος σε κάποιον αγώνα το μεταγγίζουν ξανά στον οργανισμό τους.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να αυξάνεται ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στον οργανισμό, πράγμα που βελτιώνει την επίδοση ενός αθλητή, ιδιαίτερα στα αγωνίσματα αντοχής.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η δημοφιλέστερη μέθοδος ντοπαρίσματος στα αγωνίσματα αντοχής ήταν η χρήση της ορμόνης ερυθροποιητίνης (EPO) που ενισχύει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά, όταν βρέθηκε τρόπος εντοπισμού της ουσίας, οι αθλητές που ήθελαν άμεση «βελτίωση» των επιδόσεων τους προσανατολίστηκαν στην ομόλογη μετάγγιση (από αίμα δότη).
Και για την ομόλογη μετάγγιση όμως αναπτύχθηκε τεστ ετνοπισμού, βασιζόμενο στα αντιγόνα, το οποίο χρησιμοποιείται στον αθλητισμό μετά το 2000. Ετσι οι αθλητές στράφηκαν πλέον στην αυτόλογη μετάγγιση, αποθηκεύοντας δικό τους αίμα και μεταγγίζοντάς το ξανά στον οργανισμό τους λίγο πριν τον αγώνα.
Παρά τις εντατικές προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας δεν είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου τεστ εντοπισμού της αυτόλογης μετάγγισης.
Το νέο τεστ
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου στον τομέα της μελέτης των μορίων RNA που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η διαδικασία γήρανσης των κυττάρων όταν αυτά βρίσκονται έξω από τον οργανισμό, όπως στην περίπτωση των κυττάρων του αίματος το οποίο αποθηκεύεται, μεταβάλλει τα μοτίβα των μορίων του RNA.
Οι ερευνητές του King's College London αναπτύσσουν τώρα μια τεχνολογία, ένα «γονιδιακό τσιπ» όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, που θα μπορεί να εντοπίζει διαφοροποιήσεις στο RNA που θα αποκαλύπτουν την αυτόλογη μετάγγιση. Όπως υποστηρίζουν βρίσκονται στο τελικό στάδιο της δημιουργίας του τεστ και κάνουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου.
Πηγή: Βήμα Science
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου