1/4/12

Δύο πετρώματα ανατρέπουν την Ιστορία


Αναστάτωση προκαλεί στους κύκλους των γεωλόγων το γεγονός ότι δύο από τα πιο αξιόπιστα "χρονόμετρα" της Φύσης, βρέθηκαν να.. ψεύδονται κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια.

Τα δύο επίμαχα πετρώματα είναι το ουράνιο και το σαμάριο και χρησιμοποιούνται για να ορίσουν στο χρόνο σημαντικά γεγονότα της ζωής του πλανήτη.

"Αν υπάρχει ένα σημαντικό γεγονός, δηλαδή μία μεγάλη καταστροφή ή αλλαγή του κλίματος ή μία σφοδρή πρόσκρουση μετεωρίτη, πρέπει να ξέρουμε πότε έγινε και την ακολουθία των γεγονότων", αναφέρει βρετανή καθηγήτρια γεωλογίας.

Το γεγονός ότι τα δύο αυτά πετρώματα "χάνουν" από ένα ως πολλά εκατομμύρια χρόνια, σημαίνει ότι πολλά γεγονότα είναι τελικά νεότερα από ό,τι υπολόγιζαν οι επιστήμονες.

Σημειώνεται ότι για τη χρονολόγηση οι επιστήμονες μετρούν τα ραδιενεργά ισότοπα των διαφόρων στοιχείων, τα οποία διασπώνται με μοναδικό ρυθμό για το κάθε στοιχείο.

Το σαμάριο διαθέτει ισότοπο που διασπάται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο για τη χρονολόγηση γεγονότων από τη γέννηση του πλανήτη.


Πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου