Τις δραματικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα επισημαίνουν στο σύνολό τους σχεδόν τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Φωτογραφίες από τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος την ημέρα της Γενικής Απεργίας στην Ελλάδα φιλοξενήθηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Los Angeles Times και Financial Timesπλαισιώνοντας ρεπορτάζ για την πολιτική κρίση στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Τα ΜΜΕ εστιάζουν στον αντίκτυπο της κρίσης αυτής κατ’ αρχάς στην οικονομία της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια οικονομία.
Επισημαίνεται το ολοένα ενισχυόμενο αίσθημα των διεθνών χρηματαγορών ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, παρά τα μηνύματα από το μεν ΔΝΤ ότι θα προχωρήσει στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, από δε την Ε.Ε. ότι θα χορηγήσει στην Ελλάδα νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης.
Έμφαση δίνεται στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολιτική κρίση στην ήδη τεταμένη κρίση χρέους της χώρας, με την πιθανότητα χρεοκοπίας να αυξάνεται, ενώ σημειώνονται οι φόβοι για τις ευρύτερες συνέπειες στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Washington Post επισημαίνει αρνητικές επιπτώσεις των ελληνικών εξελίξεων στις παγκόσμιες αγορές, σημειώνοντας πως οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία είναι πολύ πιθανή, ενώ η διαίρεση των Ευρωπαίων σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι ιδιωτών στις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας επιτείνει τη ρευστότητα.
Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του γνωστού οικονομολόγου Kenneth Rogoff ότι το ΔΝΤ έχει την υποχρέωση να πείσει την Ευρωζώνη περί αναγκαιότητας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς αυτή είναι αναπόφευκτη, ενώ επισημαίνει ότι καμία άλλη χώρα στο παρελθόν δεν έχει υποχρεωθεί να πραγματοποιήσει τόσο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, χωρίς κάποια ελάφρυνση του χρέους της.
Το CNN αναφέρθηκε τόσο στα επεισόδια της Τετάρτης, όσο και στην ειρηνική συνέχιση των λαϊκών κινητοποιήσεων ενώ αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις και στις πιέσεις που δέχεται ο Γ. Παπανδρέου από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Το NPR φιλοξένησε σε σύνδεσή του τον Γιάννη Ψαρόπουλο από την Αθήνα, ο οποίος τόνισε ότι τα επεισόδια της Τετάρτης προκλήθηκαν από μικρή ομάδα συγκεντρωμένων και ότι η πλειοψηφία των πολιτών που μετέχουν στις διαμαρτυρίες των τελευταίων εβδομάδων στο Σύνταγμα είναι φιλειρηνικές. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι ο Παπανδρέου, ο οποίος ανακοίνωσε ανασχηματισμό και ψήφο εμπιστοσύνης, κυρίως, από φόβο ότι τα νέα μέτρα δεν θα ψηφιστούν από τη Βουλή, θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης, τουλάχιστον όσο διαρκεί η 5η δόση του δανείου. Ωστόσο, κατέληξε, η κυβέρνηση πρέπει να συλλογιστεί τι θα γίνει αν αναγκαστεί να εισάγει επιπλέον μέτρα στο μέλλον.
Νωρίτερα, στην ειδικού ενδιαφέροντος εκπομπή Marketplace του NPR, μεταδόθηκε ρεπορτάζ του Stephen Beard, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τη στιγμή που η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μόνο μια δεύτερη διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ μπορεί να την αποτρέψει, οι Έλληνες διαδηλώνουν ενάντια στην επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας. Σημειώνεται η άποψη ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να δει την Ελλάδα να χρεοκοπεί ατάκτως και ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, είναι πιθανή η διάλυση της Ευρωζώνης.
Wall Street Journal
O Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης σήμερα σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει την υποστήριξη του λαού. Δύο ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν σήμερα, ενώ ο πρωθυπουργός είχε συσκέψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας προσπαθώντας να βρει αντικαταστάτη για τη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ολι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη πως το Eurogroup της Κυριακής και της Δευτέρας θα συζητήσει το περιεχόμενο, τους όρους και τον χαρακτήρα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου. Επιπλέον, κάλεσε ακόμη όλους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να ξεπεράσουν τις διαφορές τους την ερχόμενη Κυριακή και να καταλήξουν σε υπεύθυνη συμφωνία.
Financial Times
Τα πολιτικά γεγονότα και η κοινωνική αναταραχή έχουν πείσει τους επενδυτές ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να καταλήξει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, γράφουν σε σχόλιό τους οι βρετανικοί Financial Times με τίτλο «Ελλάδα: Χρεωμένη και άνευ τάξης».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Η γενναία προσπάθειά του να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του αξίζει σεβασμού αλλά δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πρόβλημα φερεγγυότητας και όχι ρευστότητας και πως ακόμα και αν η χώρα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 30 δισ. ευρώ των ιδιωτικοποιήσεων και επιτύχει όλους τους δημοσιονομικούς της στόχους και πάλι θα παρουσιάζει χρέος ίσο με το 150% του ΑΕΠ το 2014.
Εξαιτίας της στάσης των αγορών και του χάους στους δρόμους της Αθήνας δεν διαφαίνεται άλλη εναλλακτική από την οργάνωση μίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας για την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου