Διάλογο με κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες αλλά και με την Τρόικα (αν κριθεί αναγκαίο) με αντικείμενο την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα για να μειωθεί το κόστος εργασίας και να περιορισθούν (αισθητά λένε οι φορείς της πρότασης αυτής) οι απολύσεις, συνιστούν (τις τελευταίες εβδομάδες) στις Οργανώσεις τους ομάδες επιχειρηματιών.
Οι συζητήσεις δεν έχουν αποκτήσει ακόμη συλλογικό χαρακτήρα. Γίνονται αποσπασματικά από ομάδες επιχειρηματιών της μεταποίησης και του εμπορίου, αλλά όπως όλα δείχνουν μάλλον θα κλιμακωθούν και θα αποκτήσουν σάρκα και οστά.
Προς το παρόν πυρήνας είναι επιχειρηματίες-μέλη περιφερειακών και Κλαδικών Οργανώσεων της βιομηχανίας της Αττικής αλλά και της Περιφέρειας σε επαρχιακά διαμερίσματα που χαρακτηρίζονται ως αφανιζόμενες βιομηχανικά περιοχές.
Την αφορμή για την ανακίνηση του όλου θέματος έδωσαν δύο εξελίξεις. Η φωνή αγωνίας για το μέλλον των μεταποιητικών επιχειρήσεων που ήταν ιδιαίτερα έντονη στις συζητήσεις που πλαισίωσαν Γενικές Συνελεύσεις Συνδέσμων και Ενώσεων της περιόδου αυτής. Και η προώθηση των νέων μέτρων για το νέο οικονομικό πρόγραμμα που, αντί να περιλαμβάνουν και μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας, διαμορφώνουν συνθήκες σημαντικών επιβαρύνσεων στην ανταγωνιστικότητα ενώ μέσα από τις νέες περικοπές πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις στην ήδη προβληματική κατάσταση ρευστότητας στην αγορά.
Υποστηρίζεται συγκεκριμένα από τους εισηγητές της πρότασης ότι:
• Η μείωση του εργασιακού κόστους δεν είναι δυνατόν να προέλθει μόνο από την μείωση των κατωτάτων ορίων και τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Είναι καιρός να διαμορφωθούν νέα δεδομένα στο εργασιακό κόστος ώστε οι επιχειρηματίες και κυρίως οι επενδυτές να μπορούν να ελπίζουν σε βελτίωση της σημερινής ανταγωνιστικότητας.
• Η κατάργηση του θεσμού των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να συνδυαστεί και με δεσμεύσεις για διατήρηση θέσεων εργασίας ή ακόμη και με δημιουργία νέων θέσεων.
• Η συντήρηση του σημερινού πλαισίου που διαμορφώνει το κόστος εργασίας αποτελεί πρόβλημα για τις επιχειρήσεις λόγω του σοβαρότατου προβλήματος και των αστάθμητων διαστάσεων που παίρνει κάθε φορά η φορολογική πολιτική.
• Όσο διατηρούνται οι σημερινοί αντιαναπτυξιακοί φορολογικοί συντελεστές, οι μόνοι δρόμοι που προσφέρονται είναι απολύσεις και φυγή των επιχειρήσεων σε χώρες χαμηλού κόστους.
Σκέψεις που πρωταγωνίστησαν στις μέχρι σήμερα συζητήσεις είναι να περάσουν στον διάλογο με την κυβέρνηση εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων από την φορολογία, με επικρατέστερη αυτή της αλλαγής των δεδομένων στους επιπλέον μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Το όλο θέμα θα ακολουθήσει φάση συζητήσεων στα Δ.Σ. των Οργανώσεων που ανακινούν την υπόθεση. Στην συνέχεια θα επιδιωχθεί συλλογικότερη προώθηση των θέσεων αυτών.
Οι κινήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και ίσως μέσα στον Ιούνιο να ακουσθούν, έστω και με πλάγιο τρόπο, οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου