22/4/13

Για πρώτη φορά στην σύγχρονη Ιστορία η Ρωσία αλλάζει αμυντικό προσανατολισμό

Mια ιστορική αλλαγή στο χώρο της παγκόσμιας ασφάλειας ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σ.Σοϊγκού «το περιβάλλον ασφαλείας αλλάζει ιδιαίτερα μετά την απώλεια συγκεκριμένου αμυντικού προσανατολισμού στη Δύση και την εμφάνιση σειράς περιφερειακών συγκρούσεων ευρείας κλίμαμος -σε μικρό χρονικό διάστημα -που ενδέχεται να απαιτήσει την εμπλοκή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων για την υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων».
Δηλαδή για πρώτη φορά από την ίδρυση του ρωσικού κράτους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αλλάζουν αμυντικό προσανατολισμό!
Από την υπερσυγκέντωση δυνάμεων στην Δύση (ακόμα και μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου στην δυτική Ρωσία συγκεντρώνεται ο "ανθός" ττων ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και ακόμα και σήμερα στους δυτικούς σχηματισμούς εντάσσονται όλα τα νεότερα οπλικά συστήματα) οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές.
Ποιές; Το Καύκασο και περί τις κεντρικές ασιατικές δημοκρατίες Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και βέβαια θα ενισχυθεί και ο υπ'αριθμ "1" σύμμαχος της Μόσχας στην περιοχή, το Καζακστάν. Επίσης θα ενισχυθούν ή θα ιδρυθούν μονάδες κατάλληλες να δρουν στο περιβάλλον της Αρκτικής.
Ταυτοχρόνως θα ενισχυθούν και οι δυνάμεις στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.
Σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξει "ολική αφαίμαξη" των μονάδων στην δυτική Ρωσία, ούτε να μετακινηθούν μονάδες από τα σύνορα της Άπω Ανατολής με την Κίνα και την Μογγολία. Υπολογίζεται ότι θα μεταφερθεί ένα ολόκληρο Σώμα Στρατού από τα τρία που είναι τοποθετημένα στη δυτική Ρωσία αυτή την στιγμή, με προοπτική να ακολουθήσει και ένα δεύτερο. 
Θα πρόκειται για μία μετακίνηση ανάλογη αυτής που συνέβη το 1990 με την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ανατολική Γερμανία και τις άλλες χώρες της Α.Ευρώπης.
Προς ικανοποίηση αυτού του στόχου θα αυξηθεί στο 1 εκατ. το προσωπικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από 800.000 που είναι σήμερα, ενώ μεγάλη θα είναι και η αύξηση στο προσωπικό των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, ειδικά των μάχιμων μονάδων της GRU (Στρατός) και της FSΒ (αντιτρομοκρατικός κλάδος).
Για τον μετασχηματισμό και την μετακίνηση των μονάδων το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα δαπανήσει περισσότερα από 1,6 δισ $ από το 2015.
Ένα επιπλέον ποσό 1,5 δισ.$  θα διατεθεί μέχρι το τέλος του 2015 για τη στρατολόγηση νέου προσωπικού καθώς το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο εμπλοκής σε πολεμική σύγκρουση ευρείας κλίμακας η οποία θα απαιτήσει σημαντικές χερσαίες δυνάμεις με υψηλό επίπεδο ικανοτήτων η οποία θα υποστηριχθεί από ισχυρές δυνάμεις εφεδρείας με μικρό χρόνο κινητοποίησης.
Σε πρώτη φάση το υπουργείο Άμυνας θα προσλάβει τουλάχιστον 18.500 νέους επαγγελματίες μέχρι τα τέλη του 2013 και θα ακολουθήσουν επιπλέον ενισχύσεις με στόχο την άμεση του ρωσικού Στρατού με επαγγελματίες οπλίτες και υπαξιωματικούς που θα εκπαιδευτούν σε κρίσιμες ειδικότητες.    

Η περσινή χρονιά αποτέλεσε το σημείο καμπής: ΟΙ τεράστιες αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού με επιπλέον θέσπιση επιδομάτων ως κίνητρο άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, ενώ έχουν βελτιωθεί δραματικά οι συνθήκες διαβίωσης: Ο κατώτερος μισθός επαγγελματία οπλίτη φτάνει τα 2.000 δολάρια το μήνα, ενώ ένας υπολοχαγός αμοίβεται με 3.500 δολάρια καθαρά!
Φυσικά πρωτεύοντα ρόλο θα απίξει η εισαγωγή νέων οπλικών συστημάτων και γενικά νέου εξοπλισμού από το επίπεδο του εξοπλισμού μάχης του στρατιώτης μέχρι το stealth υπερμαχητικό T-50.

Ήδη βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή αντιαεροπορικά συστήματα S-400, άρματα μάχης T-90Α, εκσυγχρονίζονται τα T-72 στο επίπεδο "BM", ΤΟΜΑ BMP-3, αντιαεροπορικά SHORADS Τοr-M1/M2, αλλά και Pantsir S1, μαχητικά κρούσης Su-34, πολλαπλού ρόλου, Su-35, τακτικά βλήματα επιφανείας-επιφανείας Iskander-Μ, ναυπηγούνται τα δύο ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral, ετοιμάζεται να εισέλθει στην παραγωγή από τα τέλη του 2014 το αντιαεροπορικό σύστημα S-500, το 2017 θα σχηματιστεί η πρώτη ετοιμοπόλεμη Μοίρα Τ-50, ήδη έχουν παραδοθεί 10 Su-35BM και αναμένεται η ολοκλήρωση των παραδόσεων και η κήρυξη επιχειρησιακών Μοιρών μέχρι το τέλος του 2014 κλπ κλπ.

Όλα τα παραπάνω θα κοστίσουν ένα ποσό της τάξεως των 600 δισ. δολ. μέχρι το 2020.
Αλλά εν προκειμένω το πλέον σημαντικό είναι η αλλαγή του αμυντικού προσανατολισμού της Ρωσίας που αλλάζει πολλά σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων με την Δύση, γενικότερα. Σίγουρα αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έκαναν σημαντικές υποχωρήσεις στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας...

Από την άλλη είναι σαφές ότι τα ρωσικά think tanks προσδιορίζουν ως κύρια απειλή τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό, εξ αυτού και η ενίσχυση των δυνάμεων περιμετρικά των μουσουλμανικών χωρών της κεντρικής Ασίας κιαι του Καυκάσου...

Πηγή: Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου