12/10/11

Τετέλεστε...

Είναι πια σαφές ότι μόνο με θαύμα δεν θα αποφύγουμε την χρεοκοπία. Είτε ανεξέλεγκτη είναι αυτή είτε υπό έλεγχο το θέμα είναι πως οι Έλληνες πολίτες στο σύνολό τους θα υποστούν τραγικές απώλειες στα εισοδήματά τους και στο βιωτικό τους επίπεδο.

Μερικοί λένε πως θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 1960 αλλά δεν είναι έτσι. Στη δεκαετία του 1960 δεν είχαμε δάνεια, πιστωτικές, φοροκαταιγίδες, υπέρογκους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, υψηλό κόστος διαβίωσης. Τώρα δυστυχώς για εμάς οι περισσότεροι έχουν έστω ένα δάνειο το οποίο και απομιζά πια ένα σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους.

Τι θα συμβεί λοιπόν τους επόμενους μήνες:

Οι ΔΥ υπάλληλοι ήδη απόλεσαν το 50% του μισθού τους. Στον ιδιωτικό τομέα γίνεται σφαγή για μια θέση των 800 ευρώ. Το ρευστό που κινείται στην αγορά είναι το χρήμα που εισήλθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι από τον τουρισμό.

Συνεπώς το Νοέμβριο είτε πάρουμε είτε δεν πάρουμε τη δόση, κανένας δεν θα έχει χρήματα για τις πρωταρχικές του ανάγκες πόσο μάλλον για να πληρώσει τα έκτακτα μέτρα. Όσοι έχουν αποταμιεύσεις αναγκαστικά θα τις χρησιμοποιήσουν για τις ζωτικές τους ανάγκες και κατόπιν για την πληρωμή των λογαριασμών. Λογικά θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των ΙΥ και πιθανότατα σε πολλούς οργανισμούς του Δημοσίου λόγω της επ' αορίστου απεργίας του ΗΔΙΚΑ ΑΕ εταιρίας ημικρατικής που είναι υπεύθυνη για την αποστολή των μισθοδοσιών και συντάξεων αρκετών ταμείων και νοσοκομείων. Το μείγμα θα είναι αρκετά εκρηκτικό αν συνδιάσει κανείς τα εξελισσόμενα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο όπου πιθανότατα η έλλειψη ρευστότητας θα προξενήσει σημαντικά προβλήματα.

Τον επόμενο χρόνο λογικά όλοι οι μισθωτοί θα αγωνίζονται να ζήσουν, είτε υπό το ευρώ με τραγικά χαμηλούς μισθούς επιπέδου 500 ευρώ μεικτά, είτε υπό άλλο νόμισμα υποτιμημένο κατά τουλάχιστον 60% έναντι του ευρώ. Αυτοί που θα επιζήσουν είναι οι εξαγωγείς και ο τουριστικός κλάδος, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αντλούν χρήματα σε Original Ευρώ. Με λίγα λόγια οι μικρομεσαίοι θα "πεθάνουν" οικονομικά και οι "μεγάλοι" θα συνεχίσουν να επιχειρούν υπό τις ίδιες ή ακόμα και καλύτερες συνθήκες απ' ότι στο παρελθόν.

Δυστυχώς αυτοί που έστησαν αυτό το σκηνικό των τελευταίων 2 ετών και που πόνταραν στη χρεοκοπία κερδίζουν και στις 2 περιπτώσεις. Και στην ύφεση αλλά και στη χρεοκοπία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγει χωρίς απώλειες ο απλός πολίτης που αναγκαστικά κάθισε στο στημένο τραπέζι του πόκερ που έστησαν κάποιοι για δικό τους κέρδος.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή βέβαια ο νεο-Έλληνας θα ασχολείτε με πόσα παίρνει ο διπλανός του, με το ότι φταίει για όλα ο υπερδιογκωμένος δημόσιος τομέας, με τους ταρίφες, με τους ηλικιωμένους που συνεχίζουν και ζουν κλπ κλπ κλπ. Αυτός είναι ο νεο-Έλληνας και αυτά του αξίζουν δυστυχώς. Ο νεο-Έλληνας δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες του παρελθόντως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου