30/5/11

Αποκλείουν αναδιάρθρωση Lagarde και Paramo

Για "πολιτική κόπωση" στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα μίλησε το πρωί της Κυριακής σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1 η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, αποκλείοντας παράλληλα κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενη στις ευρωπαϊκές χώρες που συναντούν σήμερα δυσκολίες η υπουργός υπογράμμισε ότι "η Πορτογαλία, η Ισπανία και πρώτη από όλες η Ελλάδα θα πρέπει να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους". Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι "μιλάτε όπως η Μέρκελ και οι Γερμανοί", η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας απάντησε "όχι, μιλώ στο όνομα μιας ισορροπίας που θα πρέπει να σεβαστούμε".

"Διότι", εξήγησε, "όταν δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα υποστήριξης των 110 δισ. περιμένουμε σαν ανταπόδοση τις προσπάθειες της". Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, πρόσθεσε, είναι διαφορετικές για κάθε χώρα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να μειώσει το έλλειμμά της, πράγμα που άλλωστε άρχισε να το πετυχαίνει με σημαντικό τρόπο, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει.

Θα πρέπει να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που δυστυχώς δεν ξεκίνησε ακόμη και σε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και σε απελευθέρωση ορισμένων τομέων και επαγγελμάτων. Στο ερώτημα εάν θεωρεί πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους η υπουργός για ακόμα μια φορά απάντησε ξεκάθαρα "όχι ". Εξήγησε ότι θα πρέπει, πάση θυσία, να διατηρηθεί η ισορροπία που προανέφερε ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Αναγνώρισε ότι το πρόβλημα σήμερα είναι ένα είδος "πολιτικής κόπωσης" για το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί. Θα πρέπει να αποκτήσει νέα ενέργεια η χώρα και να συνεχίσει, είπε. Υπήρχε δέσμευση για τα πρώτα 15 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις, για την ώρα όμως έχουμε μηδέν, θα πρέπει να συνεχίσει, επανέλαβε.

Στο ερώτημα εάν ο ελληνικός λαός θα πρέπει να υποφέρει ακόμη πιο πολύ για τη θεραπεία της χώρας, η υπουργός απάντησε ότι είναι απαραίτητη η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών γιατί μόνο τότε θα υπάρξει περιθώριο ανάσας με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή, και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Παράμο τάχθηκε κατά μιας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή στην ισπανική εφημερίδα Λα Βανγκουάρδια. Ο Γκονθάλεθ-Παράμο σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στους στόχους για το χρέος της που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

"Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τη συμφωνία που ήδη υπάρχει. Αν έπειτα από ένα χρόνο υπάρχει κάποιο μέρος της που δεν έχει υλοποιηθεί τότε θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα", σημείωσε. "Όταν οι άνθρωποι μιλούν για αναδιάρθρωση του χρέους της δεν γνωρίζουν τί σημαίνει αυτό", προσέθεσε. Ο Γκονθάλεθ-Παράμο κάλεσε επίσης την Ελλάδα να κάνει αλλαγές στο οικονομικό και στο φορολογικό της μοντέλο και να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις. "Η Ελλάδα ανήκει σε μία λέσχη προοδευμένων χωρών και αυτό συμβαδίζει με απαιτήσεις", υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην Ισπανία ο Γκονθάλεθ-Παράμο σημείωσε ότι οι αγορές θα εξακολουθήσουν να είναι επιφυλακτικές για το αν η Ισπανία θα αποφύγει την κρίση έως ότου η χώρα καταφέρει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας της. "Οι αγορές έχουν αιφνιδιαστεί από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία χρειάζεται πολύ (...) Έως ότου τελειώσουμε αυτήν τη μεταρρύθμιση δεν θα δούμε να σταματάει η δυσπιστία των αγορών", δήλωσε.

Ο Γκονθάλεθ-Παράμο κάλεσε επίσης την ισπανική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και τις αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας να ανταποκριθούν σε νέους σκληρότερους στόχους για το έλλειμμα. Η Ισπανία ελέγχει η ίδια τη μοίρα της καθώς το μέλλον της εξαρτάται από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κατέληξε.

Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου