30/12/11

«Ευρώπη εναντίον Facebook»


Είναι μια υπόθεση του τύπου Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: Εξοργισμένος με τις ρυθμίσεις ασφάλειας του Facebook, ένας φοιτητής Νομικής από την Αυστρία εκμεταλλεύτηκε τη νομοθεσία και απαίτησε από την υπηρεσία να του παραδώσει όλα τα δεδομένα που τον αφορούν.

Δεν περίμενε όμως ότι θα λάβει ένα ολόκληρο CD με 1.222 αρχεία PDF, των οποίων η συνολική έκταση πλησιάζει το Πόλεμος και Ειρήνη του Τολστόι.

Μέσα στο δισκάκι, ο 24χρονος Μαξ Σρεμς βρήκε έναν ωκεανό προσωπικών δεδομένων, όπως όλα τα «like», όλα τα αιτήματα φιλίας που είχε αποστείλει και δεχτεί και όλες τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Eμεινε μάλιστα έκπληκτος όταν εντόπισε πολλά δεδομένα που είχε διαγράψει από το προφίλ του. «Oταν διαγράφεις κάτι από το Facebook, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να τα αποκρύπτεις από τον εαυτό του» σχολιάζει ο Σρεμς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σοκαρισμένος από τον όγκο και τον πλούτο των δεδομένων που συλλέγει το Facebook, ο Σρεμς ξεκίνησε την πρωτοβουλία Europe vs Facebook, η οποία έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις «ασαφείς και αντιφατικές» πολιτικές προστασίας δεδομένων.

Στα μέσα Νοεμβρίου, εξάλλου, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατηγόρησε το Facebook για παραπλανητικές πρακτικές, όσον αφορά τα δεδομένα των χρηστών, και να το θέσει υπό επιτήρηση τα επόμενα 20 χρόνια.

Νομικό δικαίωμα

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι χρήστες διαδικτυακών υπηρεσιών έχουν το «δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που τους αφορούν», βάσει της Οδηγίας 95/56/EC.

Το μέτρο αυτό επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τη νομιμότητα της συλλογής δεδομένων και της εμπορικής τους αξιοποίησης.

Αφότου έλαβε το επίμαχο CD, εκμεταλλευόμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Μαξ Σρεμς άρχισε να υποψιάζεται ότι το Facebook δεν του είχε παραδώσει όλα τα δεδομένα που τον αφορούν.

Oταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να βρει την άκρη με τις αυστριακές αρχές, απευθύνθηκε στον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, όπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά γραφεία του Facebook.

Ο Σρεμς περιμένει τώρα απαντήσεις για τις 22 καταγγελίες που υπέβαλε, μαζί με το πόρισμα της έκθεσης που είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο Ιρλανδός επίτροπος.

Για τον Αυστριακό φοιτητή, βασικό ζητούμενο είναι να καταλάβουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις του Διαδικτύου ότι πρέπει να σέβονται την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων χρηστών:

«Πρόκειται για πολιτισμικό σοκ» λέει ο ίδιος. «Οι Αμερικανοί δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της προστασίας δεδομένων. Για αυτούς, τα δικαιώματα ανήκουν σε αυτόν που έχει τα δεδομένα. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, όμως, δεν βλέπουμε έτσι τα πράγματα».


Πηγή: Το Βήμα

29/12/11

Οι παγίδες της κατάθεσης πινακίδων Ι.Χ. στην εφορία

Ποιες διαδικασίες ακολουθούνται για την ακινητοποίηση αυτοκινήτου; Τι δικαιολογητικά απαιτούνται; Πόσο ωφελείται ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. πέραν της μη καταβολής τελών κυκλοφορίας; Σε τι ύψος φτάνουν οι απώλειες εσόδων για το Δημόσιο; Ο Νεκτάριος Νώτης συζητά με τον Αντώνη Μουζάκη. Δείτε το video.




Πηγή: 24h.gr

23/12/11

Τα Χριστούγεννα στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό



Το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων αντικατέστησε πιθανότατα αρχαιοελληνικές ή ρωμαϊκές γιορτές, όπως τα Σατουρνάλια, τα Κρόνια κ.ά., συνδεδεμένες με τις χειμερινές τροπές του ήλιου (το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 22 Δεκεμβρίου). 

Περιλαμβάνει τις ημέρες από την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) έως την παραμονή των Θεοφανείων (5 Ιανουαρίου). Έτσι, είναι φυσικό, οι χριστιανικές γιορτές, όπως είναι η Γέννηση του Χριστού, η εορτή του Αγίου Βασιλείου, η Περιτομή και η Βάπτιση να έχουν συνδεθεί με ειδωλολατρικές συνήθειες που αποσκοπούσαν στον εξευμενισμό των δαιμονικών όντων και στην ευετηρία (καλοχρονιά).
Κύριο χαρακτηριστικό των ημερών αυτών είναι οι αγερμοί (κάλαντα) από μικρούς και μεγάλους, οι μεταμφιέσεις, οι προληπτικές ενέργειες για το καλό της χρονιάς κ.ά.

Τα χοιροσφάγια
Μια χαρακτηριστική εκδήλωση των Χριστουγέννων είναι τα χοιροσφάγια, με θυσιαστικό χαρακτήρα, απήχηση αρχαίων εξιλαστήριων και καθαρτήριων θυσιών που συνοδεύονται από μαγικές και δεισιδαιμονικές πράξεις, όπως τα μαντέματα. Οι Ρωμαίοι στην εορτή των Βρουμαλίων στο τέλος του έτους θυσίαζαν χοίρους στον Κρόνο και τη Δήμητρα. Ο χοίρος είναι πιθανότατα μία ενσάρκωση του βλαστικού και γονιμικού δαίμονα, είτε επειδή καταστρέφει τη βλάστηση είτε και εξαιτίας της πολυτοκίας του.

Στον παραδοσιακό πολιτισμό η λατρεία είναι ενσωματωμένη στην αγροτική οικονομία. Η εκτροφή του χοίρου εξασφαλίζει στην οικογένεια κρέας και λίπος για ολόκληρη τη χρονιά. Δεν ήταν δύσκολο να διατηρούν από ένα χοίρο σε κάθε σπίτι καθώς ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και είχαν να τον ταϊσουν σιτηρά, τυρόγαλο, βελανίδια και αποφάγια αντί να τα πετάνε.

Για τη σφαγή ακολουθούνταν ιδιαίτερη εθιμοτυπία καθώς γινόταν με ειδικό μαυρομάνικο μαχαίρι και θύτης ήταν ο αρχηγός της οικογένειας. Από το αίμα του ζώου έγραφαν ένα σταυρό στο μέτωπο των μικρών παιδιών για τον πονοκέφαλο.

Κάρφωναν το ρύγχος του χοίρου στον τοίχο ή πάνω από την πόρτα για να διώχνει τους καλικαντζάρους. Από τη σπλήνα και το συκώτι του μάντευαν το μέλλον της οικογένειας.

Έπειτα μαζεύονταν στα σπίτια και δοκίμαζαν τους χοιρινούς μεζέδες και παρασκεύαζαν τα λουκάνικα, τα απάκια και τα σύγλινα. Ιδιαίτερα φιλανθρωπικό χαρακτήρα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο είχε η συνήθεια να στέλνουν «τα σκουτελικά για ψυχικό» δηλαδή καλάθια με δώρα, κυρίως φαγώσιμα.

Τα Χριστούγεννα και τα έθιμά τους
Η γιορτή των γενεθλίων του Χριστού θεσπίστηκε στις 25 Δεκεμβρίου από τους Χριστιανούς και ο εορτασμός της επεκτάθηκε σταδιακά σε όλο το ρωμαϊκό κράτος, ανατολικό και δυτικό. Στόχος τους ήταν να παραμερίσουν τον περσικό θεό Μίθρα, θεό του ήλιου και του φωτός. Η μέρα των γενεθλίων του «το Γενέθλιον του αήττητου Ήλιου» γιορταζόταν στις 25 του Δεκέμβρη. Η γιορτή αυτή συνδυαζόταν με τα Σατουρνάλια, παλιά αγροτική γιορτή που έγινε μία από τις σπουδαιότερες γιορτές των Ρωμαίων και γιορταζόταν από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Ο σύνδεσμος του Χριστού με τον ήλιο φανερώνεται και στην υμνογραφία των Χριστουγέννων: «Ανέτειλας, Χριστέ, εκ Παρθένου, νοητέ Ήλιε της Δικαιοσύνης». Η γέννηση του Χριστού γιορταζόταν αρχικά στις 6 Ιανουαρίου, μαζί με τη βάπτιση. Το 378 για πρώτη φορά γιορτάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη τα Χριστούγεννα ως αυτοτελής γιορτή.

Προάγγελος των Χριστουγέννων είναι οι ομάδες των παιδιών που τραγουδούν τα κάλαντα. αρχίζοντας με την εξιστόρηση της γέννησης του Χριστού, συνεχίζουν με παινέματα για το σπίτι και τους σπιτικούς και τελειώνουν ζητώντας πλούσιο φιλοδώρημα.

Στο Ζαγόρι της Ηπείρου για παράδειγμα, ξημερώνοντας Χριστούγεννα, κάνουν τα «σπάργανα», τηγανίτες με πολλά καρύδια επάνω που συνηθίζουν να προσφέρουν σε όσους επισκέπτονται λεχώνα. Το Δωδεκαημέρου που μεσολαβεί ανάμεσα στη γέννηση και τη βάπτιση του Χριστού είναι μια ιδιαίτερη χρονική περίοδος. Αν για τα μικρά αβάπτιστα παιδιά και τις λεχώνες παίρνονται ιδιαίτερες προφυλάξεις για να τα προστατεύσουν καθώς είναι ευάλωτα στις επιβουλές και συνάμα επικίνδυνα, ο χρόνος που μεσολαβεί ως τη βάπτιση του Χριστού είναι χρόνος αταξίας που αφορά ολόκληρη την παραδοσιακή κοινωνία.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν οικογενειακή γιορτή, που συγκεντρώνει τα μέλη της οικογένειας γύρω από το κοινό τραπέζι, όπου θα κόψουν το χριστόψωμο, στολισμένο με καρύδια και σχέδια από ζυμάρι. Στη Μακεδονία και αλλού τα Χριστούγεννα μαγείρευαν ντολμαδάκια (σαρμάδες) με λάχανο και κρέας χοιρινό, συνοδευμένο με σέλινο, πράσο ή σπανάκι, ενώ σε άλλες περιοχές έσφαζαν κότα και έφτιαχναν σούπα. Η γαλοπούλα είναι νεώτερη συνήθεια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Τα κάλαντα είναι τραγούδια που λέγονται από ομάδες παιδιών ή ενηλίκων στους δρόμους ή τα σπίτια με φιλοδώρημα. Πήραν το όνομά τους από τη γιορτή των Καλενδών του ρωμαϊκού ημερολογίου.

Την παραμονή των Χριστουγέννων παιδιά ή άντρες γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι κι έλεγαν τα κάλαντα. Στη Χίο το βράδυ της παραμονής ομάδες παιδιών ή άντρες γύριζαν στα σπίτια με τύμπανα και φλογέρες ή με μουσική και έψαλλαν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Στην περιοχή Κοζάνης κρατούσαν ένα ξύλο μήκους μισού μέτρου και σχήματος Τ (τηντζομπανίκα) για να χτυπούν τις πόρτες και ένα τροβά (υφαντό σακούλι για τα δώρα). Οι νοικοκυρές τους «φιλεύουν» μήλα, σύκα, καρύδια, κάστανα, κουλουράκια (κολιαντίνες), αβγά, χρήματα κ.ά.

Στην Ήπειρο τραγουδούσαν:
Κόλιαντα , μπάμπω, κόλιαντα,
Και μένα κολιαντίνα
Κι αν δεν μου δώσεις
Κι αν δεν μου δώσης κόλιαντα,,
Δώσ' μας την θυγατέρα σ'.
-Τι την θέλεις, τη δική μου θυγατέρα
-Να την φιλώ να την τσιμπώ
να με ζεσταίνει το βράδυ
Φέρτε μας τα κόλιαντα,
Τι μας πήρ' η μέρα.
Η μέρα μερουλίζει
Το πουλί τσουρίζει.
Η γάτα νιαουρίζει,
Ο Χριστός γεννιέται,
Γεννιέται και βαφτίζεται
Στους ουρανούς απάνω.
Οι άγγελοι χαίρουνται
Και τα δαιμόνια σκάνουν (=σκάνε)
Σκαίνουν και πλαντάζουν
Τα σίδερα δαγκάνουν

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο φαίνεται ότι εμφανίστηκε στη νεώτερη Ελλάδα την εποχή του Όθωνα. Βέβαια μόνο ύστερα από τον τελευταίο πόλεμο εκλαϊκεύτηκε και αγαπήθηκε ως χριστουγεννιάτικο στολίδι. Είναι γερμανικό και σκανδιναβικό έθιμο και από εκείνους τους λαούς το έμαθαν και οι άλλοι. Η χρήση πράσινων κλαδιών αειθαλών δένδρων υπήρχε και στις αρχαίες γιορτές των «δεντροφοριών» και στις ρωμαϊκές και βυζαντινές καλένδες. Το δέντρο με τα αναβλαστικά σχήματα και το πράσινο χρώμα ήταν πάντα ένα σύμβολο ζωής. Όσον αφορά το στολισμένο καραβάκι τα παιδιά των νησιών και των παραθαλασσίων περιοχών τραγουδούσαν τα κάλαντα κρατώντας φωτισμένα καράβια σαν φαναράκια. Στην Ηπειρωτική και Ορεινή Ελλάδα κρατούσαν επίσης φανάρι, μια εκκλησία, ένα ομοίωμα της αγιας-Σοφιάς.


Οι καλικάντζαροι
Οι καλικάντζαροι έρχονταν την παραμονή των Χριστουγέννων και έφευγαν τα Θεοφάνεια. Έχουν διάφορες ονομασίες: Λυκοκαντζαραίοι, σκαρικατζέρια, καρκατζέλια, πλανήταροι (Κύπρος), Κάηδες (Σύμη), καλλισπούδηδες, χρυσαφεντάδοι (Πόντος), κωλοβελόνηδεςπαρωρίτες ή παραωρίτες (πριν από το λάλημα του πετεινού), παγανά. Με παρεμφερή ονόματα υπάρχουν οι καλικάντζαροι και στους βαλκανικούς λαούς. Και στους άλλους χριστιανικούς λαούς εμφανίζονται δοξασίες για δαιμονικά όντα κατά το Δωδεκαήμερο: Λυκάνθρωποι, Στρίγγλες, Μάγισσες, Νόρνες.

Συμβολίζουν το σκοτάδι και ζουν όλο το χρόνο στα έγκατα της γης, προσπαθώντας να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γη. Όταν είναι πολύ κοντά να το πετύχουν, την παραμονή των Χριστουγέννων ανεβαίνουν στη γη δημιουργώντας προβλήματα στους ανθρώπους. Η πίστη για τους καλικαντζάρους ως δαιμονικών όντων που ζουν κάτω από τη γη στηρίζεται στην κοσμοθεωρία περί ακινησίας της γης. Μένουν ανάμεσα στους ανθρώπους δώδεκα ημέρες ως την παραμονή των Φώτων αφήνοντας στην ησυχία του το δέντρο της Ζωής να αναβλαστήσει.

Ο λαός τους φαντάζεται μαύρους και άσχημους, κουτσούς, ψηλούς με μάτια κόκκινα, πόδια τραγίσια και σώμα τριχωτό. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τους εξουδετερώσουν με διάφορους τρόπους και κυριότερα με τη φωτιά, η οποία καίει συνεχώς στο τζάκι όλο το Δωδεκαήμερο. Διάλεγαν ένα κούτσουρο («δωδεκαμερίτης», «χριστόξυλο») και μάλιστα από αγκαθωτό δέντρο. Με τη στάχτη του ράντιζαν το σπίτι ξημερώματα παραμονής Θεοφανείων τρέποντας σε φυγή τα δαιμόνια.

Σύμφωνα με μια παράδοση: «Οι Λυκοκαντζαραίοι έρχονται από τη γης αποκάτου. Ούλο το χρόνο πελεκάν με τα τσεκούρια να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γης. Κόβουν κόβουν όσο που μενέσκει λιγάκι ακόμα ως μια κλωνά άκοπο, και λεν «χάισε να πάμε, και θα πέση μοναχό του».

Και στα νησιά φτάνουν οι καλικάντζαροι. Με το καράβι τους. Κάνουν ζημιές: Χύνουν το νερό, τ' αλεύρι, κατουρούν τη στάχτη. Γι αυτό και βάζουν στη φωτιά ρείκια, αλάτι, που κάνουν κρότο, ή ρίχνουν κανένα πετσί να βρωμάει».

Ο λαός πιστεύει ότι Καλικάντζαροι γίνονται όσοι γεννιούνται το Δωδεκαήμερο, γιατί έχουν συλληφθεί την ίδια μέρα με το Χριστό. Θέλουν να κάνουν κακό στους ανθρώπους. Είναι άσκημοι, κουτσοί, εριστικοί, ανόητοι γιατί δεν βοηθά ο ένας τον άλλον και για το λόγο αυτό είναι αναποτελεσματικοί στο να κάνουν κακό. Όσους περπατούσαν τη νύχτα έξω τους ανάγκαζαν να χορέψουν μαζί τους (είναι χαρακτηριστικό το παραμύθι με τη Μάρω που γύριζε από το μύλο τη νύχτα).

Οι μυλωνάδες που εργάζονταν στο μύλο, ο οποίος ήταν συνήθως χτισμένος σε μέρος μακριά από τον καθαγιασμένο χώρο του οικισμού δίπλα σε ποτάμι, είχαν πάρε δώσε με καλικαντζάρους. Τα Φώτα όλα τα πονηρά πνεύματα φεύγουν με τον αγιασμό..

Το «Χριστόξυλο»
Κλαδιά δέντρων, ανάλογα με την περίσταση, χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς για στολισμό, επίτευξη γονιμότητας, αποτροπή επιβλαβών ζωυφίων, προστασία από τη βασκανία και γενικά για ευεργετική επίδραση σε ανθρώπους, ζώα και κτήματα.

Έτσι η ελιά σύμβολο μακροβιότητας, γονιμότητας και ευτυχίας εξαιτίας του αειθαλλούς της φυλλώματος και του εξαιρετικά θρεπτικού και υγιεινού καρπού της, χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να έχει την μεγαλύτερη χρήση στα χαρακτηριστικά περάσματα του ανθρώπινου κύκλου της ζωής (από τη γέννηση ως το θάνατο), αλλά και στον κύκλο του χρόνου (από τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, την Πρωτομαγιά). Αλλά και το πουρνάρι (δρυς, δέντρο), η καρυδιά, η κρανιά, η μηλιά κ.ά. χρησιμοποιούνται εθιμικά για τον αποχρωματισμένο τελετουργικά στολισμό των σπιτιών κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Στη Χίο το βράδυ της παραμονής ομάδες παιδιών ή άντρες γύριζαν στα σπίτια με τύμπανα και φλογέρες ή με μουσική και έψαλλαν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

* Η κυρία Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη είναι διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.


Πηγή: tovima.gr (23/12/2011)

19/12/11

Τα τύμπανα άρχισαν να χτυπούν...

Πριν από μερικούς μήνες αποτελούσε θέμα ταμπού και ακραίας καταστροφολογίας αλλά πλέον όλα αυτά που μερικοί έθαβαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ευχόμενοι να μην γίνουν, βλέπουν πως η κατάσταση προς τα εκεί οδηγείτε. Μεγάλα ειδησιογραφικά sites και εφημερίδες αρχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πια για την έφλεκτη κατάσταση της Ευρώπης. Παρακάτω παρατίθονται μερικά από τα δημοσιεύματα:

Έτοιμη για στρατιωτική επέμβαση στην Ευρώπη η Βρετανία


Για "παν ενδεχόμενο" προετοιμάζονται οι βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τον επικεφαλής τους να παρουσιάζει τη χώρα ως "προστάτη" των Ευρωπαίων Συμμάχων. "Η κρίση στην Ευρωζώνη δημιουργεί στρατιωτικό κίνδυνο", προειδοποιεί
Λίγο μετά το δημοσίευμα των New York Times, περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή και ανάληψης της εξουσίας από τον στρατό, ένα νέο δημοσίευμα, βρετανικό αυτή τη φορά, κάνει λόγο για στρατιωτική επέμβαση ελέω οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντ, προειδοποιεί για "στρατιωτικό κίνδυνο" σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ και κοινωνικών αναταραχών, που "μοιραία θα ακολουθήσουν".

"Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων στη Βρετανία προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ένοπλες εξεγέρσεις, εξετάζοντας σενάρια στρατιωτικών παρεμβάσεων στην πολιτική τόσο στη Βρετανία, όσο και στο πολιτικό προσκήνιο των συμμάχων της, ελέω οικονομικής κρίσης και ενδεχόμενης παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης", αναφέρει.

Σημειώνεται, πως οι βρετανικοί σχεδιασμοί είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά την αποκάλυψη από την Daily Telegraph απόρρητου εγγράφου προς τις βρετανικές πρεσβείες των κρατών μελών της Ευρωζώνης, με το οποίο καλούνταν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ευρωζώνης, κίνδυνος ορατός πλέον για πολλούς πολιτικούς ηγέτες.

Ο σερ Ρίτσαρντ, σε δηλώσεις του σήμερα Πέμπτη, χαρακτήρισε τον εν λόγω κίνδυνο "τη μεγαλύτερη απειλή για τα συμφέροντα της Βρετανίας και των συμφερόντων της ανά τον κόσμο".

"Δηλώνω ξεκάθαρα, πως ο μεγαλύτερος στρατηγικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Βρετανία, δεν είναι στρατιωτικός αλλά οικονομικός. Στόχος κάθε χώρας και της κυβέρνησής της πρέπει να είναι η οικονομία. Καμία χώρα δεν μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν σε περίπτωση χρεοκοπίας", πρόσθεσε.

Όπως είπε ο ίδιος, στόχος της ομιλίας του ήταν, να προκαλέσει προβληματισμό στις χώρες της Ευρώπης, για το κατά πόσο μπορούν να υποστηρίξουν και να διασφαλίσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους.

"Τι επιρροή μπορεί να έχει η δημοσιονομική κρίση και κατά συνέπεια η αργή εξυγίανση στα ευρωπαϊκά αμυντικά συστήματα;", διερωτήθηκε.

"Ο δρόμος της δραχμής καταλήγει σε πραξικόπημα"


"Ένα Σάββατο βράδυ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά από εβδομάδες φημών, θα ανακοινώσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. Την εξουσία τότε, θα αναλάβει ο στρατός..." Τάδε έφη δημοσίευμα των New York Times
 
Για την επιβεβαίωση του "χειρότερου εφιάλτη της Ευρώπης" κάνει λόγο ο συντάκτης της αμερικανικής εφημερίδας, που περιγράφει την πορεία επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η επιστροφή στη δραχμή θα πυροδοτήσει μία σειρά δυσάρεστων γεγονότων για την Ελλάδα, όπως η κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "δεν θα είναι μία συνηθισμένη Δευτέρα αυτή που θα ακολουθήσει".

"Οργισμένοι πολίτες θα στριμώχνονται σε ουρές στις τράπεζες, για να αποσύρουν τις καταθέσεις από τους 'παγωμένους' λογαριασμούς τους. Η αξία της δραχμής θα είναι κατά 60% μικρότερη σε σχέση με το ευρώ και οι τιμές, σε όσα καταστήματα ανοίξουν, θα εκτιναχθούν σε επίπεδα ρεκόρ".

"Σύντομα, η γραμμή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα θα διακοπεί, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να κηρύξει πτώχευση".

"Και καθώς η χώρα θα βυθίζεται στο χάος, την εξουσία θα καταλάβει ο στρατός", συμπληρώνει.

Εν συνεχεία, ο αρθρογράφος σημειώνει, ότι αυτή η τρομακτική αλληλουχία καταστάσεων μπορεί να μην συμβεί ποτέ, ο κίνδυνος όμως τόσο για την Ελλάδα, όσο και για οποιαδήποτε άλλη αδύναμη οικονομία της Ευρώπης, να αποχωρήσει από την Ένωση δεν πρέπει να αποκλείεται.

Και ήταν αυτός ακριβώς ο κίνδυνος, που οδήγησε τους 26 εκ των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, να συμφωνήσουν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στην υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων, για την παρακολούθηση της δημοσιονομικής πορείας των χωρών.

Επισήμως, οι "φύλακες" του κοινού νομίσματος αρνούνται να αναφερθούν "φωναχτά" στην πιθανότητα εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας πως "δεν είναι συνετό, να δημιουργούνται υποθετικά σενάρια και σχέδια, απίθανο να συμβούν στην πραγματικότητα".

"Την ίδια στιγμή όμως, οικονομικοί αναλυτές αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη", προσθέτει ο αρθρογράφος.

Στο δημοσίευμα, γίνεται ακόμη αναφορά στην απόσυρση δισεκατομμυρίων ευρώ καταθέσεων από τις τράπεζες, με μόνο το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου να "σηκώνουν" 14 δισ. ευρώ, με αποκορύφωμα τις ημέρες που μεσολάβησαν από την προαναγγελία του δημοψηφίσματος έως την επιλογή του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

"Ελπίζω να μην συμβεί, αλλά ας είμαστε προετοιμασμένοι"

Μία από τις πιο αναλυτικές μελέτες επί του θέματος, έχει εκπονηθεί από τον Οικονομολόγο και καθηγητή σε Πανεπιστήμιο της Λιλ. Έρικ Ντορ.

Στο σύγγραμμά του με τίτλο "Αποχωρώντας από την Ευρωζώνη: Ο οδηγός ενός χρήστη" ο οικονομολόγος σημειώνει το αυτονόητο, πως η ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, συνεπάγεται το αυτόματο "πάγωμα" των τραπεζικών καταθέσεων.

Προκειμένου να εμποδίσουν τους πανικόβλητους Έλληνες από την εκταμίευση των χρημάτων τους και τη μεταφορά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, οι μεταφορές θα έχουν σταματήσει και καθώς με τη νέα ισοτιμία, το νόμισμα θα χάσει την αξία του, οι καταθέσεις θα παραμένουν "παγωμένες".

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τα υποτιμημένα ευρώ, έως ότου τυπωθεί το εθνικό νόμισμα της χώρας, με την Ελλάδα να μετατρέπεται στην ουσία σε έναν "οικονομικό ζητιάνο".

Για τους τουρίστες, η Ελλάδα θα είναι παράδεισος ευκαιριών, όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ακόμα και τα ταξίδια εσωτερικού θα είναι "όνειρο".
"Ελπίζω να μην συμβεί. Όμως, καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι", καταλήγει ο κ. Ντορ.

Αμερικανός A/ΓΕΕΘΑ: "Έρχεται πόλεμος στην Ευρώπη λόγω ευρώ"!

Σε πρωτοφανείς δηλώσεις για μετατροπή της ευρωζώνης ή και της Ε.Ε. σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης ανάλογο με αυτό του Β'Π.Π. ή -στην καλύτερη περίπτωση- για δημιουργία ενός σκηνικού που θα χαρακτηρίζεται από εσωτερική βία και συνοριακές συγκρούσεις, προχώρησε ο ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης των ΗΠΑ, ο Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Martin Dempsey.

Η ζοφερή πρόβλεψη για αυτά που πρόκειται να συμβούν στην Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή, αφού δεν βγαίνουν από το στόμα κάποιου τυχαίου, αλλά από τον ηγέτη της ισχυρότερης πολεμικής μηχανής παγκοσμίως, ο οποίος έχει στην διάθεσή του, εκτός των άλλων και τεράστια επιτελεία ειδικών αναλυτών...

«Η ευρωζώνη βρίσκεται προ μεγάλου κινδύνου. Μας απασχολεί εξαιρετικά το γεγονός ενός υγιούς και βιώσιμου ευρώ γιατί κατά κάποιο τρόπο είμαστε και εμείς εκτεθειμένοι σε αυτό, αλλά γιατί επίσης ένα μη βιώσιμο ευρώ έχει τη δυναμική να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, διεθνικές συγκρούσεις και διάλυση της ΕΕ, η ενότητα της οποίας σφυρηλατείται εδώ και τόσα χρόνια», δήλωσε ο στρατηγός Dempsey μετά το πέρας της συνάντησης κορυφής των ηγετών της ΕΕ εχθές Παρασκευή.

Το να φτάσει ο Αμερικανός Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων να προβεί σε προβλέψεις πρόκλησης πολεμικών συγκρούσεων για ένα θέμα οικονομικής φύσης και δη ευρωπαϊκό προβλέποντας σε περίπτωση που το ευρώ δε θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί, τη διάλυση της ΕΕ και εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές στο ευρωπαϊκό έδαφος, σημαίνει πολλά: Σημαίνει καταρχήν, ότι υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις στο παρασκήνιο τα οποία αγνοούνται.

Συμβαίνουν πράγματα τα οποία σπρώχνουν την ευρωζώνη προς την άβυσσο, όχι της δημοσιονομικής αποτυχίας, αλλά προς τον όλεθρο του πολέμου. 

Ποτέ στο παρελθόν Αμερικανός στρατιωτικός και μάλιστα της εμβέλειας του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ  δεν είχε κάνει δηλώσεις για κάτι που στο τέλος είναι εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης.

Η αναφορά ενός τόσο σημαίνοντος προσώπου για ένα γενικευμένο ρεύμα κοινωνικών αναταραχών και επανάληψης των διεθνικών συγκρούσεων στην Ευρώπη σημαίνει πως αυτό που επιχειρεί να προβλέψει ο ίδιος μπορεί και να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, διαστάσεις οι οποίες θα απειλήσουν τη σταθερότητα σε όλη στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Παράλληλα, τόσο οι διαδηλώσεις στη Ρωσία και οι δηλώσεις Πούτιν ότι πίσω από αυτές κρύβεται αμερικανικός «δάκτυλος» συνθέτουν  ένα ιδιαίτερο σύνθετο και δύσκολο στην εξέλιξή του σκηνικό. Οι διαφορές της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική ζώνη, οι χθεσινές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι τυχόν εισδοχή της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να σημάνει και πόλεμο, θέτουν τα όσα ελέχθησαν από τον Αμερικανό στρατηγό κάτω από ένα νέο πλαίσιο. Αυτό της πυριτιδαποθήκης που μπορεί να θυμίζει η Ευρώπη σε λίγο καιρό.

Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο ο Αμερικανός στρατηγός να προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι νέοι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, καθώς η οικονομία της υπερδύναμης μαστίζεται σφόδρα και ο Barack Obama έχει αποτύχει να τη θέσει σε τροχιά ανάπτυξης και όλοι φανταζόμαστε αλλά φοβουμαστέ να ομολογήσουμε για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Το θέμα είναι τι κάνουμε στην Ελλάδα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον μοναδικό οργανισμό, την μοναδική κρατική οντότητα που λειτουργεί ακόμα σε ανεκτά επίπεδα: Η πολιτική ηγεσία, από οποιοδήποτε κόμμα και αν προέρχεται, τις ρίχνει στην απόλυτη ένδεια, τις καταδικάζει να στερούνται αξιοπρέπειας, τις συκοφαντεί με συνθηματολογία περασμένων δεκαετιών. Και αφήνει την χώρα, εν τέλει, απροστάτευτη...


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

13/12/11

Τα 15 συμπτώματα καρκίνου που αγνοούμε


Μπορεί οι γυναίκες να ελέγχουν τακτικότερα την υγεία τους με τσεκ απ σε σχέση με τους άντρες, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει ωστόσο, οι νεότερες γυναίκες αμελούν να κάνουν εξετάσεις, γιατί πιστεύουν ότι ο καρκίνος χτυπά μεγαλύτερες γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν 15 πιθανά συμπτώματα καρκίνου, όπου οι γυναίκες αγνοούν...
 
Η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχήσει, όταν δεν προέρχεται από δίαιτα ή από άσκηση. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, γιατί δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνος, μπορεί να είναι και ο θυρεοειδής σας.
 
Ο επίμονος πόνος στην κοιλιακή χώρα, ο οποίος συνεχίζεται για εβδομάδες μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου των ωοθηκών, για αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.
 
Όταν παρατηρήσετε αλλαγές στο στήθος σας, όπως για παράδειγμα ερυθρότητα και πυκνότητα του δέρματος στο συγκεκριμένο σημείο, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν γυναικολόγο ή ογκολόγο, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με μία σπάνια επιθετική μορφή καρκίνου. Επίσης αν παρατηρήσετε ότι η θηλή σας έχει αλλάξει σχήμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
 
Μία αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου ή σε άλλη χρονική στιγμή, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου. Συνήθως οι αιμορραγίες που εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση, συνδέονται με τον καρκίνο του ενδομητρίου, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απαραίτητο.
 
Εάν ξαφνικά δείτε μία αιμορραγία στο δέρμα σας ή μία απολέπιση τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως ειδικό, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνδέεται με καρκίνο του δέρματος.
 
Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε ξαφνικά και αυτό συνεχιστεί για μέρες, θα πρέπει να σας ανησυχήσει αφού είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου στον οισοφάγο.
 
Το αίμα στα ούρα αλλά και μετά από βήχα είναι κάτι που θα πρέπει να σας βάλει σε υποψίες και να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
 
Ο πόνος στην κοιλιά σε συνδυασμό με καταθλιπτικές κρίσεις που μπορεί να παρουσιάσετε, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, μπορεί είναι σημάδι καρκίνου του παγκρέατος.
 
Πρόωρη ένδειξη για καρκίνο του οισοφάγου, του στομαχιού, αλλά και του λαιμού, μπορεί να είναι η δυσπεψία και μάλιστα όταν παίρνετε βάρος.
 
Οι στοματικές αλλαγές, που παρατηρούνται κυρίως σε εσάς που καπνίζετε, είναι κάτι που πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις για να επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατόν γιατρό, διότι ο καρκίνος του στόματος αρχίζει και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.
 
Ο επίμονος πόνος είναι κάτι που συνδέεται με αρκετές ασθένειες, εκτός του καρκίνου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση καλό είναι να ελέγχεται από κάποιον παθολόγο.
 
Η διόγκωση των λεμφαδένων κάτω από τη μασχάλη, στο λαιμό αλλά και οπουδήποτε αλλού είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι εμφάνισης καρκίνου.
 
Ένας ξαφνικός πυρετός που δεν πέφτει και δεν συνδέεται με κάποια γρίπη ή κρύωμα, θεωρείται ανησυχητικός. Είτε μπορεί να υποδηλώνει ότι ένας καρκίνος εξαπλώνεται, είτε μπορεί δείξει τους πρόωρους καρκίνους του αίματος όπως λευχαιμία και λέμφωμα.
 
Η ανεξήγητη κούραση, ή αλλιώς κόπωση, μπορεί να υποδηλώσει εκτός από άλλες ασθένειες, και καρκίνο.
 
Ένας επίμονος βήχας που κρατάει εβδομάδες και δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με σιρόπι, είναι επίσης κακό σημάδι.
 
 
Καλό θα ήταν λοιπόν, οποιαδήποτε αλλαγή δείτε στον οργανισμό σας, μην την αμελήσετε. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Ένα σημάδι που δεν το δίνετε μεγάλη σημασία, ίσως να σας προειδοποιεί για κάτι. Και φυσικά αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, είναι να κάνετε τσεκ απ, όσο πιο συχνά μπορείτε. Η πρόληψη σώζει ζωές.

10/12/11

Αποτυγχάνει η εφεδρεία – Επόμενη λύση οι απολύσεις


Με ρυθμούς… χελώνας εισάγουν υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι και ΝΠΔΔ τα στοιχεία των αποχωρήσεων στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η δεύτερη «φουρνιά» των δεδομένων, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, επιβεβαιώνει, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, ότι η απαίτηση της Τρόικας για 30.000 εφέδρους από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι τα τέλη του 2011 απομακρύνεται συνεχώς.

Μόνο μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι περνούν την «πόρτα» της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων, υπό την ασφυκτική πίεση των ρυθμίσεων της εφεδρείας, προτίμησε να επιλέξει το δρόμο της παραίτησης και της πρόωρης συνταξιοδότησης, για να μη ζήσει για τα επόμενα δύο χρόνια με απολαβές πείνας. Η μαζική έξοδος από το Δημόσιο, σύμφωνα με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, αναμένεται ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία κινδυνεύουν να «βουλιάξουν» από την εκτίναξη των αιτήσεων για συνταξιοδότηση μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

Από το δεύτερο δείγμα των 6.264 εργαζομένων, που οδηγήθηκαν εκτός εργασίας από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, μόλις 616 (ποσοστό της τάξης του 9,8%) τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα. Οι 4.910 υπάλληλοι (ποσοστό της τάξης του 78%) επέλεξαν το δρόμο της παραίτησης πριν από την εφαρμογή του πολυνόμου του υπουργείου Οικονομικών. Οι υπόλοιποι 738 είτε απολύθηκαν αυτοδίκαια, καθώς παρέμεναν στην εργασία τους, κάνοντας χρήση του νόμου Λοβέρδου, είτε απολύθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου, αφού είχαν συμπληρώσει 35 έτη προϋπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Δεν στέλνουν στοιχεία
Η απροθυμία ακόμα και κορυφαίων υπουργείων να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία αποχωρήσεων στον ειδικό σύνδεσμο προκαλεί έντονο εκνευρισμό στα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Το υπουργείο δίνει στοιχεία. Δεν κάνει αξιολογήσεις», ανέφεραν χθες, όταν εκλήθησαν να σχολιάσουν τα στοιχεία για την εφεδρεία που αποστέλλουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η άφιξη των εκπροσώπων της Τρόικας στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα αναμένεται ότι θα εντείνει τις πιέσεις για σαρωτική εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας. Μια ενδεχόμενη αποτυχία θα ανοίξει την κερκόπορτα των απολύσεων για χιλιάδες εργαζομένους, κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς οι δανειστές μας θα ζητήσουν τη λήψη περαιτέρω σκληρών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

9/12/11

Η Ελλάδα σώζει τη Wall Street!



Βλεπω,οτι πολλοι διψανε για πληροφορηση,που θα φωτισει ακομα περισσοτερο τα πραγματα,που αφορουν αμεσα στη ζωη μας.Ψαρεψα,λοιπον,και δημοσιευω σημερα ενα αποκαλυπτικο αρθρο ενος συναδελφου του Τιμωρου.Απολαυστε το:
"Από τα τέλη του 2009 και μετά οι αμερικανικές τράπεζες και τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια φρόντισαν να πουλήσουν ελληνικά και άλλα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας για να μειώσουν το ρίσκο τους στην ευρωζώνη και αυτό αποτέλεσε έναν απ' τους λόγους που η κρίση έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μεγάλες αμερικανικές τράπεζες φρόντισαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση πουλώντας και αγοράζοντας ασφάλιστρα των ομολόγων που ξεφορτώθηκαν κερδίζοντας δισεκατομμύρια αλλά και ποντάροντας πως θα κέρδιζαν ακόμη περισσότερα στο μέλλον.
Τα στοιχεία για τα CDS που κατέχουν οι τράπεζες δε δημοσιεύονται και έτσι μπορεί κανείς να κάνει μόνο υποθέσεις ή να προσπαθήσει να βγάλει συμπεράσματα από τα σύνολο των CDS για κάθε χώρα.
Σε χτεσινή ομιλία του διευθυντή της JP Morgan ωστόσο έγινε η αποκάλυψη ότι η αμερικανική τράπεζα είναι εκτεθειμένη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια με CDS ονομαστικής αξίας 100 δις δολαρίων τα οποία αγόρασε μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης.
Μάλιστα ο διευθυντής της JP Morgan επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα έχει στην κατοχή της και ελληνικά CDS. Τί θα γίνει, λοιπόν, στην περίπτωση μιας ελληνικής πτώχευσης; Αν σκεφτούμε πως γι' αυτό το σενάριο οι πιθανότητες με βάση τα CDS είναι της τάξης του 99% τότε η JP Morgan κυρίως ως πωλητής, δηλαδή ασφαλιστής CDS θα έπρεπε να πληρώσει τα ασφάλιστρα στους κατόχους των ελληνικών CDS και να καταγράψει ζημίες δισεκατομμυρίων.
Υπάρχει, όμως, μια λύση ώστε η JP Morgan να αποφύγει να πληρώσει έστω ένα δολάριο σε ασφάλιστρα έχοντας πρώτα κερδίσει δισεκατομμύρια από το εμπόριο τους: Η Ελλάδα να κάνει ελεγχόμενη αναδιάρθρωση έτσι ώστε τα CDS να μην ενεργοποιηθούν. Με άλλα λόγια αυτό ακριβώς που προσπαθεί η Γερμανία να πετύχει μέσω του PSI.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να βοηθηθεί η Ελλάδα μέσω του PSI. Αν ήταν αυτό το ζητούμενο τότε θα μπορούσε να γίνει ένα swap 30-50 ετών με επιτόκιο στο 2,5% και η Ελλάδα να αντάλλασσε παλιά ομόλογα ύψους 200 δις ευρώ με νέα, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τελικά και το χρέος της να πλήρωνε αλλά και να είχε όλο το χρόνο να αναδιαρθρώσει την οικονομία της χωρίς να απειληθεί με οικονομική καταστροφή όπως συμβαίνει σήμερα. Αν το Μεξικό δικαιούνταν να λάβει στήριξη από τις ΗΠΑ όταν βρέθηκε στα όρια της πτώχευσης τότε λογικά και η Ελλάδα θα έπρεπε να δικαιούται παρόμοια στήριξη.
Στην πραγματικότητα, όμως, το PSI προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι οι αμερικανικές τράπεζες δε θα πληρώσουν ούτε ένα σεντ σε ασφάλιστρα ελληνικών ομολόγων, να μεταφέρει τις όποιες απώλειες στις ευρωπαϊκές τράπεζες, να δημιουργήσει ένα προηγούμενο μη ενεργοποίησης των CDS σε περίπτωση ελεγχόμενης πτώχευσης, να φροντίσει ώστε η αναδιάρθρωση να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τις τράπεζες και τελικά να παράσχει άλλο ένα σωσίβιο στη Wall Street χρεώνοντας τον ευρωπαϊκό τραπεζικό και κρατικό τομέα.
Η άμεση έκθεση των τραπεζών της Wall Street είναι της τάξης των 2,7 τρις δολαρίων, είπε σε συνέντευξη του στις 05 Οκτωβρίου ο πρώην υπουργός εργασίας των ΗΠΑ και καθηγητής πανεπιστημίου Robert Reich, προσθέτοντας “Πίσω απ' την ευρωπαϊκή κρίση κρύβεται άλλη μια διάσωση της Wall Street”.
Αυτή είναι ακόμη μια από τις καλά κρυμμένες πτυχές της μιας κρίσης που η ιστορία θα δείξει πως ήταν περισσότερο αμερικανική και ευρωπαϊκή παρά ελληνική, όπως οι Γερμανοί και Αμερικανικοί ηγέτες θέλουν να την παρουσιάσουν.

Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής"
Xrimanews.gr, GSTA Ltd, WTAEC Ltd