31/8/11

Αναίμακτη Ιατρική και ανάγκη μείωσης των μεταγγίσεων σε προγραμματισμένες επεμβάσεις

 
 Γιατρέ θα χρειαστώ μετάγγιση;

Πρόκειται για μια ερώτηση που βρίσκεται στα χείλια πολλών ανθρώπων οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και για τους δικούς τους λόγους έχουν τις επιφυλάξεις τους για την παραδοσιακή προληπτική ή και θεραπευτική μετάγγιση.

Οι λόγοι επιφύλαξης από την πλευρά των ασθενών μπορεί να είναι απλές φοβίες μετάδοσης αιματογενών λοιμώξεων, εκδήλωσης σοβαρών αντιδράσεων κατά τη μετάγγιση ή και απλοί συνειδησιακοί λόγοι. Για το γιατρό όλα αυτά είναι σεβαστά και με υπόσταση σε ένα μεγάλο βαθμό.

Όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που η μετάγγιση αίματος με φειδώ κρίνεται επιβεβλημένη. Αυτοί είναι ίσως και οι κυριότεροι που ώθησαν ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας Ιατρικής κοινότητας στην ανάπτυξη τεχνικών εξοικονόμησης αίματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση μιας εγχείρησης. Από αυτούς τους λόγους χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής:

1. Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ανά μονάδα αίματος, ειδικά με τις τελευταίες εξελιγμένες δοκιμασίες ελέγχου και την περιορισμένη προσφορά του στον δυτικό κόσμο.
2. Όλο και περισσότερο φαίνεται σε μεγάλο κομμάτι της ιατρικής βιβλιογραφίας ότι η χωρίς δεύτερη σκέψη μετάγγιση επιβαρύνει κατά πολύ την έκβαση μιας προγραμματισμένης επέμβασης, σε αντίθεση με το γενικότερο πιστεύω. Γενικά υπάρχει μια τάση αυξημένων επιπλοκών και κυρίως χειρουργικών λοιμώξεων. Πιθανολογείται ότι η συσχέτιση έγκειται σε ανοσολογικούς παράγοντες.
3. Το ανθρώπινο λάθος έχει ενοχοποιηθεί για μεταγγίσεις ασύμβατου αίματος και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε κρίκο της αλυσίδας από την αιμοληψία μέχρι τη χορήγησή του, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται. Αν κανείς σκεφτεί ότι μπορεί ένας ασθενής να μη χρειάζεται αίμα, αυτό να του συνταγογραφηθεί και να λάβει ως συνέπεια ανθρώπινου λάθους μια μη συμβατή μονάδα καταλαβαίνουμε ότι χωρίς προφανή λόγο ανθρώπινη ζωή τίθεται σε κίνδυνο. Αν σ΄αυτό προστεθούν και οι επιπλέον δαπάνες για την αντιμετώπιση επιπλοκών από τη χορήγησή του, τότε το κόστος είναι και ηθικό και οικονομικό, κάνοντας την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών προσεγγίσεων επιτακτική.

Σχετικά με τις ελλείψεις σε αίμα πρέπει να ειπωθεί πως στην Ελλάδα το ύψος των αναγκών ανέρχεται στις 600 με 700 χιλιάδες μονάδες. Από αυτές περί τις 250 χιλιάδες μονάδες καλύπτονται από εθελοντές. Οι υπόλοιπες είναι δωρεές συγγενών. Στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν πως το ποσοστό των μη αναγκαίων μεταγγίσεων αίματος ή παραγώγων του ανέρχεται στο 60%. Αν κάτι τέτοιο ισχύει και για τη χώρα μας -πράγμα πολύ πιθανό- τότε ίσως 360 με 420 χιλάδες μονάδες μπορούν κάλλιστα να εξοικονομηθούν με καλή διαχείρηση του διαθέσιμου αίματος. Με άλλα λόγια πλήρης αυτονομία μόνο από τη δεξαμενή των υπαρχόντων εθελοντών είναι εφικτή.

Ο τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι ο συνδυασμός προεγχειρητικών, διεγχειρητικών (την ώρα της επέμβασης – αναισθησίας) και μετεγχειρητικών χειρισμών. Έτσι έχουμε:

Προεγχειρητικά
1. Ανίχνευση και διόρθωση της πιθανής αναιμίας με έγκαιρο προεγχειρητικό έλεγχο (μερικές εβδομάδες πριν, έτσι ώστε το επίπεδο του αιματοκρίτη – αιμοσφαιρίνης να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα πριν το χειρουργείο). Αυτό μπορεί να γίνει ανάλογα με τον ασθενή και τις ανάγκες του με χορήγηση σιδήρου ή άλλων σκευασμάτων, όπως η ερυθροποιητίνη.
2. Αναστολή της πιθανής αντιπηκτικής ή αντιαιμοπεταλικής αγωγής εφόσον αυτό είναι ασφαλές.
3. Διακοπή Μη Στεροειδών Αναλγητικών Σκευασμάτων την ημέρα πριν από το χειρουργείο και αποφυγή τους κατά και μετά την επέμβαση.
4. Οργάνωση συστήματος υποστήριξης αυτόλογης μετάγγισης με δωρεά μονάδων από τον ίδιο τον ασθενή προεγχειρητικά.


Διεγχειρητικά
1. Ειδικά φάρμακα που ελαττώνουν την αιμορραγία γνωστά ως αντι-ινοδωγονολυτικοί παράγοντες όπως το Τρανεξαμικό οξύ καθώς και παράγοντες όπως ο ανασυντεθειμένος παράγοντας VII (επτά).
2. Χρήση συστήματος αυτομετάγγισης (cell saver) που συλλέγει το αίμα που χάνει ο ασθενής και μετά από άμεση επιτόπια επεξεργασία το επιστρέφει στον ασθενή.
3. Χειρουργική τεχνική (στεγανωτικές ουσίες, κόλλα, χειρουργική αιμόσταση, χρήση εξελιγμένης διαθερμίας).
4. Αναισθησιολογικοί χειρισμοί στα όρια του επιτρεπτού (π.χ. ελεγχόμενη υπόταση και περιοχική αναισθησία που ελαττώνουν τις απώλειες αίματος, διατήρηση καλής θερμοκρασίας που βοηθά στην πήξη του αίματος, τεχνικές αιμοαραίωσης κ.α.).


Μετεγχειρητικά
1. Θέσπιση και τήρηση ορίων στα οποία η μετάγγιση θεωρείται επιβεβλημένη.
2. Χρήση συστημάτων αυτομετάγγισης που μοιάζουν στις βασικές αρχές με αυτά που χρησιμοποιούνται διεγχειρητικά.

Όλα αυτά προυποθέτουν την ύπαρξη συγχρονισμού και ενός οργανωμένου συστήματος που παρέχει στους ασθενείς μέρος ή και όλα τα παραπάνω με ένα συντονισμένο τρόπο. Έτσι καταλήγουμε να έχουμε ικανοποιημένους ασθενείς που για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν μετάγγιση, καλύτερη ανάνηψη με μείωση επιπλοκών και σημαντική εξοικονόμηση αίματος για το μικρό εκείνο ποσοστό των ασθενών και κυρίως των επειγόντων περιστατικών που πραγματικά χρειάζονται την μετάγγιση.


Αργύρης Σκαλίμης
Αναισθησιολόγος


Πηγή: www.kianous-stavros.gr

30/8/11

Κουραμπιέδες με κοκαΐνη σε κηδεία


Ένα απίστευτο λάθος, που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε σενάριο κωμωδίας, είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 60 κιλών κοκαΐνης.

Συμμορία Βουλγάρων εμπόρων ναρκωτικών, επιχείρησε να την διακινήσει μεταφέροντάς την ως ζάχαρη άχνη πάνω σε παραδοσιακούς κουραμπιέδες, γνωστής εταιρίας ζαχαροπλαστικής.

Η σπείρα εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ένα από τα μέλη της εργαζόταν στην εταιρία και κατέστρωσε ένα σατανικό σχέδιο που όμως έμελλε να οδηγήσει σε παταγώδη αποτυχία.

Η κοκαΐνη τοποθετήθηκε στους κουραμπιέδες, ωστόσο στη συνέχεια όλα πήγαν στραβά.

Γραφείο τελετών στα Βόρεια Προάστια, που είχε αναλάβει την κηδεία ηλικιωμένου, εκτός από κόλλυβα και ελιές, παρήγγειλε από το γνωστό ζαχαροπλαστείο μια παρτίδα κουραμπιέδες.

Όπως όλα δείχνουν, το μέλος της συμμορίας που εργάζεται και στο ζαχαροπλαστείο, έστειλε από λάθος τους κουραμπιέδες με την κοκαΐνη στο γραφείο τελετών, με αποτέλεσμα να τους... απολαύσουν οι συγγενείς και οι φίλοι του νεκρού!

Μετά την κατανάλωση, οι παρευρισκόμενοι στην κηδεία, παρουσίασαν αλλόκοτη συμπεριφορά, με τον υπεύθυνο του γραφείου να καταγγέλλει στη ΓΑΔΑ το περιστατικό.

Ακολούθησε έφοδος της αστυνομίας στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, όπου βρέθηκαν υπόλοιπα της ποσότητας.

Ο δράστης μετά από ανάκριση ομολόγησε οδηγώντας και στα υπόλοιπα μέλη της σπείρας, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ το σύνολο του φορτίου κατασχέθηκε.

Εμπιστεύεσαι τις τράπεζες;

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη.

Κατ' αρχάς θεωρώ ότι όσοι εμπιστεύτηκαν και εμπιστεύονται προς το παρόν το τραπεζικό σύστημα έχουν απολαύσει αρκετά γενναιόδωρα επιτόκια και ουσιαστικά είναι σαν να δανείζουν οι ίδιοι τις τράπεζες με επιτόκια που πριν λίγα χρόνια δάνειζαν οι τράπεζες! 

Το θέμα είναι όμως το εξής. Ήδη το ΔΝΤ αντλεί ότι μπορεί από τις τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων με έμμεσο τρόπο μέσω της φορολογίας.

Μόλις δουν ότι αυτή η άντληση αρχίζει να έχει (αρκετά) φθίνουσα πορεία ή όποτε δουν ότι τους συμφέρει να το κάνουν να θεωρείτε σίγουρο πως θα διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα. Βασικά αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας του ΔΝΤ σε χώρες όπου γνωρίζει πως δεν θα τα καταφέρουν (Ρωσία, Αργεντινή). Το θέμα είναι το πότε θα συμβεί αυτό... Σε μερικούς μήνες; Σε μερικά χρόνια; Ποτέ;

Το δεδομένο είναι ένα. Ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί που έχουν έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα έχουν μεταφέρει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε τράπεζες ξένων συμφερόντων. Και αυτό δεν είναι μια φήμη αλλά η αλήθεια. Δεν θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε ονόματα και ποσά.

Το θέμα είναι ότι για να το κάνουν αυτό "τεράστιες" επιχειρήσεις κάτι περισσότερο θα ξέρουν από εμάς τους κοινούς πολίτες. Αλλά ακόμα και αν δεν ξέρουν σίγουρα φοβούνται. Και ξέρετε τα ποσά που απέσειραν δεν είναι 100000, 200000, 500000 και παρόμοια "ψίχουλα" αλλά αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Το εύλογο ερώτημα είναι βέβαια γιατί να εμπιστεύεται κάποιος τις τράπεζες;

Μα πολύ απλά γιατί έχουν χρόνο ακόμα πριν καταρρεύσουν (αν καταρρεύσουν). Εδώ και ένα χρόνο οι παπαγάλοι καταστροφολόγοι μας πιπιλούσαν το μυαλό για χρεοκωπία και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αν ο φόβος κατεύθεινε τους σημερινούς καταθέτες θα είχαν απωλέσει σημαντικά ποσά λόγω των επιτοκίων. Τα βήματα όμως μέχρι να φτάσουμε στη κατάρρευση των τραπεζών είναι πολλά και χρονοβόρα. Πρώτο βήμα ήταν η αξιολόγηση, έπειτα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έπειτα οι συγχωνεύσεις και κατόπιν η τιμή της τραπεζικής μετοχής. Όπως καταλαβαίνετε βέβαια ο χρόνος έχει μειωθεί αλλά και πάλι σχετικός χρόνος αντοχής υπάρχει ακόμη. Επιπλέον μια δυναμική πολιτική απόφαση μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο τραπεζικό σύστημα και αυτό πάλι να μπορεί να ανασάνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Οι καιροί σίγουρα όμως είναι κρίσιμοι και το δεδομένο στοιχείο είναι πως τα πράγματα για τους απλούς πολίτες δεν θα βελτιωθούν. Δυστυχώς κάποιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ακόρεστη επιθυμία των Ελλήνων αλλά και άλλων λαών να ικανοποιήσουν κάθε τους καταναλωτική επιθυμία του διαφημιζόμενου επί δεκαετίες δυτικού τρόπου ζωής, και τώρα αφού έχουν "δέσει" τους δανειζόμενους στο "άρμα" τους, τους πουλάνε, τους αγοράζουν και τους "σέρνουν" όπου και όπως θέλουν αυτοί.

Το θέμα είναι λοιπόν κάποιος να παρακολουθεί αποστασιοποιημένος από το κοπάδι την κατεύθυνση του κοπαδιού. Τότε θα δει και τους λύκους και τους γκρεμούς και τα ασφαλή μονοπάτια.

ΙΧ με πετρέλαιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην άμεση άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης αναμένεται να προβεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η κυβέρνηση καθώς η απαγόρευση των οχημάτων diesel σε Αττική και Θεσσαλονίκη ισχύει από το 1991 και είναι γεγονός πως μετά από 20 χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην αυτοκινητοβιομηχανία.
 
Στη χώρα μας η κύρια πηγή ρύπανσης σωματιδίων στις μεγαλουπόλεις από πετρελαιοκίνητα οχήματα προέρχονται από τα Ταξί αλλά και τα παλαιά φορτηγά όπου διαθέτουμε τον γηραιότερο στόλο οχημάτων στην ΕΕ!

Μάλιστα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro4 εκπέμπουν περισσότερα μικροσωματίδια από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα. Ωστόσο τα εν λόγο μοντέλα θεωρούνται ήδη παλιά καθώς σήμερα ισχύουν οι εκπομπές ρύπων Euro5 ενώ από το 2014 περνάμε στην οδηγία Euro6! Και στις δύο τελευταίες κατηγορίες οι εκπομπές μικροσωματιδίων κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τους αντίστοιχους βενζινοκινητήρες.

Πάντως τα δύο μεγάλα "αγκάθια" που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση αφορούν στο λαθρεμπόριο καυσίμων (χρήση πετρελαίου θέρμανσης στα ΙΧ) και στην ανεπαρκή συντήρηση και απουσία τεχνικού ελέγχου των αυτοκινήτων που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 60% του στόλου των οχημάτων!

Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες αν σε κινητήρες diesel τεχνολογίας Euro5 χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο θέρμανσης που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο τότε υπάρχει κίνδυνος για δυσμενή αποτελέσματα στις εκπομπές.

Πράσινος Δακτύλιος
Τα κυβερνητικά στελέχη πέραν της άρσης απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης αναζητούν και άλλες συνδυαστικές λύσεις που επιφέρουν μείωση των εκπομπών ρύπων.

Ενα μέτρο το οποίο φαίνεται να αποδίδει μέγιστα οφέλη στο περιβάλλον είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Ωστόσο για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα εφαρμογής και αστυνόμευσης ενώ θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα σε όσους επιθυμούν να τα αντικαταστήσουν με καινούρια ώστε να κυκλοφορούν ελεύθερα στον "Πράσινο Δακτύλιο".

Αλλωστε η απόσυρση είναι σε ισχύ και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να συμπεριληφθεί και η κατηγορία των βαρέων φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στο μέτρο.

Νέες απώλειες από 48 ως 150 ευρώ στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Νέο “μαχαίρι” μπαίνει στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Αφενός ενεργοποιείται η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς υπέρ ανεργίας 2% και παράλληλα επιμερίζεται έως το τέλος του έτους η αναδρομική παρακράτηση της συγκεκριμένης εισφοράς από 1ης Ιανουαρίου 2011 και αφετέρου κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης.


Έτσι μέσα σε πέντε μήνες θα παρακρατηθεί η εισφορά που αναλογεί σε δώδεκα μήνες και εφόσον συνυπολογιστεί το ψαλίδισμα κατά 50% του κινήτρου απόδοσης τότε οι μηνιαίες απώλειες στο τελευταίο πεντάμηνο του έτους ξεκινούν από 48 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και τα 150 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση των αποδοχών “αγγίζει” το 10% τον μήνα ή μισό μισθό στο πεντάμηνο.

Επιπρόσθετα πέραν από το κίνητρο απόδοσης κόβονται αναδρομικά από 1ης Ιουλίου άλλα 20 επιδόματα από 10% έως και 30% .Πρόκειται για ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν κάθε μήνα υπάλληλοι , των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, δικαστικοί, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, καθηγητές των ΤΕΙ, ιατροί του ΕΣΥ, Αρχιερείς, μουσικοί και ερευνητές κ.α.

Τα παραπάνω εξειδικεύονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ειδικότερα λόγω της αναδρομικότητας της εισφοράς 2% από την αρχή του έτους προκύπτει μεγάλη επιβάρυνση στους τελευταίους πέντε μήνες του 2011.

29/8/11

Προτεινόμενες ταινίες HD Αύγουστος 2011


Πλοκή: Βασισμένο στο φημισμένο μπεστ σέλερ, το "ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ" παρουσιάζει μια αναπάντεχη ρομαντική σχέση σ' ένα μοναδικά συναρπαστικό σκηνικό. Ο φοιτητής κτηνιατρικής Jacob συναντά και ερωτεύεται την Μαρλένα, μια ακροβάτρια σε ένα τσίρκο μιας άλλης εποχής. Ανακαλύπτουν την ομορφιά μέσα στον κόσμο της μεγάλης τέντας, και δείχνουν τη συμπόνια τους για έναν ιδιαίτερο ελέφαντα. Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες - συμπεριλαμβανομένης της οργής του χαρισματικού αλλά επικίνδυνου συζύγου της Μαρλένα, Αύγουστου - ο Τζέικομπ και η Μαρλένα βρίσκουν δια βίου αγάπη.

Σχόλιο: Μια ρομαντική ταινία εποχής που αξίζει να δείτε με το ταίρι σας.

Χαρακτηριστικά
Αυθεντικός Τίτλος: Water for Elephants
Ελληνικός Τίτλος: Νερός για Ελέφαντες
Σκηνοθεσία: Francis Lawrence
Σενάριο: Richard LaGravenese (Σενάριο), Sara Gruen (Νουβέλα)
Ηθοποιοί:
» Reese Witherspoon
» Robert Pattinson
» Christoph Waltz
» Paul Schneider
» Jim Norton
Παραγωγής: 2011
Πρεμιέρα: 16 Ιουνίου 2011
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Είδος: Ρομαντική
Διάρκεια: 1h 55mn
IMDb : 7/10

NoozBox: 7.7/10
Trailer: www.youtube.com/watch?v=_6b2XhXkPpg





Πλοκή: Ο Thor (Chris Hemsworth) είναι ένας πανίσχυρος αλλά αλαζόνας μαχητής. Το υπέρμετρο πάθος να αποδείξει την αξία του στον πατέρα του και βασιλιά του Asgard, Odin (Anthony Hopkins), θα τον οδηγήσει στην εξορία, όντας πια υποχρεωμένος να ζήσει στη Γη σα θνητός, ανάμεσα στους ανθρώπους. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί μία νεαρή επιστήμονα, τη Jane (Natalie Portman), το να μάθει όμως να ζει ως φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα είναι παρά ένα μικρό διάλλειμα, αφού ένας προαιώνιος πόλεμος θα τον ακολουθήσει από τη μακρινή πατρίδα του. Εκεί πια, καλείται να αποδείξει ότι είναι γεννημένος ήρωας, υπερασπιζόμενος τόσο το Asgard όσο το νέο του σπίτι.

Σχόλια: Ο Kenneth Branagh κάνει ένα διάλλειμα από τις κινηματογραφικές μεταφορές του Shakespeare, για χάρη του comic ήρωα Thor, χαρακτήρα παρμένου από τη σκανδιναβική κυρίως μυθολογία.
 

Στο cast βρίσκουμε δυνατά ονόματα, από την προσφάτως βραβευμένη με Oscar Natalie Portman και τον 'παίζω-πλέον-τα-πάντα' Anthony Hopkins, μέχρι τον ανερχόμενο Αυστραλό Chris Hesworth και τον αγαπημένο Stellan Skarsgard. Μια ταινία που αξίζει να κατεβάσει κανείς σε HD. Πολύ ωραία γραφικά και εφέ που αξίζουν να τα δει κανείς σε υψηλή ευκρίνεια.


Χαρακτηριστικά
Αυθεντικός Τίτλος: Thor
Σκηνοθεσία: Kenneth Branagh
Σενάριο: Ashley Miller, Zack Stentz, Don Payne
Ηθοποιοί:
» Chris Hemsworth
» Natalie Portman
» Anthony Hopkins
» Idris Elba
» Stellan Skarsgard
Παραγωγής: 2011
Πρεμιέρα: 28 Απριλίου 2011
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Γλώσσα: Αγγλικά
Είδος: Περιπέτεια, Φαντασίας
Διάρκεια: 1h 55mn
IMDb: 7.4/10

NoozBox: 7.4/10
Trailer: www.youtube.com/watch?v=JOddp-nlNvQ





Πλοκή: Στην πέμπτη ταινία του franchise που τρέχει με χίλια σε λεωφόρους κι ερήμους και ροκάρει, όπως πάντα, άγρια, ο γοητευτικός πρώην αστυνομικός Μπράιαν Ο'Κόνερ (Πολ Γουόκερ) συνεργάζεται με τον πρώην κατάδικο Ντομ Τορέτο (Βιν Ντίζελ) και βρίσκονται και οι δυο τους αντιμέτωποι με το νόμο, στο αφιλόξενο (όπως αποδεικνύεται τελικά) Ρίο Ντε Τζανέιρο, σε μια τελευταία επικίνδυνη αποστολή πολλών κυβικών και μηδενικών…προκειμένου να αποκτήσουν επιτέλους την ελευθερία τους. Άλλωστε από τότε που ο Μπράιαν και η Μία Τορέτο (Τζορντάνα Μπρούστερ) απελευθέρωσαν τον Ντομ, οι τρεις τους βρίσκονται μόνιμα καθοδόν, διασχίζοντας ξέφρενα τα σύνορα, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν από τις Αρχές που τους καταδιώκουν αμείλικτα. Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, λοιπόν, οι τρεις τους μαζί με μια "επίλεκτη" ομάδα ξέφρενων μαχητών των δρόμων, θα πρέπει να τα βάλουν με τον υπόκοσμο που τους θέλει νεκρούς κι όχι μόνο… Ο σκληρός ομοσπονδιακός πράκτορας Λιουκ Χομπς (Ντουέιν Τζόνσον) θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να τους συλλάβει, μολονότι, πολύ γρήγορα θα καταλάβει, πως δεν είναι καθόλου εύκολο να διακρίνει κανείς τους καλούς από τους κακούς και πως ο μόνος σύμμαχός του είναι το ένστικτο… Μόνο του μέλημα…να είναι εκείνος αυτός που θα τους βρει πρώτος! 

Σχόλια: Η ταινία δεν θα αρέσει σε όσους γουστάρουν γκάζια, κόντρες και φτιαγμένα ιαπωνέζικα οχήματα. Σε αντίθεση με τα παλιότερα Fast & Furious αυτό το sequel δείχνει να οδηγείτε περισσότερο στο κομμάτι της περιπέτειας χωρίς την έντονη παρουσία "φτιαγμένων" αυτοκινήτων. Παρ' όλα αυτά η ταινία σε "κρατάει" και οι σκηνές δράσης είναι αρκετά έντονες και εντυπωσιακές κάτι που μας κάνει να θέλουμε να δούμε την εν λόγω ταινία σε υψηλή ανάλυση.


Χαρακτηριστικά
Σκηνοθεσία: ΤΖΑΣΤΙΝ ΛΙΝ
Σενάριο: ΚΡΙΣ ΜΟΡΓΚΑΝ
Ηθοποιοί: ΤΖΟΡΝΤΑΝΑ ΜΠΡΟΥΣΤΕΡ , ΠΟΛ ΓΟΥΟΚΕΡ , ΒΙΝ ΝΤΙΖΕΛ , ΝΤΟΥΕΙΝ ΤΖΟΝΣΟΝ (ΤΗΕ ROCK) , ΤΑΙΡΙΖ ΓΚΙΜΠΣΟΝ , ΚΡΙΣ ΜΠΡΙΤΖΕΣ , ΣΟΥΝΓΚ ΚΑΝΓΚ , ΜΑΤ ΣΟΥΛΤΣ , ΝΤΟΝ ΟΜΑΡ , ΕΛΣΑ ΠΑΤΑΚΙ
Πρεμιέρα: Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011
Χρονολογία παραγωγής: 2011
Είδος ταινίας: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Καταλληλότητα ταινίας: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΩ 13
IMDB Link : 7.5/10
NoozBox: 7.5/10

Όπως ο Φοίνικας, έτσι η Αργεντινή, έτσι και η Ελλάδα

Το λαϊκό ρητό λέει ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Ξανά και ξανά προς τη δόξα τραβά. Μας λένε ότι πάντα βρίσκεται κάποιος, που την ύστατη ώρα, μας τον στέλνει ο θεός και σώζει αυτή χώρα και το λαό της από μια βέβαιη καταστροφή.

Προσωπικά δεν ξέρω αν συμφωνώ με το ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Νομίζω ότι πεθαίνει και παραπεθαίνει, απλά δεν έχει πεθάνει μέχρι τώρα για να δούμε αν μπορεί να αναστηθεί. Επίσης αμφιβάλω για τον αν ο θεός μάς έχει πάρει με καλό μάτι. Είμαστε

  μερικές χιλιάδες χρόνια σαν λαός πάνω σε αυτή τη γη και αριθμούμε μόνο 10 εκατομμύρια ψυχές.

Ο Φοίνικας, αναφέρει ο Ηρόδοτος, έχει την μοναδική ικανότητα να αναγεννιέται από τις στάχτες του. Όταν φτάσει σε μία ορισμένη ηλικία και θέλει να ανανεωθεί, παραδίδεται στις φλόγες χρησιμοποιώντας ιερά και εξαγνιστικά βότανα. Ο Φοίνικας πεθαίνει και αναγεννιέται μόνος του. Είναι πάντα ένας κάθε φορά και κατέχει εξαιρετικές δυνάμεις, εκτός από τη μοναδική του ικανότητα να είναι αθάνατος. Με λίγα λόγια, ο Φοίνικας είναι σαν την Ελλάδα, επανέρχεται ξανά και ξανά και προς τη δόξα τραβά! Επίσης, σαν την Ελλάδα και τους πολίτες της, έχει τάση για αυτοκαταστροφή.

Η παράδοση αναφέρει ότι ο Φοίνικας έχει εξαιρετική φωνή και όταν τραγούδαγε, ακόμα και ο Ήλιος σταμάταγε το άρμα του για να τον απολαύσει. Παρομοίως, η Ελλάδα είναι η γενέτηρα του δυτικού πολιτισμού και κατά καιρούς όλος ο κόσμος σταματά και μας ακούει και μας θαυμάζει. Η καλύτερη μετοχή στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι η κληρονομιά που έχουμε παραλάβει από τους αρχαίους ημών προγόνους. Ακόμα εισπράττουμε μέρισμα μετά από 3000 χρόνια!

Η Φιλική Εταιρεία χρησιμοποίησε τον Φοίνικα ως σύμβολο του Ελληνικού κράτους. Ο Α. Υψηλάντης στη σημαία του Ιερού Λόγου και ο Καποδίστριας τον καθιέρωσε ως επίσημο έμβλημα του κράτους και τον απεικόνισε πάνω στα νομίσματα και τις κρατικές σφραγίδες.

Βέβαια στη συνέχεια ήρθε ο Όθωνας και τα κατήργησε όλα αυτά, διότι αποδείχτηκε ότι δεν αρκεί να έχεις σαν κρατικό έμβλημα ή σαν νόμισμα τον Φοίνικα, θα πρέπει να παίρνεις μέτρα που να έχουν νόημα και αποτέλεσμα, προκείμενου να πετύχεις τον σκοπό σου και να μπορείς να ξαναγεννηθείς σαν τον Φοίνικα.

Γενικά έχω την αίσθηση ότι ο μέσος πολίτης γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι χάλια, αλλά πιστεύει (ελπίζει) ότι κάποιος θα έρθει, αργά ή γρήγορα και θα σώσει αυτή τη χώρα. Πιστεύει δηλαδή περισσότερο στην ανάσταση του Λαζάρου παρά στην αναγέννηση του Φοίνικα. Ως εκ τούτου, έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη θεία πρόνοια και σε κάποιο θαύμα, παρά στη λογική των αρχαίων, που θα σας αποδείξω πιο κάτω είναι πιο ορθή.

Όλες οι κρατικές οντότητες έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τον Φοίνικα. Περνάνε περιόδους ακμής και παρακμής και παραδίδονται στις φλόγες και αναγεννιούνται. Πόλεμοι, πληθωρισμός, πολιτική αστάθεια και πολλοί άλλοι λόγοι είναι η αιτία της παράδοσης πολλών χωρών στις φλόγες, έπειτα από μια μακράν περίοδο ακμής.

Η Γερμανία ίσως είναι το πιο λαμπρό παράδειγμα στη σύγχρονη ιστορία. Κυριολεκτικά αναγεννήθηκε από τις στάχτες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (με την βοήθεια βέβαια των Αμερικανών) και κανένας δεν θα πίστευε πριν από 50 χρόνια ότι θα έφτανε εδώ που είναι σήμερα.

Το πιο κάτω διάγραμμα δείχνει το κατά κεφαλήν παραγόμενο ΑΕΠ της Αργεντινής. Η Αργεντινή επίσης αναγεννήθηκε από τις στάχτες. Αντί όμως για ιερά και εξαγνιστικά βότανα, χρησιμοποίησε περισσευούμενο κερδοσκοπικό κεφάλαιο για καύσιμο.



Το διάγραμμα είναι από την Nomura και μας δείχνει ότι μετά το Default της Αργεντινής, το κατά κεφαλήν προϊόν της χώρας (σε δολάρια όχι σε τοπικό νόμισμα) άρχισε να ανεβαίνει και σήμερα, 10 χρόνια περίπου μετά από αυτό το default, το παραγόμενο προϊόν της χώρας αυτής είναι διπλάσιο από την προ default εποχή. Όλα αυτά παρ΄ όλο που το νόμισμα είχε υποτιμηθεί κατά 70% περίπου.

Μια αναδιάρθρωση (κούρεμα) δεν είναι το τέλος του κόσμου και ούτε είναι αίτια για να γίνει κάποιος πιο φτωχός. Στην περίπτωση της Αργεντινής, αποδείχτηκε ότι ήταν η αιτία για να διπλασιαστεί το παραγόμενο ΑΕΠ. Βέβαια πολλοί θα πουν ότι δεν έχουμε σχέση με την Αργεντινή διότι εκεί το νόμισμα υποτιμήθηκε κτλ κτλ κτλ.

Η απάντηση είναι ότι το νόμισμα δεν έχει καμία σημασία, όταν είσαι μπανανία σαν την Ελλάδα. Είτε έχεις σκληρό είτε μπανανίστικο νόμισμα (όπως η πρώην δραχμή) δεν έχει καμία διαφορά.

Ενθυμήστε δηλαδή τι είμαστε με την δραχμή. Ήμασταν ανταγωνιστικοί; Ή μήπως είχαμε πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό ή στις τρέχουσες συναλλαγές. Ελλείμματα είχαμε και τότε, απλά η δραχμή απορροφούσε ορισμένους κραδασμούς, με αντάλλαγμα όμως (δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα) την μείωση της αγοραστικής μας δύναμης και κατ΄ επέκταση του βιοτικού μας επιπέδου.

Όπως ο Φοίνικας στην αρχαιότητα (εν μυθολογίας) έτσι και σήμερα, για να αναγεννηθεί η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να παραδοθεί στις φλόγες. Η διαφορά όμως είναι αντί για ιερά και εξαγνιστικά βότανα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για καύσιμο το σημερινό πολιτικό σύστημα (και όσοι το απαρτίζουν) και η πλουτοκρατία της μεταπολίτευσης (τράπεζες και λοιποί διαπλεκόμενοι).

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάποτε θα έρθει η στιγμή που θα τραγουδάμε και όλοι θα μας ακούνε. Πρώτα όμως θα πρέπει να παραδοθούμε στις φλόγες και να απαγκιστρωθούμε από το σημερινό πολιτικό σύστημα με τους σημερινούς ανίκανους και ανεπαρκείς πολιτικούς και το διαπλεκόμενο αεριτζίδικο κεφάλαιο που την αποτελούν.

Κάτι τέτοιο απαιτεί ένα διαφορετικό πολιτικό οργανόγραμμα και ένα δημοκρατικό πολίτευμα και ένα διαφορετικό σύνταγμα. Μέχρι να γίνουν όμως αυτές οι αλλαγές, θα συνεχίσουμε να καίμε σαν τον Φοίνικα, χωρίς όμως ποτέ να αναγεννηθούμε.



Του Γιώργου Καισάριου 
Πηγή: capital.gr

Στα σκαριά εξαγορά της Wind από την Vodafone

Πολύ κοντά στην εξαγορά της WIND είναι η VODAFONE  σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους μετόχους των δύο εταιριών έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες περίπου και αυτή την στιγμή συζητούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες .

Η εξαγορά της WIND από την Vodafone θα δημιουργήσει μια εταιρία η οποία θα κοντράρει στα ίσια την Cosmote στην εσωτερική αγορά αφού οι δύο εταιρίες θα ελέγχουν περίπου το 50% της αγοράς η κάθε μια.

Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συγχώνευση αυτή θα προκαλέσει την απώλεια πάνω από 1000 θέσεων εργασίας και στις δύο εταιρίες. Ήδη οι μέτοχοι της WIND      επεξεργάζονται σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους τους το οποίο θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες .

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα αφού πρώτα πρέπει να δώσει το πράσινο φως η επιτροπή ανταγωνισμού τόσο της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε..

Το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η Vodafone για την εξαγορά της Wind  θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ     


Πηγή: protothema.gr

Πήρε "φωτιά" το Χρηματιστήριο

Με ενθουσιασμό, που «μεταφράζεται» σε πρωτοφανούς έντασης και έκτασης άνοδο, αντιδρά το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο deal μεταξύ των Alpha Bank και Eurobank.

Ο δείκτης των τραπεζών «εκτινάσσεται» σε ποσοστό άνω του 20%, στα επίπεδα των 630 μονάδων, ενώ ο Γενικός Δείκτης «σκαρφαλώνει» πάνω από τις 960 μονάδες με κέρδη έως και 9,55%.

Εντυπωσιακά τα ποσοστιαία κέρδη σε μεμονωμένους τραπεζικούς τίτλους (υπενθυμίζεται ότι Alpha Bank και Eurobank βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης έως ότου γίνουν επίσημες ανακοινώσεις) με το Τ.Τ. να ενισχύεται 29,52% στα 1,36 ευρώ, την Τρ. Πειραιώς στο +28,57% στα 0,72 ευρώ, τη Marfin Popular Bank στο +27,59% στα 0,37 ευρώ και την ΕΤΕ στο +25,90% στα 3,50 ευρώ.

Στον FTSE20, ακολουθεί η MIG με άνοδο 20,00% στα 0,36 ευρώ, η Τρ. Κύπρου με κέρδη 18,97% στα 1,38 ευρώ και οι μετοχές των Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ ενισχυμένες 11,24% και 11,11% στα 3,96 και 2,00 ευρώ αντίστοιχα.

Ανοδικά σε ποσοστό 7,66% κινείται η ΔΕΗ (στα 5,90 ευρώ), οι μετοχές των Βιοχάλκο και Motor Oil ενισχύονται 6,77% και 6,54%, ενώ πάνω από 6% ενισχύεται ο και ο ΟΠΑΠ (+6,24%) στα 9,03 ευρώ.

Οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και Τιτάν ακολουθούν με κέρδη 5,42%, 4,24% και 3,22% αντίστοιχα, περί του 2,8% ενισχύονται οι Jumbo και Coca-Cola 3E, ενώ μικρότερα κέρδη 0,37% σημειώνει ο τίτλος των ΚΑΕ στα 8,10 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης με κέρδη 9,19% βρίσκεται στις 960,96 μονάδες, με όγκο 21 εκατ. τεμαχίων, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται σε 31,6 εκατ. ευρώ.

Για το δείκτη των τραπεζών, τα κέρδη διαμορφώνονται σε 19,57% στις 625,20 μονάδες (έως το +20,94% νωρίτερα).

Στο σύνολο του ταμπλό, 118 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 13 διατηρούνται αμετάβλητες και 8 εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο.



Πηγή: www.capital.gr

28/8/11

Ο Νίνο γίνεται... Βαρδινογιάννης!

Ο γνωστός τραγουδιστής Νίνο έκανε πρόταση στην κόρη του Καπετάνιου, ονόματι Χρυσή και αυτή δέχτηκε βάζοντας τον 30χρονο ποπ σταρ στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.
 
Η κόρη του Γιώργου Βαρδινογιάννη, πρώην προέδρου του Παναθηναϊκού, ενημέρωσε αμέσως τον πατέρα της για την πρόταση που της έγινε στις αρχές Αυγούστου. Αμεσα ο Καπετάνιος κάλεσε την Χρυσή και τον μέλλοντα γαμπρό του για δείπνο στο σπίτι του στην Εκάλη, όντας ιδιαίτερα συγκινημένος.


Πηγή: gazzetta.gr

Στo wikileaks Παπαχελάς, Σκάι, Mega και Lifo

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρία τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσινγκτον που διέρρευσαν μέσω του wikileaks, και στα οποία γίνεται αναφορά για την ελληνική δημοσιογραφία, το δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και ΣΚΑΪ και τη free press εφημερίδα "Lifo".

Στο πρώτο, με ημερομηνία Ιουνίου 2006 και τίτλο "Πως να διαβάσετε τον Ελληνικό τύπο: ένας οδηγός για τους αμύητους» αναφέρεται πως τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν ενδιαφέρονται για την κερδοφορία τους αλλά πρωτίστως για την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης, ενώ υπάρχουν έλληνες δημοσιογράφοι που διατηρούν θέση σε πολιτικά γραφεία Τύπου τα οποία ταυτόχρονα καλύπτουν δημοσιογραφικά λαμβάνοντας από αυτά δώρα και χρήματα. Ως παράδειγμα αναφέρεται ο χρηματισμός δημοσιογράφων από την επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων το 2004.

Επίσης ο συντάκτης του τηλεγραφήματος αναφέρει ότι είναι πολύ σπάνιο το μέσο ενημέρωσης να ασκεί κριτική στον ιδιοκτήτη του και μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα γνωστή δημοσιογράφο του MEGA που φέρεται να ισχυρίστηκε στην πρεσβεία ότι το κανάλι της έχει ασκήσει μόνο μια φορά κριτική στον ιδιοκτήτη της.

Το δεύτερο τηλεγράφημα έχει τίτλο «Το φαινόμενο των free press: The village voice». Γίνεται αναφορά στα free press έντυπα εξηγώντας τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί η πρεσβεία για να παρέμβει όχι μόνο σε αυτά αλλά και σε σχολές δημοσιογραφίας έτσι ώστε η νέα γενιά δημοσιογράφων να μην είναι τόσο αρνητικά διακείμενη στην Αμερική και την πολιτική της. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στη Lifo και μια συνέντευξη του Don Forst για συνέδριο που η πρεσβεία διοργάνωσε στην Αθήνα στις 25-26 Ιουλίου μαζί με το mosaiko.gr

Το τελευταίο τηλεγράφημα αναφέρεται στην εκπομπή του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά «Οι νέοι φάκελοι». Ο συντάκτης του σημειώματος χρησιμοποιεί κολακευτικά σχόλια για τον δημοσιογράφο. Γίνεται αναφορά σε εκπομπή του κ. Παπαχελά με θέμα την κρίση της Γεωργίας-Ρωσίας. Το τηλεγράφημα αναφέρει πως έγινε μια «πολύ καλή επιλογή παρουσίασης των αμερικανικών θέσεων» ενώ ένας από τους τρεις παρουσιαστές της εκπομπής ενημέρωσε την πρεσβεία ακόμη και για λεπτομέρειες του μοντάζ – όπως το ποια πλάνα Ρώσων αξιωματούχων κόβονταν και ποια θα έμεναν.

Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται ειδική αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ που καλύπτει εκδηλώσεις που διοργανώνει η πρεσβεία.

Έκλεισε το deal Alpha Bank - Eurobank

Το κράτος του Κατάρ θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που δημιουργείται με την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που πρώτο είχε δημοσίευσει το Κεφάλαιο στις 30 Ιουλίου. Το deal έκλεισε νωρίς το πρωί του Σαββάτου και οι επίσημες ανακοινώσεις για τους ακριβείς όρους της συμφωνίας θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών διαρκούν εδώ και εβδομάδες, μετά από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Εθνικής και Alpha Bank. Η αύξηση κεφαλαίου κρίθηκε απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έφερε η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το fund του Κατάρ που συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5% έθεσε από την αρχή υποψηφιότητα για να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη και να αναλάβει έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σχήμα.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με το νέο σχήμα δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη και η 25η μεγαλύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, 8 εκατ. πελάτες, 80 δισ. σε καταθέσεις και 2.000 καταστήματα.

Η συγχώνευση πυροδοτεί εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, οι όποιες περαιτέρω εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων που διεξάγει αυτή την περίοδο η Blackrock και την οριστικοποίηση των όρων της ανταλλαγής χρέους.

Το who is who του Εμίρη του Κατάρ 
Ο Σεΐχης Hamad bin Khalifa Al Thani γεννήθηκε στην 1η Ιανουαρίου του 1952 και είναι ο Εμίρης που κυβερνά το κράτος του Κατάρ από το 1995. Από το 1977 έως το 1995 διετέλεσε υπουργός Άμυνας του Κατάρ, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ηγήθηκε του Supreme Planning Council που καθορίζει την βασική οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Από το 1992, ο Hamad είχε ενισχυμένο ρόλο στην καθημερινή διακυβέρνηση του Κατάρ, ενώ είχε και ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με τη στήριξη της οικογένειάς του, ο Σεΐχης Hamad ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας το 1995, ενώ ο πατέρας βρισκόταν στο εξωτερικό.

Αξιοποιώντας την Qatar Ιnvestment Αuthority (ελέγχει το fund Paramount Services Holding Limited το οποίο συμμετέχει στην Alpha Bank), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Εμίρης πραγματοποιεί επενδύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Για την ιστορία ο Σεΐχης Hamad έχει τρεις γυναίκες και 24 παιδιά (έντεκα γιους και δεκατρείς κόρες).

Ξανά κοντά Λάτσης-Κωστόπουλος... μέσω Κατάρ

Ως εξαιρετικό σημάδι των επικείμενων εξελίξεων στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη μπορεί να εκληφθεί η πρόθεση του επενδυτικού κεφαλαίου του Κατάρ που από το καλοκαίρι του 2008 συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα μας. Τις προηγούμενες ημέρες, στελέχη της  Paramount Services Holding Limited που ελέγχεται από την Qatar Investment Authority και ουσιαστικά αποτελεί έναν βραχίονα του sovereign fund του εμιράτου, κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στελέχη της Alpha Bank και της Eurobank προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας συγχώνευσης μεταξύ των δύο τραπεζών με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του fund από το Κατάρ.

Αν και ακόμη οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, στελέχη που έχουν γνώση όσων συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες δεν αποκλείουν οποιαδήποτε εξέλιξη. Ουσιαστικά η «σφήνα» του Κατάρ, «ξαναζεσταίνει» έναν ευρύ κύκλο διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι απευθείας μεταξύ του Σπύρου Λάτση και του Γιάννη Κωστόπουλου αλλά δεν ολοκληρώθηκε παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είχαν φθάσει σε πολύ προχωρημένο σημείο συζητήσεων, έχοντας λύσει ακόμη και θέματα που αφορούσαν στο ρόλο των υφιστάμενων μετόχων, τη διαμόρφωση των ποσοστών ακόμη και τη διοίκηση της τράπεζας. Τότε η συμφωνία έφτασε στο «παρα πέντε» και κόλλησε σε λεπτομέρειες. Τώρα με την παρουσία του Κατάρ και δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί οι διαπραγματεύσεις αποκτούν διαφορετική βαρύτητα.

Η «απάντηση» της Εθνικής


Από θέση ισχύος παρατηρούν τις εξελίξεις οι επιτελείς της ΕΤΕ στο μέγαρο της πλ. Κοτζιά. Παρά το ναυάγιο της Mega-συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha, το μέγεθος της μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα και η παρουσία της σε αναδυόμενες αγορές των Βαλκανίων αλλά και την Τουρκία, είναι ικανά στοιχεία για να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους από τη διεθνή αγορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη διάφοροι παίκτες βολιδοσκοπούν τις εξελίξεις και παίρνουν θέσεις μάχης προκειμένου να «χτυπήσουν» την κατάλληλη στιγμή, ενώ πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από την ίδια την τράπεζα αναφέρουν ότι κάποιοι εξ’ αυτών έχουν ήδη έρθει σε επαφή με στελέχη της Εθνικής, εξετάζοντας ένα ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και σε μετοχικό επίπεδο.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλα «ορφανά love stories» που μπορούν να αναζωπυρωθούν εξαιτίας των εξελίξεων. Στο επίκεντρο βεβαίως θα βρεθεί ξανά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς η κυβέρνηση «καίγεται» να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις και στελέχη του ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «τραβήξουν» νωρίτερα σχέδια για την αποκρατικοποίηση εταιρειών που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος του έτους ή το 2012. Αναζήτηση «γαμπρού» για συγχώνευση με άλλη ελληνική τράπεζα εξετάζει η διοίκηση της Banco Comercial Portugues με στόχο τη μείωση του κινδύνου από την έκθεσή της στη χώρα, όπως δήλωσε ο Carlos Santos, CEO της πορτογαλικής τράπεζας.


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή: www.capital.gr

24/8/11

Τα πιο φθηνά αντηλιακά πήραν άριστα

Πριν από μερικές ημέρες το Ίδρυμα Πιστοποίησης Ποιότητας της Γερμανίας έκανε ελέγχους στα αντηλιακά προϊόντα που κυκλοφορούν στη γερμανική αγορά: τις πρώτες θέσεις κατέκτησαν οι φθηνές αντηλιακές κρέμες. Το Ίδρυμα Πιστοποίησης Ποιότητας TEST έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα 26 αντηλιακά προϊόντα (κρέμες, ζελέ, γαλακτώματα) με δείκτη προστασίας 20 που πουλιούνται περισσότερο στη Γερμανία.


Από αυτά 15 πέρασαν το τεστ με «καλά», 7 με «επαρκώς» και 4 «ελλιπώς», δηλαδή κόπηκαν.
 
Τις πέντε πρώτες θέσεις κατέκτησαν η Nivea Sun Light Feeling (5,50 ευρώ), η  Sun Ozon της αλυσίδας καλλυντικών Rossmann (1,50 ευρώ), Ombra Sun Care Sonnen-Spray του discounter τροφίμων Aldi Nord (1,17 ευρώ), Ombra Sun Sonnen-Milch του discounter τροφίμων Aldi Süd (1,18 ευρώ) και Sun Dance Sonnen Milch της μεγαλύτερης αλυσίδας καλλυντικών dm (0,98 λεπτά).
 
Στα 7 προϊόντα που πέρασαν το τεστ με «επαρκώς» ανήκουν το αντηλιακό γαλάκτωμα του Lidl Cien Sun Sonnenmilch Classic (1,20 ευρώ) και το ζελέ της εταιρείας Lancaster Sun Sport Fast Fry Gel (36 ευρώ).
 
Τέλος στα 4 αντηλιακά προϊόντα που δεν πέρασαν το τεστ ανήκει και το γνωστό Capital Soleil Gel-Milch της Vichy (8,15 ευρώ).
 
Οι τιμές για όλα τα παραπάνω προϊόντα αφορούν ποσότητα 100 mliter. Όσα πέρασαν τον έλεγχο με βαθμό «επαρκώς» δεν προστατεύουν την επιδερμίδα ανάλογα με το δείκτη προστασίας που έχουν.
Το Ίδρυμα Πιστοποίησης Ποιότητας TEST συμβουλεύει επίσης όσους έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητη επιδερμίδα ή όσους κάνουν θαλάσσια σπορ να χρησιμοποιούν αντηλιακά με δείκτη προστασίας πάνω από 20 (30 ή και 50 συν).
 
Επίσης ενημερώνει ότι τα παραπάνω προϊόντα ήταν όλα μη φιλικά προς την επιδερμίδα.
 
Ακατάλληλες «οι βιταμίνες» προστασίας από τον ήλιο
Παράλληλα το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (Κάτω Σαξονίας) συμβουλεύει όσους θα περάσουν τις θερινές τους διακοπές σε κάποια ηλιόλουστη ακτή να μην αγοράσουν τις περίφημες «βιταμίνες για τον ήλιο» ή «χάπια προστασίας του δέρματος» ή «αναβράζοντα δισκία για τον ήλιο», διότι δεν προσφέρουν ευρεία προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και επιπλέον:
 
- περιέχουν καροτίνη-β σε υψηλότερη ποσότητα από ότι επιτρέπεται να λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, ενώ η επιτρεπτή ποσότητα δεν προστατεύει την επιδερμίδα,
 
-έχουν ελλιπείς πληροφορίες. Συγκεκριμένα σε 21 συσκευασίες δεν αναγράφονταν τα στοιχεία που αφορούσαν τη σύνθεση και τις επιπλοκές,
 
-βλάπτουν τους καπνιστές, διότι οι καπνιστές δεν πρέπει να λαμβάνουν πάνω από 2mg καροτίνη ημερησίως. Διαφορετικά υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι (π.χ. προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα, καρκίνος κλπ),
 
-Και τέλος δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για όλα αυτά τα σκευάσματα. Ειδικά στο ίντερνετ οι διαφημίσεις είναι περισσότερες από την εμπεριστατωμένη ενημέρωση.
 
 
Πηγή: dw-world.de

Βόμβες Greenspan: Το ευρώ καταρρέει & το χάρτινο χρήμα αποσυντίθεται

Ο πρώην διοικητής της FED έκανε μερικά πολύ δραματικά σχόλια για το ευρώ, την ευρωπαϊκή κρίση και το μέλλον της ΕΕ αλλά και σχολίασε την πορεία την αμερικανικής οικονομίας, του χρυσού ακόμη και του δολαρίου.

Μιλώντας στο Innovation Nation Forum ο Γρίνσπαν υποστήριξε πως το ευρώ καταρρέει και ότι η διαδικασία κατάρρευση δημιουργεί πολύ σημαντικές δυσκολίες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επανεξετάσουν με πολύ διαφορετικές ιδέες τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης μεταξύ των 17 κρατών.

Πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία προέρχεται από την Ευρώπη, σημειώνοντας πως παρόλα αυτά είναι σχετικά αισιόδοξος για τις ΗΠΑ. Δεν ανησυχεί τόσο για μία διπλή ύφεση όσο οι περισσότεροι παρόλο που πιστεύει πως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο αυξάνονται.
Τέλος, ο Greenspan πέταξε μία ακόμη βόμβα υποστηρίζοντας πως ο χρυσός δεν είναι φούσκα, τονίζοντας ότι η ζήτηση για χρυσό υφίσταται επειδή γίνεται μία προσπάθεια αποφυγής αυτού που θεωρείται χάρτινο χρήμα, το οποίο μοιάζει να αποσυντίθεται.

22/8/11

Γυρίσαμε πίσω στο 1977 σε νέες άδειες αυτοκινήτων


Η βλάβη που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία είναι άνευ προηγουμένου και μία σειρά εμπορικών κλάδων έχουν καταρρεύσει ενώ δεν αναμένεται η ανάρρωση τους στα επόμενα χρόνια.

Ένας από αυτούς που έχουν χτυπηθεί περισσότερο είναι ο κλάδος των αυτοκινήτων και το διάγραμμα της εικόνας αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν, καθώς οι νέες άδειες αυτοκινήτων έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 70% φτάνοντας στα επίπεδα του 1977.

Με την αγορά κατοικίας σε άσχημη κατάσταση και με τον κλάδο αυτοκινήτων συντετριμμένο, τα σημάδια για οικονομική ανάκαμψη τη δείχνουν ακόμη πολύ – πολύ μακριά.


Πηγή: xrimanews.gr

19/8/11

Πώς να μειώσετε τις δόσεις των δανείων σας με οκτώ κινήσεις

Οκτώ «αντίδοτα» προκειμένου να αποφύγουν τα υψηλά επιτόκια και να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της υπερχρέωσης έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες.


Συγκεκριμένα:

1) Το «κλείδωμα» των στεγαστικών δανείων για χρονική διάρκεια έως τριών ετών αποτελεί αυτή τη στιγμή αντίμετρο στη μεγάλη μεταβλητότητα των διατραπεζικών επιτοκίων. Σήμερα, ο μέσος όρος των σταθερών επιτοκίων τριετούς διάρκειας είναι 5%. Δηλαδή, για ένα 20ετές δάνειο 150.000 ευρώ η μηνιαία δόση με σταθερό επιτόκιο ανέρχεται σε 990 ευρώ, περίπου όσο και το κυμαινόμενο, ενώ ο δανειολήπτης «αγοράζει» την ασφάλεια της σταθερής δόσης, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό προστασία έναντι πιθανών αυξήσεων.

2) Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης αντιμετωπίζει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα με τη μηνιαία του δόση, μπορεί να ζητήσει από την τράπεζά του επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, μειώνοντας έως και στο μισό τα χρήματα που πληρώνει. Για παράδειγμα, ένα πενταετές καταναλωτικό δάνειο 20.000 ευρώ (π.χ. για αγορά αυτοκινήτου) με επιτόκιο 14% επιβαρύνεται με δόση 465 ευρώ το μήνα. Αν ο δανειολήπτης διπλασιάσει τη διάρκεια αποπληρωμής στα 10 χρόνια, θα δει τη δόση του να μειώνεται στα 310 ευρώ. Δηλαδή, πληρώνει 155 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα ή 1.860 ευρώ λιγότερα το χρόνο. Εντούτοις, όποιος επιλέξει τη μέθοδο αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι στη λήξη του δανείου θα έχει επιβαρυνθεί με σημαντικά περισσότερους τόκους.

3) Η αναχρηματοδότηση των οφειλών με μεταφορά σε άλλη τράπεζα είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο οι δανειολήπτες μπορούν να μειώσουν τη δόση αλλά και τους τόκους που πληρώνουν. Για παράδειγμα, ακόμα και σε αυτή την περίοδο κρίσης, υπάρχουν προσφορές για μεταφορές στεγαστικών δανείων με προνομιακό, σταθερό επιτόκιο από 4% για τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, η μηνιαία δόση για ένα δάνειο 150.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών διαμορφώνεται σε 909 ευρώ. Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες «δένουν» τους πελάτες που μεταφέρουν σε αυτές χρήματα με υψηλές ποινές πρόωρης αποπληρωμής για μεγάλο διάστημα, ενώ μετά την αρχική, χαμηλότοκη περίοδο το επιτόκιο εκτινάσσεται.

4) Οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν κάποιο παροδικό πρόβλημα (π.χ. απώλεια εργασίας, ζήτημα υγείας) και δεν έχουν τα χρήματα για να ανταποκριθούν στις οφειλές τους μπορούν επίσης να ζητήσουν από την τράπεζά τους «πάγωμα» των δόσεών τους για διάρκεια έως και 12 μηνών, έως ότου ανακάμψουν. Εντούτοις, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τόκοι συνεχίζουν να «τρέχουν» και ο δανειολήπτης πληρώνει συνολικά περισσότερα χρήματα στις τράπεζες.

5) Στις περιπτώσεις χρεών από πιστωτικές κάρτες, συμφέρει η μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα με χαμηλό ή και μηδενικό επιτόκιο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σήμερα «τρέχουν» στην αγορά προγράμματα μεταφοράς με προνομιακό επιτόκιο μέχρι την αποπληρωμή. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι μετά την άτοκη περίοδο (αν είναι συγκεκριμένη) το κόστος του χρήματος εκτινάσσεται και ο πελάτης της τράπεζας είτε θα πρέπει να αποπληρώσει όλο το ποσό είτε να μεταφέρει ξανά τα χρέη του, ενώ οι νέες αγορές χρεώνονται με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο.

6) Αν τα χρέη από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια έχουν συσσωρευτεί και ταυτόχρονα υπάρχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, συμφέρει η αξιοποίησή του ώστε να μειωθεί σημαντικά το επιτόκιο. Στα καταναλωτικά δάνεια με εξασφάλιση το τελικό επιτόκιο ξεκινά ακόμα και από το 6% έναντι του 12% για το ίδιο δάνειο χωρίς προσημείωση κάποιου περιουσιακού στοιχείου. Εντούτοις, ο δανειολήπτης οφείλει να γνωρίζει ότι αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του είναι πολύ πιο επικίνδυνο και πιθανό να χάσει το περιουσιακό στοιχείο που έχει προσημειώσει.

7) Όσο για τα χαράτσια στο γκισέ, «αντίδοτο» σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι η χρήση των εναλλακτικών δικτύων και κυρίως του e-banking. Μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές, όπως η κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου και η πληρωμή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών είναι δωρεάν αν γίνουν ηλεκτρονικά, ενώ το «χαράτσι» στο γκισέ φτάνει τα 15 ευρώ.

8) Η διαπραγμάτευση, ακόμα και η απειλή αποχώρησης από την τράπεζα είναι ένα ακόμα «όπλο» ενάντια στις υψηλές προμήθειες. Για παράδειγμα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες εξαλείφουν την ετήσια συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες και μειώνουν σημαντικά τα έξοδα έγκρισης στα καταναλωτικά δάνεια στην περίπτωση που οι υποψήφιοι πελάτες απειλήσουν ότι θα διακόψουν τη συνεργασία τους, προτιμώντας τον ανταγωνισμό.

Τελικά αν αυτό δε λέγεται βλακεία, τότε τι λέγεται;

Η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη και άλλων χωρών της ευρωζώνης. Από χθες θεωρείται πια πιθανόν ότι θα ζητήσουν εγγυήσεις τουλάχιστον άλλες τέσσερις χώρες.
 
Τελικά η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για την καταβολή εγγυήσεων, έτσι ώστε η Φινλανδία να επιτρέψει την εκταμίευση του μεριδίου της στο ευρωπακέτο στήριξης, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Το παράδειγμα της Φινλανδίας ακολούθησε χθες η Αυστρία και από χθες βράδυ η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.
 
Και οι τέσσερις αυτές χώρες κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν εγγυήσεις για την συμμετοχή τους στο 2ο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
 
Προβάλλουν μάλιστα το επιχείρημα ότι η συμμετοχή τους σε αυτό ενδέχεται να διακυβεύσει την αξιολόγηση της φερεγγυότητάς τους. Σε περίπτωση που κάθε χώρα της ευρωζώνης ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα για να συμβάλλει στο 2ο πακέτο στήριξης τότε η χώρα μας οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο.
 
Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει αν θα ζητήσει εγγυήσεις ή όχι. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας θα πρέπει να εξεταστεί από τα «ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα». Σύμφωνα πάντως με το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών η συμφωνία με την Ελλάδα είναι από χθες αντικείμενο διαβουλεύσεων σε επίπεδο εκπροσώπων της ευρωζώνης.
 
«Απόκλιση» η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας
 
Στο μεταξύ αντιρρήσεις για την υποχώρηση της Ελλάδας και τη συμφωνία με τη Φινλανδία προβάλει η Εσθονία, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιούργκεν Λίγκι, ο οποίος είπε χθες ότι η συμφωνία συνιστά «απόκλιση» από την πολιτική της ευρωζώνης τονίζοντας πως «οι ειδικοί όροι παραβιάζουν την κοινή πολιτική».
 
Ο Εσθονός πολιτικός θεωρεί επίσης απαράδεκτο ότι ενημερώνονται οι χώρες-μέλη για τόσο σημαντικά ζητήματα από τα ΜΜΕ και όχι άμεσα από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και της ευρωζώνης.
 
Να θυμίσουμε ότι η πρώτη χώρα που δήλωσε πως προτίθεται να μιμηθεί τη Φινλανδία ήταν η Αυστρία. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Harald Waiglein δήλωσε χθες στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat πως «το μοντέλο των εγγυήσεων θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», διευκρινίζοντας πως «αν η ευρωζώνη δώσει πράσινο φως στη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας, τότε και η Αυστρία θα ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα».
 
Να σημειώσουμε ότι όλα άρχισαν από την απόφαση του φινλανδικού κοινοβουλίου να μπλοκάρει την εκταμίευση του μεριδίου της Φινλανδίας για το 2ο ευρωπακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θέτοντας ως όρο την καταβολή εγγυήσεων εκ μέρους της χώρας μας.
 

18/8/11

Για «άνοδο του Δ’ Ράιχ» μιλάει η Daily Mail

«Η άνοδος του Δ’ Ράιχ: πώς η Γερμανία χρησιμοποιεί την χρηματοπιστωτική κρίση για να κατακτήσει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής Daily Mail, ενώ οι Times υποστηρίζουν ότι προϋπόθεση για τη διάσωση της ευρωζώνης είναι η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ. Οι Financial Times, πάλι, μετά και την προχθεσινή πρωτοβουλία Μέρκελ – Σαρκοζί, γράφει πως η Γερμανία εδραιώνει διαρκώς τη θέση της στην Ευρώπη, την ώρα που η Γαλλία ευθυγραμμίζεται με αυτήν.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τί σημαίνει δημοσιονομική ένωση: Πρόκειται για μία οικονομική πολιτική, ένα σύστημα φορολόγησης, ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ένα χρέος, μία οικονομία και έναν υπουργό οικονομικών. Και όλα τα ανωτέρω θα είναι γερμανικά», γράφει η Daily Mail, η οποία αποκαλεί φράου Μέρκελ τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Τρίτη αποδίδονται από την εφημερίδα στην πρόθεση της Γερμανίας να επιβάλλει όλους τους όρους στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών, αφού «είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να το κάνει αυτό». «Εάν το ευρώ επιβιώσει», όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα γίνουν σαν τους Γερμανούς.

Στην πραγματικότητα θα χάσουν την ελευθερία του να μη μοιάζουν σαν τους Γερμανούς, συμπληρώνει χαρακτηριστικά και εφιστά την προσοχή προς την κυβέρνηση της Βρετανίας, την οποία και προειδοποιεί ότι εάν επιτύχει αυτό το σχέδιο των Γερμανών, η Ευρώπη θα γίνει στην ουσία μία γερμανική αυτοκρατορία και οι χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη (όπως η Βρετανία) θα βρεθούν στο περιθώριο.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί σχολιάζει στους Financial Times ο επικεφαλής της PIMCO, Μοχάμεντ Ελ Αριάν. «Η κατεύθυνση προς την οποία κινείται η Γερμανία δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά πολύ μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η Γαλλία στηρίζει τόσο θερμά την πρότασή της. Υποψιάζομαι ότι αυτό έχει να κάνει με την κατάσταση την περασμένη εβδομάδα στις αγορές», επισημαίνει ο Ελ Αριάν.

Υπογραμμίζει ότι το μήνυμα από τη συνάντηση είναι ότι η Γαλλία ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με τη Γερμανία, η οποία διασφαλίζει πλέον τη θέση της στην ευρωζώνη, εικάζει δε ότι η ευρωζώνη που θα προκύψει – «εάν τηρηθούν τα όσα ανακοίνωσαν χθες, πράγμα που κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι» – θα είναι μικρότερη σε μέγεθος, αλλά με μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι περιφερειακές οικονομίες, προσθέτει πάντως, δεν θα ενθουσιαστούν με αυτό το αποτέλεσμα, αφού θα πρέπει να προχωρήσουν με τη λιτότητα και να σεβαστούν τον «χρυσό κανόνα» που εγγυάται την δημοσιονομική πειθαρχία.

XRIMANEWS.GRΜε άρθρο του στους Times, πάλι, ο Ανατόλι Καλέτσκι συγκαταλέγεται στους οπαδούς της εξόδου της Γερμανίας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο Καλέτσκι, ένθερμος υποστηρικτής της γαλλικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, στο άρθρο με τίτλο «Πώς θα σωθεί η ευρωζώνη – διώξτε τη Γερμανία» υποστηρίζει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη γαλλική διπλωματία και τον Γάλλο πρόεδρο να καθιερώσει την ανωτερότητά της απέναντι στην γερμανική οικονομική ισχύ ως η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να υιοθετήσει μία ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση προκειμένου να μη διαλυθεί, ενώ παραθέτει δύο βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί αυτή η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Η πρώτη αφορά στην έκδοση του ευρωομολόγου και η δεύτερη στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών που να ασκεί τη δημοσιονομική πολιτική. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να πραγματοποιηθεί η οικονομική ενσωμάτωση είναι οι σημαντικές διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το τι σημαίνει «ομοσπονδιακή Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Καλέτσκι, η Γερμανία θεωρεί ότι είναι ο κυρίαρχος παίκτης, καθώς πληρώνει τον λογαριασμό της κρίσης στην ευρωζώνη, ωστόσο υποστηρίζει ότι εάν ο Σαρκοζί παίξει καλά τα χαρτιά του τότε μπορεί να βάλει τη Γερμανία στη θέση της.

«Το Βερολίνο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων και δεν αφήνει την ΕΚΤ να αναχρηματοδοτήσει την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα μέσω της αγοράς του χρέους τους. Επίσης οι Γερμανοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι χώρες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους θα πρέπει να βγουν από την ευρωζώνη. Γιατί λοιπόν να μην αλλάξει αυτή η κατάσταση και να είναι η Γερμανία αυτή που θα βρεθεί εκτός ευρώ;», διερωτάται ο Kaletsky και συνεχίζει: «Με δεδομένη την έλλειψη γερμανικής αλληλεγγύης προς τις άλλες χώρες, θα μπορούσε να ζητηθεί από τη Γερμανία ευγενικά να αποχωρήσει από την ευρωζώνη».

Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία θα επέστρεφε στο μάρκο μαζί με τις υπόλοιπες χώρες που θα ήθελαν να την ακολουθήσουν και στην ευρωζώνη θα παρέμενε η Γαλλία με τα υπόλοιπα μέλη. Μάλιστα στα θετικά αποτελέσματα μίας γερμανικής αποχώρησης από το ευρώ συμπεριλαμβάνονται λιγότερες νομικές και θεσμικές δυσκολίες, επαναγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και φυσικά η έκδοση του ευρωομολόγου.

17/8/11

10 κρίσιμες απαντήσεις για τις καταθέσεις σας

Νέο μπαράζ ερωτημάτων, αναφορικά με την ασφάλεια των καταθέσεων, αλλά και τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν οι επενδυτές δημιουργεί η κλιμάκωση της κρίσης. Τραπεζικά στελέχη απαντούν σε 10 καίρια ερωτήματα.

1) Κινδυνεύουν οι καταθέσεις μου;
«Κατηγορηματικά όχι» είναι η απάντηση που δίνουν τραπεζικά στελέχη, παράγοντες της αγοράς και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Μπορεί η κρίση να κλιμακώνεται, οι ελληνικές τράπεζες όμως είναι θωρακισμένες και προστατευμένες. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, τα χρήματα που έχουν τοποθετηθεί σε εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να θεωρούνται απολύτως ασφαλή.

2) Αν κλείσει η τράπεζα μου, χάνω τα χρήματά μου;
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και για ελληνικές τράπεζες που ανανεώθηκε μάλιστα πρόσφατα, το κράτος εγγυάται τις καταθέσεις κάθε τύπου (εκτός από repos) για ποσό έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και στο απίθανο ενδεχόμενο πτώχευσης κάποιας ελληνικής τράπεζας, οι καταθέτες δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους, καθώς το κράτος αναλαμβάνει την πληρωμή. Εδώ βέβαια τίθεται και το ερώτημα "ποιό κράτος θα τις προστατεύσει αφού το ίδιο το κράτος βρίσκεται πρωτίστος σε κίνυνο χεοκωπίας"; Αλλά ας θεωρήσουμε ότι αυτό το σενάριο της προστασίας των καταθέσεων από πλευράς κράτους ισχύει έτσι ώστε να μη θεωρηθούμε υπερβολικά αρνητικοί.

Όπως εξηγούν πάντως τραπεζικά στελέχη, ακόμα και αν κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα, το πιθανότερο σενάριο είναι να απορροφηθεί από άλλη ή άλλες, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ισορροπία του συστήματος. Απλώς, όπως αναφέρουν, ο καταθέτης θα έχει πρόσβαση στα χρήματά του μέσω άλλης τράπεζας.

3) Να καταθέσω τα χρήματά μου σε υποκατάστημα ξένης τράπεζας στην Ελλάδα;
Οι ξένες τράπεζες, με έδρα χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν στην Ελλάδα διέπονται από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στην κάθε χώρα. Αν δηλαδή η τράπεζα πτωχεύσει οι Έλληνες καταθέτες θα πρέπει να αναζητήσουν τα χρήματά τους μέσω της έδρας της τράπεζας, εκτός της Ελλάδος. Αντίστοιχα, οι εγγυήσεις που δίνονται για τις καταθέσεις διαφέρουν από κράτος σε κράτος.
Συνεπώς, όποιος επιλέξει να καταθέσει χρήματα σε μη ελληνικές τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων και των κυπριακών) θα πρέπει να ελέγξει το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε κάθε χώρα. Για τις κυπριακές τράπεζες πάντως, το όριο είναι τα 100.000 ευρώ, όσο ακριβώς και στην Ελλάδα.

4) Να σπάσω τις καταθέσεις μου σε πολλούς λογαριασμούς για μεγαλύτερη ασφάλεια;
Αυτή τη στιγμή, το νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ανά τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι αν σε έναν λογαριασμό υπάρχουν δύο δικαιούχοι (π.χ. ένα ανδρόγυνο), καλύπτεται μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, αν κάποιος καταθέσει 300.000 ευρώ σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, καλύπτεται πλήρως για το σύνολο των χρημάτων του. Αντίστοιχα, αν μια τριμελής οικογένεια έχει καταθέσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ, μπορεί να «σπάσει» τα χρήματα σε τέσσερις τράπεζες, καταθέτοντας 250.000 ευρώ σε κάθε λογαριασμό, ώστε να είναι πλήρως καλυμμένη.

5) Πώς μπορώ να καταθέσω τα χρήματά μου στο εξωτερικό;
Η διακίνηση των κεφαλαίων εντός και εκτός Ελλάδος είναι νόμιμη διαδικασία, αν και περιλαμβάνει αρκετή γραφειοκρατία, κυρίως στο κομμάτι της καταπολέμησης του «ξεπλύματος» χρήματος από παράνομες δραστηριότητες. Αφού ξεπεράσει κανείς το σκόπελο αυτό, μπορεί να επιλέξει χώρα και τράπεζα στην οποία και θα καταθέσει τα χρήματά του.

Προσοχή χρειάζεται στο κομμάτι του πόθεν έσχες, αλλά και στη φορολόγηση των τόκων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει απειλήσει πολλάκις εκείνους που έβγαλαν χρήματα έξω από την Ελλάδα για να αποφύγουν τους φόρους.

6) Με ποια κριτήρια να διαλέξω τράπεζα;
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η αξιοπιστία της κάθε τράπεζας εξαρτάται από δύο παράγοντες: από τα οικονομικά της μεγέθη και από την κατάσταση της χώρας στην οποία εδρεύει. Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, (Moody’s, Standard and Poor’s, και Fitch) «βαθμολογούν» όλες τις τράπεζες και τις οικονομίες του πλανήτη, γεγονός που αποτελεί και έναν «μπούσουλα» για την ασφάλεια και την ευρωστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εντούτοις, οι βαθμολογίες αυτές δεν είναι απόλυτες, καθώς τα ομόλογα της Lehman Brothers είχαν την καλύτερη δυνατή διαβάθμιση (ΑΑΑ) λίγο πριν η τράπεζα χρεοκοπήσει.

7) Να βάλω τα χρήματά μου σε θυρίδα;
Πολλοί είναι εκείνοι που επέλεξαν να «σηκώσουν» μέρος των καταθέσεων τους από την τράπεζα. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι χρήματα που τοποθετούνται σε θυρίδες δεν τοκίζονται, ενώ στην περίπτωση που κλαπούν από τη θυρίδα, πολύ δύσκολα ο πελάτης της τράπεζας να πάρει πίσω το σύνολο του ποσού, εκτός αν κάνει ειδική ασφάλεια, δηλώνοντας στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το πλήρες περιεχόμενο της θυρίδας του.

8) Να αγοράσω κρατικά ομόλογα;
Τα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών, όπως αυτά της Γερμανίας, το 10ετές αμερικανικό, τα νορβγηγικά και γενικότερα αυτά κρατών με πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ θεωρούνται περισσότερο ασφαλή σε σχέση με τις καταθέσεις, όμως η αξία τους αυξομειώνεται καθημερινά στη δευτερογενή αγορά ενώ η απόδοση τους είναι σαφώς χαμηλότερη.

Η μόνη περίπτωση να μην εισπράξει κανείς το κουπόνι των αποδόσεων και το κεφάλαιο στη λήξη του ομολόγου είναι να χρεοκοπήσει το κράτος που τα εκδίδει. Εντούτοις, αν ο επενδυτής έχει ανάγκη τα χρήματα και πρέπει να «σπάσει» το ομόλογο πριν αυτό λήξει, κινδυνεύει να έχει σημαντικές κεφαλαιακές απώλειες. Αν όμως οι κάτοχοι των ομολόγων περιμένουν τη λήξη τους, θα εισπράξουν στο ακέραιο την ονομαστική αξία της επένδυσής τους.

9) Πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου;
Τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου (όπως και τα repos και τα σύνθετα καταθετικά προϊόντα) δεν καλύπτονται από το νόμο για την ασφάλεια των καταθέσεων. Αντίθετα, η εγγύηση του κεφαλαίου στη λήξη εξαρτάται από τον εκδότη του προϊόντος, ο οποίος μπορεί να είναι είτε η τράπεζα η οποία το διαθέτει ή ακόμη και κάποιο τρίτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εντός και εκτός Ελλάδος. Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση, ο επενδυτής είναι εκτεθειμένος στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της τράπεζας ή του οποιουδήποτε άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίο και έχει εκδώσει αρχικά.

10) Για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να «κλειδώσω» σε προθεσμιακές καταθέσεις; Τι πληρώνω αν χρειαστεί να τις «σπάσω»;
Κατά κανόνα, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης, τόσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια. Αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, άνω του 5% για έξι μήνες από μικρές τράπεζες και η συγκυρία θεωρείται ιδιαίτερα καλή για εκείνους που θέλουν να «κλειδώσουν» τα χρήματα τους με υψηλές αποδόσεις. Αντίστοιχα, αν κάποιος καταθέτης χρειαστεί να «σπάσει» την προθεσμιακή κατάθεση θα πληρώσει «ποινή» στην τράπεζα.

Το ύψος της ποινής εξαρτάται από τη διάρκεια της κατάθεσης και το πόσο κοντά στη λήξη της γίνεται η απόσυρση των χρημάτων, σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των τόκων και να αφαιρεθούν χρήματα από το κεφάλαιο.

13/8/11

Citi: Κίνδυνος υποβάθμισης για Γαλλία, Μ. Βρετανία, Καναδά και... Γερμανία!


«Αναμενόμενη και δικαιολογημένη» χαρακτηρίζει την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Standard & Poor’s η Citi, μία υποβάθμιση που θα έπρεπε να είχε γίνει από το 2009, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει χάσει τον έλεγχο των δημοσιονομικών της μεγεθών ήδη από το 2001, από την έναρξη δηλαδή της πρώτης προεδρικής θητείας του G. W. Bush.

Μάλιστα, η Citi σχολιάζει ότι δεν έχει σημασία αν η S&P τήρησε τα κριτήρια που η ίδια είχε θέσει σε παλαιότερη προειδοποίησή της για την υποβάθμιση των ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε μη βιώσιμη πορεία ακόμα και πριν συμφωνηθεί τελικά η αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, ενώ «τίποτα από όσα συμφωνήθηκαν παράλληλα με την αύξηση χρέους δεν σηματοδοτεί ουσιώδη αξιόπιστη αλλαγή πορείας».

«Η απουσία επιπρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής ‘σύσφιξης’ από σήμερα έως το 2012 ίσως αποτελεί καλό νέο από την πλευρά της οικονομικής δραστηριότητας, αν κάποιος θεωρήσει δεδομένη την πίστη των αγορών στην ικανότητα και τη θέληση των ΗΠΑ να μην κηρύξουν στάση πληρωμών ή να μην ‘πληθωρίσουν’ το πραγματικό βάρος του χρέους τους» σημειώνει η Citi και προσθέτει: 
"H αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε μη βιώσιμη πορεία ακόμα και πριν συμφωνηθεί τελικά η αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους"
«Αυτή η πίστη όμως, εξαρτάται από την αξιοπιστία των ΗΠΑ και υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι αυτή η αξιοπιστία έχει υπονομευτεί μετά από χρόνια πολιτικής παράλυσης. Αν, όπως φοβόμαστε, η αξιοπιστία έχει διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η μεγάλη και εμπροσθοβαρής δημοσιονομική προσαρμογή να καθίσταται ο μοναδικός τρόπος για τη διατύπωση αξιόπιστων δεσμεύσεων για το μέλλον, τότε η μετάθεση όλων των επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων για μετά το 2012 ίσως να μην αποτελεί έξυπνη κίνηση, ακόμα και από την πλευρά της βραχυπρόθεσμης πραγματικής ζήτησης και οικονομικής δραστηριότητας».

Όπως εκτιμά η Citi, το αργότερο έως το Νοέμβριο τόσο η Moody’s όσο και η Fitch θα έχουν προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, ακολουθώντας την κίνηση της S&P, καθώς τότε είναι προγραμματισμένο να λήξει (χωρίς επιτυχία, όπως εκτιμά ο οίκος) η διαπραγμάτευση για το χρέος. 



H εξελιξη της αναλογίας χρέους/ ΑΕΠ των ΗΠΑ (1970 - 2010)


Προς ένα G-7* χωρίς “AAA”

Η Γαλλία, αντιμέτωπη με υψηλό χρέος και δημόσιο έλλειμμα και με εσωτερικές αντιδράσεις απέναντι σε περικοπές του -μεγάλου ακόμα και για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- συστήματος κοινωνικών παροχών, πιθανότατα είναι η χώρα του G-&με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσει το “AAA”, αναφέρει στην έκθεσή της η Citi.

Σημειώνει επίσης ότι οι αγορές δείχνουν να έχουν την ίδια αίσθηση, καθώς το spread των αποδόσεων των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έφτασε πρόσφατα σε υψηλά 16 ετών στις 90,7 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της Γαλλίας βρίσκονταν επίσης πολύ πρόσφατα στις 160 μονάδες βάσης, επίπεδο υπερτριπλάσιο έναντι των αμερικανικών.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης συγκρίσιμο με εκείνο των ΗΠΑ και αισθητά μεγαλύτερο της Γαλλίας, σε αντίθεση όμως με τις δύο τελευταίες εφαρμόζει από το Μάιο του 2010 ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν και το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε για να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, η χαμηλή ανάπτυξη ίσως οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. Σε ένα επιδεινούμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ενδεχόμενη περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και την αξιολόγηση “AAA” της χώρας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα προερχόταν από το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η κυβέρνηση το πρόγραμμα προσαρμογής, κάτι που η Citi θεωρεί απίθανο, εκτός αν καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών και Φιλελεύθερων.

Στον Καναδά, η εικόνα είναι μάλλον καλή σε σχέση με τους νότιους γείτονές της, αναφέρει η έκθεση της Citi. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Καναδάς έχει εμπλακεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία σε μία διαδικασία δημοσιονομικής ‘σύσφιξης’, αφότου το χρέος ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ την περίοδο 1995-1996, η κρίση έχει «ακυρώσει» πολλά από τα επιτεύγματα αυτής της διαδικασίας και έτσι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ξεπέρασε και πάλι το 84% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010.

Ακόμα και η Γερμανία, με χρέος που αντιστοιχεί στο 80% του ΑΕΠ, οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση, σημειώνει η Citi. Τονίζει παράλληλα πως είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης μετετράπη σε μία «χάρτινη ξεδοντιασμένη τίγρη» το Μάρτιο του 2005, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπό την πίεση της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι δύο χώρες έδρασαν από κοινού, διότι ήτα απρόθυμες να υποστούν τις κυρώσεις που θα τους επιβάλλονταν, αν το Σύμφωνο είχε εφαρμοστεί με τον τρόπο που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η τελευταία ελπίδα επιβράδυνσης, πόσο μάλλον αντιστροφής, της απερίσκεπτης διολίσθησης μεγάλου μέρους της Ε.Ε. σε μη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία εξανεμίστηκε με εκείνη την πράξη δημοσιονομικής ανευθυνότητας».

Η Citi υπογραμμίζει παράλληλα ότι αν η Γερμανία και η Γαλλία δεν αποτελούσαν ήδη μέλη της Ευρωζώνης, δεν θα κατάφερναν να ανταποκριθούν στα κριτήρια ένταξης του ευρώ για έξι χρόνια, μέσα στην περίοδο 1999-2010. Και οι δύο θα αποτύγχαναν στο κριτήριο που θέλει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ σε ό,τι αφορά το κριτήριο για περιορισμό του χρέους στο 60% του ΑΕΠ, η Γαλλία θα αποτύγχανε σε 8 από τα 12 αυτά χρόνια και η Γερμανία σε 10. 


H εξελιξη της αναλογίας χρέους/ ΑΕΠ σε Γερμανία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο και Καναδά (1999- 2010)


«Μεγάλη συμβολική αξία»
Το γεγονός ότι η Standard & Poor’s υποβάθμισε τις ΗΠΑ από το επίπεδο “AAA” δεν αποτελεί επί της ουσίας κάποια δραματική εξέλιξη, σχολιάζει η Citi, διότι ήταν και αναπόφευκτη και «αργοπορημένη».

Ωστόσο, «αποτελεί ένα σημαντικό συμβολικό γεγονός στον ‘κύκλο της ζωής’ του πρώην οικονομικού ηγεμόνα. Παράλληλα, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της οριστικής ‘αποκαθήλωσης’ του G-7 από το ρόλο του φύλακα της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας».


*Μέλη του G-7 είναι οι: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς. Μόνο η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς διατηρούν σήμερα αξιολόγηση “AAA”.


Πηγή: capital.gr 



Πηγή:www.capital.gr

12/8/11

Πότισμα των φυτών κατά την περίοδο των διακοπών

 Μυστικά και λύσεις ποτίσματος τώρα που τα φυτά σας θα μείνουν... μόνα στο σπίτι.

Αυτήν την εποχή, οι περισσότεροι από μας ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές και επειδή δεν υπάρχει πάντα κάποιος να «αφήσουμε στο πόδι μας» να φροντίζει τα φυτά όσο θα βρισκόμαστε στην παραλία, ψάχνουμε εναγωνίως για «πατέντες», ώστε να τα βρούμε ζωντανά όταν επιστρέψουμε.
 

Εξυπνες και αρκετά εύκολες λύσεις υπάρχουν, αλλά πριν απ' όλα, είτε είμαστε σπίτι είτε όχι, πρέπει να ακολουθούμε κάποιες βασικές αρχές στο πότισμά μας.

Κατ' αρχήν δεν ποτίζονται όλα τα φυτά το ίδιο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα του νερού που χρειάζεται κάθε φυτό είναι αρκετοί. Οι κυριότεροι είναι το είδος του, η σύσταση του φυτοχώματος (το κομπόστ και τα οργανικής προέλευσης υποστρώματα συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού, ενώ τα αμμώδη και χαλικώδη βοηθούν στην απορροή του), η φάση ανάπτυξης του φυτού, το μέγεθος και ο τύπος της γλάστρας (οι πήλινες επιτρέπουν ευκολότερα την εξάτμιση του νερού), η θερμοκρασία και υγρασία της ατμόσφαιρας, η έκθεση στον ήλιο και φυσικά αν είναι εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου φυτά (τα εσωτερικού χώρου αντέχουν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ξηρασίας το καλοκαίρι λόγω της υψηλής σχετικής υγρασίας που έχει ο αέρας του σπιτιού μας). Αρα είναι δύσκολο να δοθεί μια απάντηση του τύπου ένα ποτήρι νερό κάθε δύο μέρες. Εχοντας, όμως, υπόψη μας τα παραπάνω και κάνοντας δοκιμές μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας πρόγραμμα ποτίσματος.

Πριν απ' όλα πρέπει να πούμε ότι τα φυτά πεθαίνουν συχνότερα από το πολύ νερό παρά από την έλλειψή του. Γι' αυτό αδειάζετε το νερό από το πιατάκι της γλάστρας, για να μην έρχονται σε άμεση και συνεχή επαφή οι ρίζες και σαπίσουν. Εξαίρεση αποτελούν οι γλάστρες που στο κάτω μέρος έχουμε τοποθετήσει κάποιο αδρανές υλικό (χαλίκια, κομμάτια σπασμένων κεραμικών, κ.λπ.). Εάν η γλάστρα δεν έχει οπές αποστράγγισης θα πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς. Συνήθως, η ξήρανση της μύτης των φύλλων είναι από τα συμπτώματα υπερβολικού νερού.

Θα πρέπει να κάνουμε πλούσια ποτίσματα όταν το χώμα είναι στεγνό. Το επάνω μέρος του φυτοχώματος στεγνώνει γρήγορα και δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Γι' αυτό το λόγο κυκλοφορούν στην αγορά μικρά υγρασιόμετρα με τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε την υγρασία. Οταν ποτίζουμε θα πρέπει να ρίχνουμε αρκετό νερό, μέχρι να αρχίσει να βγαίνει από τις οπές αποστράγγισης. Μικρές ποσότητες νερού που δεν φθάνουν στο ριζικό σύστημα δεν είναι επαρκείς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι' αυτό το λόγο, το καλοκαίρι, το πότισμα πρέπει να πραγματοποιείται βράδυ ή νωρίς το πρωί, για να μην εξατμίζεται το νερό. Το χειμώνα πρέπει να αποφεύγουμε το πότισμα τις βραδινές ώρες - πιθανοί παγετοί ή χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν το ριζικό σύστημα.

Τα φυτά μας καταναλώνουν περισσότερο νερό όταν:
•   H γλάστρα είναι μικρή σε σχέση με το ριζικό σύστημα του φυτού.
•   Tο φυτό είναι εκτεθειμένο απευθείας στον ήλιο.
•   Bρίσκονται σε ανθοφορία ή σε φάση ανάπτυξης.
•   Λιπαίνουμε με χημικά αζωτούχα λιπάσματα.

Τι κάνουμε τώρα που θα απουσιάσουμε από το σπίτι μας;
Η πλέον αποδεκτή λύση είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος, το οποίο είναι η ιδανική λύση για όλο το χρόνο και όχι μόνο για τα διαστήματα που απουσιάζουμε. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως οικονομία στο νερό, καλή ανάπτυξη των φυτών, αποφυγή υπερβολών στο πότισμα με συνεπακόλουθα σαπίσματα, μείωση των άγριων χόρτων εφόσον πρόκειται για κήπους κ.λπ.
•   Για υπαίθριους χώρους κάποιας έκτασης και με ποικιλία φυτών (θάμνοι, δένδρα, λουλούδια, γκαζόν, κ.λπ.), αλλά και για μεγάλα μπαλκόνια, όπου απαιτούνται διαφορετικές συχνότητες αλλά και ποσότητες νερού, το αυτόματο πότισμα είναι η μόνη λύση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα συνιστούσα να το εγκαταστήσετε μόνοι σας, εκτός αν έχετε σχετικές γνώσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει από ειδικό που θα υπολογίσει τις ανάγκες των διαφορετικών φυτών. Οι ρυθμίσεις ανάλογα με τις εποχές και τις κλιματολογικές συνθήκες, κατόπιν οδηγιών που θα δώσει ο ειδικός, γίνονται και από εσάς.
•   Για κήπους μικρής έκτασης ή για μπαλκόνια, με μικρή ποικιλία φυτών όπου απαιτείται η ίδια συχνότητα ποτίσματος, το σύστημα αυτόματου ποτίσματος πιθανόν να μπορείτε να το εγκαταστήσετε μόνοι σας. Κυκλοφορούν αρκετά έτοιμα κιτ στην αγορά, με οδηγίες συναρμολόγησης. Για τα μεγαλύτερα φυτά όπου απαιτείται περισσότερο νερό, προμηθευτείτε παραπάνω μπεκ.
•   Για μικρά μπαλκόνια με λίγα φυτά, ίδιων αναγκών, ένα μικρό κιτ αυτόματου ποτίσματος μπορεί να συναρμολογηθεί πανεύκολα.

Μυστικά και «πατέντες»
Εναλλακτικά υπάρχουν διάφορες «πατέντες» για μικρά μπαλκόνια και φυτά εσωτερικού χώρου, όπου το αυτόματο πότισμα με απευθείας παροχή νερού από το δίκτυο ύδρευσης δεν ενδείκνυται.

•   Ενα πλαστικό μπουκάλι με νερό στο οποίο έχουν ανοιχτεί τρύπες με καρφί στο πώμα του, τοποθετείται με το στόμιο μέσα στη γλάστρα. Στην αγορά κυκλοφορούν και πωρώδη πώματα που βιδώνονται στα πλαστικά μπουκάλια. Το νερό περνάει σιγά σιγά στο χώμα της γλάστρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των φυτών για κάποιες ημέρες.

•   Γλάστρες με ειδικούς χώρους αποθήκευσης νερού, που το απελευθερώνουν σταδιακά εντός της γλάστρας. Ανάλογα με τη δεξαμενή του νερού είναι και ο χρόνος που μπορούν να συντηρηθούν τα φυτά χωρίς πότισμα.

•   Παίρνετε κομμάτια από λάστιχο ποτίσματος μέσα στα οποία περνάτε σχοινιά από μαλλί, βαμβάκι ή άλλο απορροφητικό υλικό. Τη μία άκρη την τοποθετείτε μέσα στη γλάστρα που θέλετε να ποτίσετε και την άλλη σε ένα μπετόνι με νερό, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται ψηλότερα από τη γλάστρα. Οταν το χώμα της γλάστρας στεγνώνει, το νερό περνάει από το μπετόνι στη γλάστρα μέσω του λάστιχου και υγραίνει το χώμα της. Η κάθε γλάστρα ανάλογα με το μέγεθος μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από ένα λάστιχα. Μέσα στο ίδιο μπετόνι μπορείτε να τοποθετήσετε περισσότερα του ενός λάστιχα. Το ίδιο σύστημα αλλά πιο εξελιγμένο κυκλοφορεί και στο εμπόριο έτοιμο.
Οι χρόνοι επάρκειας εξαρτώνται κυρίως από τα αποθέματα νερού που έχετε προβλέψει.

•   Διάφορες ζελατίνες χημικής προέλευσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο έτοιμες σε κουτιά ή σε σκόνη.

Οι πρώτες τοποθετούνται ως έχουν στην επιφάνεια της γλάστρας και με την επαφή τους με το χώμα απελευθερώνουν σιγά σιγά το νερό που εμπεριέχουν. Οι δεύτερες τοποθετούνται πρώτα στο νερό και εφόσον διογκωθούν αναμειγνύονται με το χώμα της γλάστρας και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι πρώτες. Θα πρότεινα, τη ζελατίνη σε σκόνη να μην την αναμείξετε με το χώμα της γλάστρας -για να μπορείτε να την αφαιρέσετε ευκολότερα- αλλά να την τοποθετήσετε σε ένα πλαστικό σακουλάκι στο οποίο έχετε ανοίξει αρκετές τρύπες για να περνάει το νερό. Και στις δύο περιπτώσεις οι χρόνοι επάρκειας εξαρτώνται από την ποσότητα ζελατίνης που θα χρησιμοποιήσετε. Ξεκινάει από λίγες μέρες και φθάνει μέχρι 2 - 3 εβδομάδες.

•   Διάφορα υλικά (όπως άργιλος ή άλλα απορροφητικά υλικά) που διογκώνονται απορροφώντας ποσότητες νερού όταν έρθουν σε επαφή με αυτό. Τοποθετούνται στο πιατάκι της γλάστρας και απελευθερώνουν σταδιακά το νερό. Μέθοδος ικανή να συντηρήσει τα φυτά για 5 - 6 ημέρες το πολύ.
Οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους αν εφαρμόσετε, ένα καλό πότισμα πριν φύγετε θα δώσει 1 - 2 ημέρες επιπλέον επάρκεια σε νερό.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο το αυτόματο πότισμα όσο και οι «πατέντες» θα πρέπει να δοκιμαστούν για κάποιες μέρες πριν φύγετε για διακοπές. Eτσι μπορεί να γλιτώσετε παράξενες εκπλήξεις όταν επιστρέψετε...